رنجبر اکرم، پاسالار پروین، صدیقی علیرضا، عبدالهی محمد، دانش نیا جمیله. بررسی اثرات علف کش پاراکوات در ایجاد استرس اکسیداتیو در کارگران کارخانجات تولید آفت کش. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1382; 6 (2) :28-31
URL: http://jams.arakmu.ac.ir/article-1-6761-fa.html
1- کارشناس ارشد سم شناسی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران.
2- دانشیار گروه بیوشیمی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
3- دانشیار گروه فارماکولوژی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
4- دانشیار گروه بهداشت حرفه ای، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
5- عضو هیأت علمی گروه بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران.
چکیده: (1617 مشاهده)
مقدمه: در حیات هوازی تولید رادیکالهای آزاد و گونههای فعال اکسیژن امری اجتنابناپذیر است. هر گونه عدم تعادل بین تولید رادیکالهای آزاد و سیستم دفاع آنتی اکسیدانی بدن را استرس اکسیداتیو گویند. پاراکوات مهمترین علفکش بیپیریدیلی است که به طور گستردهای در سراسر جهان استفاده میشود و یکی از مکانیسمهای سمیت آن احتمالا ایجاد استرس اکسیداتیو است. هدف ما از این مطالعه، ارزیابی استرس اکسیداتیو در نمونههای خون کارگرانی بود که در کارخانجات تولید آفتکش در بخش تولید پاراکوات مشغول به کار بردند.
روش کار: طی یک مطالعه تحلیلی میزان پراکسیداسیون لیپیدی با روش تیوباربیتوریک اسید، قدرت آنتیاکسیدانهای تام سرم با روش ارزیابی توانایی پلاسما در احیای یونهای فریک به فرو و همچنین میزان گروههای تیول در خون افراد در تماس با پاراکوات و گروه کنترل اندازهگیری شد.
نتایج: استرس اکسیداتیو در افراد مورد مطالعه به صورت افزایش معنیدار میزان پراکسیداسیون لیپیدی (P<0/001), کاهش معنیدار قدرت آنتیاکسیدانهای تام سرم (P<0/001) و کاهش معنیدار گروههای تیول (P<0/001) در مقایسه با گروه کنترل آشکار شد.
نتیجهگیری: تماس مزمن کارگران در کارخانجات تولید آفتکش پاراکوات منجر به ایجاد استرس اکسیداتیو میشود؛ بنابراین شاید در آینده بتوان با مصرف آنتیاکسیدانهای غذایی و آنتیاکسیدانی مکمل تا حدی از استرس اکسیداتیو جلوگیری نمود.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
روانپزشکی دریافت: 1399/11/6 | پذیرش: 1382/4/10