دوره 27، شماره 4 - ( 7-1403 )                   جلد 27 شماره 4 صفحات 237-231 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mivefroshan A, Afsargharehbagh R. Medicinal Plants and Their Bioactive Compounds in the Control of Hyperlipidemia: A Review Study. J Arak Uni Med Sci 2024; 27 (4) :231-237
URL: http://jams.arakmu.ac.ir/article-1-7845-fa.html
میوه فروشان اعظم، افسرقره باغ رقیه. گیاهان دارویی و ترکیبات زیستی فعال آنها در کنترل بیماری چربی خون بالا: مطالعه مروری. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1403; 27 (4) :231-237

URL: http://jams.arakmu.ac.ir/article-1-7845-fa.html


1- گروه داخلی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران ، dr.azam2011@gmail.com
2- گروه قلب و عروق، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
چکیده:   (494 مشاهده)
مقدمه: چربی خون بالا یا هیپرلیپیدمی، یک اختلال متابولیکی مزمن با مشخصه افزایش سطح چربی‌های خون، نقش مهمی در پاتوفیزیولوژی بیماری‌های قلبی- عروقی در افراد مبتلا به دیابت، فشارخون بالا و چاقی ایفا می‌کند. با وجود وجود داروهای شیمیایی، عواملی مانند عوارض جانبی داروها، هزینه‌ها و رویکرد فزاینده به طب سنتی، مطالعات بر روی پتانسیل درمانی گیاهان دارویی در کاهش سطح چربی‌های خون را تقویت کرده است. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی اثربخشی و ایمنی این عوامل گیاهی در کاهش سطح چربی‌های خون انجام شده است.
روش کار: جهت انجام این مطالعه مروری، جستجویی جامع در پایگاه‌های اطلاعاتی معتبر نظیر PubMed، Science Direct، Google Scholar و سایر پلتفرم‌های آنلاین مرتبط صورت گرفت. با استفاده از کلید واژه‌هایی همچون «هیپرلیپیدمی»، «طب گیاهی»، «طب سنتی»، «عصاره گیاهی» و «گیاه درمانی» و بدون اعمال محدودیت زمانی تا سال 2024، مقالات پژوهشی مرتبط شناسایی شدند. معیار ورود مطالعات به این بررسی، گزارش اثرات گیاهان دارویی بر تغییرات پروفایل لیپیدی بود.
یافته‌ها: بر اساس نتایج به دست آمده مشخص شد که گیاه دارویی آویشن معمولی (Thymus vulgare)، کرفس (Apium graveolens کاسنی (Cichorium intybus)، شاه‌تره (Fumaria officinali)، پنجه مرغی (Cynodon dactylon)، گل پر
(
Heracleum rawianum)، بابونه قدبلند (Anthemis altissima)، کنگر (Gundelia tourneforttii)، جعفری وحشی جنگلی (Anthriscus sylvestrianum)، تاج‌ریزی (Solanum nigrum)، زرشک معمولی (Berberis vulgaris)، شیرین بیان (Glycyrrhiza glabra)، شیپوری طویل سربریده (Arum elongatum)، ریواس (Rheum ribes)، نعناع (Mentha spicata) و چندین گیاه دارویی دیگر استفاده می‌شود.

نتیجه‌گیری: استفاده از گیاهان دارویی بومی ایران برای مدیریت چربی خون، ریشه عمیقی در تاریخ باستانی کشور دارد که تحقیقات علمی معاصر به طور فزاینده‌ای مورد تأیید قرار گرفته است. ترکیبات طبیعی موجود در گیاهان دارویی بومی ایران، از طریق مکانیسم‌های مختلفی از جمله مهار جذب چربی‌ها و افزایش سرعت متابولیسم، توانایی کاهش سطح چربی‌های خون را دارند. گرایش روزافزون به طب سنتی و گیاهان دارویی، به دلیل مزایای ذاتی آن‌ها مانند کاهش عوارض جانبی در مقایسه با داروهای سنتزی، مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. تحقیقات علمی در حال انجام در این زمینه راه‌های امیدوارکننده‌ای را برای توسعه درمان‌های گیاهی نوآورانه و مؤثر ارائه می‌دهد.
