زمینه و هدف miRNAها دسته ای از RNAهای کوچک غیررمزگذار (17-25 نوکلئوتید) هستند که در بسیاری از بیماریها محققان به آنها توجه کردند. مطالعات miRNAها در سرطانهای مختلف نشان داده است که برخی از آنها بهعنوان انکوژن و برخی مهارکننده تومور عمل میکنند. تا به امروز، بسیاری از مطالعات نشان دادند miR-17-5p و miR-93-5p مولکولهای تنظیمکننده مهمی برای برخی رفتارهای بیولوژیکی، ازجمله فرایندهای تکثیر سلولی هستند که در تشکیل سرطان مهم هستند. هدف از این مطالعه بررسی سطح بیان miR-17-5p و miR-93-5p در بافت و پلاسمای بیماران مبتلا به سرطان مجاری پستان در مقایسه با گروه کنترل بود.
مواد و روش ها استخراج RNA (مشتمل بر miRNA) از نمونههای بافت پستان و پلاسمای متشکل از نمونههای سرطانی و نرمال انجام شد. درصد خلوص و غلظت آنها با سنجش میزان جذب نوری تأیید شد. cDNA ساخته شد و سطح بیان miR-17-5p و miR-93-5p بهصورت نیمهکمی با روش واکنش PCR در زمان واقعی با استفاده از رنگ سایبر گرین در نمونههای بافت تومور و پلاسما در قیاس با گروه کنترل نرمال و در حضور نرمالکننده SNORD47 بررسی شد. تحلیل آماری با استفاده از نرمافزار Graphpad Prism نسخه 8/0/2 تجزیهوتحلیل شد.
ملاحظات اخلاقی ملاحظات اخلاقی این مطالعه را کمیته اخلاق مؤسسه پژوهشگاه ملی و مهندسی ژنتیک و زیست فناوری با کد (IRAN 52d/4922, 6.10.2016) تأیید کرد. کلیه افراد شرکتکننده در مطالعه، فرم رضایتنامه جهت استفاده از نمونههای بالینی و دادههای شخصی تحت نظارت پزشک را امضا کردند.
یافته ها میزان بیان miR-17-5p در بافت و پلاسمای بیماران مبتلا به داکتال کارسینوما در مقایسه با گروه کنترل افزایش بیان معناداری را نشان داد بهطور قابلتوجهی با مرحله تومور و غدد لنفاوی، وضعیت گیرنده پروژسترون و استروژن ارتباط داشت (P<0/0001). این در حالی است که کاهش بیان miR-93-5p در بافتهای پلاسما و تومور بهطور قابلتوجهی با مرحله تومور و درگیری غدد لنفاوی مرتبط است (P<0/0001).
نتیجه گیری یافتههای این پژوهش مبین این امر است که بیان بالای miR-17-5p و کاهش بیان miR-93-5p احتمالاً با پیشآگهی ضعیف سرطان پستان مرتبط است. با وجود این miR-17-5p به دلیل اختلاف بیان بیشتر و سهولت ردیابی در پلاسما، بهعنوان یک کاندیدای احتمالی زیست، نشانگر پیشآگهی ضعیف بیماری تلقی میشود. مطالعات فرجامیابی بالینی بیشتر برای تأیید این موضوع لازم است.