AbdullahPour A, Zarbaf R, Ahmadi M. The effect of maternal exercise during pregnancy on the serum levels of leptin hormone of adult Sprague dawly rats. J Arak Uni Med Sci 2022; 25 (5) :39-48
URL:
http://jams.arakmu.ac.ir/article-1-7355-fa.html
عبداله پور اعظم، زرباف ریحانه، احمدی معصومه. اثر فعالیت ورزشی مادر در دوران بارداری بر مقادیر سرمی هورمون لپتین بچه رت های بالغ نژاد اسپراگداولی. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1401; 25 (5) :39-48
URL: http://jams.arakmu.ac.ir/article-1-7355-fa.html
1- استادیار فیزیولوژی ورزشی، گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده مدیریت و حسابداری دانشگاه آزاد قزوین، قزوین، ایران
2- گروه آموزش تربیت بدنی، دانشگاه فرهنگیان، تهران، ایران ، r-zarbaf@araku.ac.ir
3- کارشناس ارشد فیزیولوژی ورزشی گرایش تغذیه ورزشی، مؤسسه آموزش عالی علامه قزوینی، قزوین، ایران
چکیده: (551 مشاهده)
مقدمه: چاقی یک مشکل عمده از نظر سلامتی میباشد که در جامعه کنونی به شدت درحال افزایش است و با بسیاری از بیماریها در ارتباط است، بخصوص به دلیل انتقال مضرات آن از مادر به فرزند، بسیار حائز اهمیت میباشد. انجام برنامههای تمرینی هوازی طی دوران بارداری اثرات مثبتی بر ویژگیهای مختلف مرتبط با سلامت مادر و فرزندان دارد. لذا هدف این پژوهش بررسی تأثیر فعالیت هوازی مادر در دوران بارداری بر مقادیر سرمی هورمن لپتین بچه رت های بالغ میباشد.
روش کار: این پژوهش از نوع تجربی با طرح پس آزمون با گروه کنترل، شامل 20 سر موش صحرایی ماده با میانگین سنی 8 هفته، به صورت تصادفی به دو گروه تمرینی (T)(9/8±221 گرم) و کنترل (C)(8/12±223 گرم) تقسیم شدند. فعالیت ورزشی بارداری بلافاصله بعد از مشاهده پلاک واژنی به مدت 21 روز و برای 5 جلسه در هفته با شدت متوسط روی نوارگردان انجام شد، و 2 روز قبل از زایمان خاتمه یافت. مقایسه میزان هورمون لپتین در دو گروه کنترل و تمرین با استفاده از آزمون t مستقل در 8 هفتگی موشها در سطح معنی داری 05/0≥P تجزیه و تحلیل شد. این مطالعه از نوع تجربی و مداخلهای بوده و موازین اخلاقی در نگهداری و انجام آزمایشات مطابق کد اخلاق این مطالعه (IR.QUMS.REC.1396.288) میباشد که توسط کمیته اخلاق دانشکده علوم پایه دانشگاه علوم پزشکی قزوین تأیید شده است.
یافتهها: میزان هورمون لپتین در گروه تمرینی بطور معنی داری کمتر از گروه کنترل بود (002/0 = P). وزن غذای مصرفی رتهای باردار در گروه کنترل بطور معنی داری بیشتر از گروه تمرین بود (004/0 = P) و وزن بچه رتها در گروه تمرینی به طور معنی داری کمتر از گروه کنترل بود (001/0 = P).
نتیجه گیری: به نظر میرسد فعالیت ورزشی در دوران بارداری میتواند اثرات مثبتی بر کاهش مقادیر هورمون لپتین ومیزان غذای مصرفی و کنترل وزن و جلوگیری از چاقی در فرزندان بالغ داشته باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
زنان و مامایی دریافت: 1401/10/3 | پذیرش: 1402/1/29