متن کامل [PDF 998 kb]   (269 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (83 مشاهده)  
نوع مطالعه: مقاله مروری | موضوع مقاله: قلب
دریافت: 1403/7/28 | پذیرش: 1403/9/7

فهرست منابع
1. Stewart J, McCallin T, Martinez J, Chacko S, Yusuf S. Hyperlipidemia. Pediatr Rev. 2020;41(8):393-402. pmid: 32737252 doi: 10.1542/pir.2019-0053
2. Tartibian B, Afsargharehbagh R, Malandish A, Sheikhlou Z. Assessment of electrocardiogram indices in postmenopausal women: effects of aerobic exercise and detraining. Int J Basic Sci Med. 2018;3(1):38-45. doi: 10.15171/ijbsm.2018.07
3. Stanciulescu LA, Scafa-Udriste A, Dorobantu M. Exploring the association between low-density lipoprotein subfractions and major adverse cardiovascular outcomes-a comprehensive review. Int J Mol Sci. 2023;24(7):6669. pmid: 37047642 doi: 10.3390/ijms24076669
4. Al-Zahrani J, Shubair MM, Al-Ghamdi S, Alrasheed AA, Alduraywish AA, Alreshidi FS, et al. The prevalence of hypercholesterolemia and associated risk factors in Al-Kharj population, Saudi Arabia: a cross-sectional survey. BMC Cardiovasc Disord. 2021;21(1):22. doi: 10.1186/s12872-020-01825-2.
5. Xi Y, Gao W, Zheng K, Lv J, Yu C, Wang S, et al. The roles of genetic and early-life environmental factors in the association between overweight or obesity and hypertension: a population-based twin study. Front Endocrinol (Lausanne). 2021;12:743962. pmid: 34675880 doi: 10.3389/fendo.2021.743962
6. Ojeda-Granados C, Campisi E, Barchitta M, Agodi A. Genetic, lifestyle and metabolic factors contributing to cardiovascular disease in the Italian population: a literature review. Front Nutr. 2024;11:1379785. pmid: 38638292 doi: 10.3389/fnut.2024.1379785
7. Pazoki R, Dehghan A, Evangelou E, Warren H, Gao H, Caulfield M, et al. Genetic predisposition to high blood pressure and lifestyle factors: associations with midlife blood pressure levels and cardiovascular events. Circulation. 2018;137(7):653-61. pmid: 29254930 doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.117.030898
8. Kargar S, Ansari H. Prevalence of dyslipidemias in the Middle East region: A systematic review & meta-analysis study. Diabetes Metab Syndr. 2023;17(11):102870. pmid: 37844434 doi: 10.1016/j.dsx.2023.102870
9. Toori MA, Kiani F, Sayehmiri F, Sayehmiri K, Mohsenzadeh Y, Ostovar R, et al. Prevalence of hypercholesterolemia, high LDL, and low HDL in Iran: a systematic review and meta-analysis. Iran J Med Sci. 2018;43(5):449-65.
10. Tabrizi JS, Nikniaz L, Sadeghi-Bazargani H, Farahbakhsh M, Nikniaz Z, Abbasalizad Farhangi M, et al. Prevalence of Dyslipidemia in Urban and Rural Areas of the Northwest of Iran: The Sociodemographic, Dietary and Psychological Determinants. Iran J Public Health. 2019 May;48(5):925-933. PMID: 30214097
11. Ardekani AM, Nava ZH, Zaman BA, Vahdat S, Lame-Jouybari AH, Mivefroshan A. The association between lipid profile, oxidized LDL and the components of metabolic syndrome with serum mineral status and kidney function in individuals with obesity. BMC Research Notes. 2023;16(1):196. pmid: 37670399 doi: 10.1186/s13104-023-06472-2
12. Morofuji Y, Nakagawa S, Ujifuku K, Fujimoto T, Otsuka K, Niwa M, et al. Beyond lipid-lowering: effects of statins on cardiovascular and cerebrovascular diseases and cancer. Pharmaceuticals. 2022;15(2):151. PMID: 35215263 doi: 10.3390/ph15020151
13. Thompson PD, Panza G, Zaleski A, Taylor B. Statin-Associated Side Effects. J Am Coll Cardiol. 2016;67(20):2395-410. pmid: 27199064 doi: 10.1016/j.jacc.2016.02.071
14. Jaisamut P, Tohlang C, Wanna S, Thanakun A, Srisuwan T, Limsuwan S, et al. Clinical evaluation of a novel tablet formulation of traditional thai polyherbal medicine named nawametho in comparison with its decoction in the treatment of hyperlipidemia. Evid Based Complement Alternat Med. 2022;2022(1):2530266. pmid: 35966727 • doi: 10.1155/2022/2530266
15. Mivefroshan A, Pirhadi M. A review of medicinal plants effective on blood pressure: an ethnobotanical review. Plant Biotechnology Persa. 2024;6(2):25-30. doi: 10.61186/pbp.6.2.4
16. Mohammadian Erdi A, Nasimi Doost Azgomi R, Behzad Vakilabad F. The fundamental differences between iranian traditional medicine and popular medicine [in Persian]. CMJA 2022;12(3):214-219. doi: 10.32598/cmja.12.3.1179.1
17. Đurić L, Milanović M, Milošević N, Stojanoska M, Milić N. Herbs for treatment of hyperlipidemia: what is the evidence?. Current Topics in Nutraceutical Research. 2021;19(2):146. doi: 10.37290/ctnr2641-452X.19:146-156
18. Sedighi M, Bahmani M, Asgary S, Beyranvand F, Rafieian-Kopaei M. A review of plant-based compounds and medicinal plants effective on atherosclerosis. J Res Med Sci. 2017;22:30. pmid: 28461816 doi: 10.4103/1735-1995.202151
19. Mahdavi A, Bagherniya M, Fakheran O, Reiner Ž, Xu S, Sahebkar A. Medicinal plants and bioactive natural compounds as inhibitors of HMG‐CoA reductase: A literature review. Biofactors. 2020;46(6):906-26.
20. Alemany L, Barbera R, Alegría A, Laparra JM. Plant sterols from foods in inflammation and risk of cardiovascular disease: A real threat?. Food and Chemical Toxicology. 2014;69:140-9. pmid: 33053603 doi: 10.1002/biof.1684
21. Nelson RH. Hyperlipidemia as a risk factor for cardiovascular disease. Prim Care. pmid: 23402469 doi: 10.1016/j.pop.2012.11.003
22. Hassen G, Belete G, Carrera KG, Iriowen RO, Araya H, Alemu T, et al. Clinical Implications of Herbal Supplements in Conventional Medical Practice: A US Perspective. Cureus. 2022;14(7):e26893. pmid: 35978741 doi: 10.7759/cureus.26893
23. Wiart C. Handbook of medicinal plants of the world for aging: botany, ethnopharmacology, natural products, and molecular pathways. 1st ed. Boca Raton, FL: CRC Press; 2023.
24. Boaz M, Leibovitz E, Dayan YB, Wainstein J. Functional foods in the treatment of type 2 diabetes: olive leaf extract, turmeric and fenugreek, a qualitative review. Funct Foods Health Dis. 2011;1(11):472-81. doi: 10.31989/ffhd.v1i11.593
25. Martín-Peláez S, Mosele JI, Pizarro N, Farràs M, De la Torre R, Subirana I, et al. Effect of virgin olive oil and thyme phenolic compounds on blood lipid profile: Implications of human gut microbiota. Eur J Nutr. 2017;56(1):119-31. pmid: 26541328 doi: 10.1007/s00394-015-1063-2
26. Nassuato G, Iemmolo RM, Strazzabosco M, Lirussi F, Deana R, Francesconi MA, et al. Effect of Silibinin on biliary lipid composition experimental and clinical study. J. Hepatology. 1991;12(3):290-5. pmid: 1940257 doi: 10.1016/0168-8278(91)90829-z
27. Fallah Huseini H, Larijani B, Fakhrzadeh H, Radjabipour B, Akhondzadeh S, Toliat T et al. The clinical trial of silybum marianum seed extract (Silymarin) [in Persian]. IJDLD 2004;3(2):201-6.
28. Mukthamba P, Srinivasan K. Beneficial hypolipidemic influence of a combination of dietary fenugreek (Trigonella foenum-graecum) seeds and garlic (Allium sativum) in induced hypercholesterolemic rats. Eur Food Res Technol. 2015;240:1049-58. doi: 10.1007/s00217-014-2408-4
29. Yang H. Advances in research on lipid-lowering mechanisms of eight medicinal plants. AIP Conf. Proc. 2019;2058(1). doi: 10.1063/1.5085520
30. Abolghasemi J, Sharifi MH, Nasiri K, Akbari A. Thyme oxymel by improving of inflammation, oxidative stress, dyslipidemia and homeostasis of some trace elements ameliorates obesity induced by high-fructose/fat diet in male rat. Biomed Pharmacother. 2020;126:110079. pmid: 32200256 doi: 10.1016/j.biopha.2020.110079
31. Jungbauer A, Medjakovic S. Anti-inflammatory properties of culinary herbs and spices that ameliorate the effects of metabolic syndrome. Maturitas. 2012;71(3):227-39. PMID: 22226987 doi: 10.1016/j.maturitas.2011.12.017.
32. Soleimani A, Asham O. A review of herbal antioxidants effective on hyperlipidemia in Iranian ethnobotanical knowledge and with Their Mechanisms of Action. Journal of Chemical Health Risks. 2024;14:1-8.
33. Zargari A. Medicinal Plants [in Persian]. Tehran, Iran. Tehran University Publications; 1996.
34. Dolatkhahi M, Dolatkhahi A, Bagher Nejad J. Ethnobotanical studies of medicinal plants used by the indigenous people of Shiraz, Fars province, Iran. Avicenna J Phytomed. 2014;4(6):402-12. pmid: 25386404
35. Hosseini SH, Bibak H, Ghara AR, et al. Ethnobotany of the medicinal plants used by the ethnic communities of Kerman province, Southeast Iran. J Ethnobiology Ethnomedicine. 2021;17:31. doi: 10.1186/s13002-021-00438-z
36. Yousefi H, Shidai Karks A, Mofidi Chelan M. Indigenous knowledge of medicinal and edible plants from the point of view of local communities in a part of the pastures of Urmia city. Proceedings of the 1st International Conference on Medicinal Plant Biology. Qom, Iran; 2023. [in Persian].
37. Razmjoue D, Zarei Z, Armand R. Ethnobotanical Study (Identification, Medical Properties and How to Use) of some Medicinal Plants of Behbahan city of Khuzestan Province, Iran [in Persian]. J Med Plants. 2017;16(64):33-49. doi: 10.22034/jmp.2017.536122
38. Moamari M, Abbasi Khalki M, Dadjo F. Ethnobotany (plant ethnography) of Darvish Chai Sarein watershed plants with a medicinal and food approach [in Persian]. Pasture. 2019;14(4):698-714.
39. Maleki L H, NorouziR, Shahi-Gharahlar A. Essential oil components, phenolic content and antioxidant activity of Anthriscus cerefolium and Anthriscus sylvestris from Iran. Journal of Horticulture and Postharvest Research. 2020;
40. 2(3):355-66. doi: 10.22077/jhpr.2020.3056.1118
41. Khodayari H, Amani S, Amiri H. Ethnobotany of medicinal plants in northeastern Khuzestan province. Ecophytochem Med Plants. 2013;2(4):12-26.
42. Sabzi Noja Deh M, Amani M, Younesi Hamza Khanlou M, Badri L, Fathizadeh O, Shidai Karakaj E. Medicinal plants with therapeutic uses in indigenous communities located in Sablan range (case study: Meshkinshahr city, Ardabil province) [in Persian]. Ecophytochem Med Plants. 2013;2(4):12-26. doi: 10.22059/jrwm.2021.311829.1542
43. Kiasi Y, Farouze MR. Ethnobotanical survey of medicinal plants of Almaliche pasture, Abadeh city [in Persian]. Trad Med Islam Iran Trad Med. 2018;10(1):71-87.
44. Vahid H, Yousefi M, Emami A. Cabar from past to present [in Persian]. Jiit. 2016;7(1):45-52.
45. Negaresh K. Typification of Onopordum heteracanthum var. carmanicum and O. myriacanthum (Asteraceae, Cardueae–Carduinae). Annalen des Naturhistorischen Museums in Wien. Serie B für Botanik und Zoologie. 2018;120:141-4.
46. Pourmorad L, Elahifard E, Siahpoosh A. Tracing Wild Mustard (Sinapis arvensis L.) Accessions Resistant to Tribenuron-methyl in Wheat Fields of Ramhormoz and Preparing Distribution Map of Resistant Fields [in Persian]. Journal of Plant Protection. 2020;34(4):473-84. doi: 10.22067/jpp.v34i4.86902
47. Mardani Nejad S, Vazirpour M. Ethnobotany of medicinal plants by the people of Mubarakeh (Isfahan) [in Persian]. Herb Meds. 2013;3(2):111-29.
48. Nie Y, Luo F. Dietary fiber: An opportunity for a global control of hyperlipidemia. Oxid Med Cell Longev. 2021;2021(1):5542342. doi: 10.1155/2021/5542342
49. Zhao M, Yi Z, Zhang B, Chen S, Zhuang X, Yin H, Zhao L. Fatty liver disease: Functional foods offer natural remedies. Aliani M, Eskin MNA. Editors. In: Functional Foods and Chronic Disease. New York, NY: Academic Press; 2024. p. 115-52.
50. Trajkovska‐Broach A, Trajkovska Petkoska A. Mediterranean herbs, spices, and medicinal plants—Natural remedies and rich sources of bioactive compounds. JSFA Reports. 2023;3(1):4-12. doi: 10.1002/jsf2.96

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی اراک می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Arak University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb