زمینه و هدف: ضایعات اعصاب به نورونهای آلفا رسیده و سبب دژنراسیون مرکزی در نخاع میشوند. فاکتور نوروتروفیک (NT-۳) موجب افزایش آکسونهای میلیندار در ریشه خلفی، تمایز و بقای نورونهای حسی، پاراسمپاتیک و موتونورونها شده و از مرگ سلولی جلوگیری میکند. گیاه اسطوخودوس از خانواده نعنائیان بوده و اثرات آنتی اکسیدانی، ضد اسپاسم، مدر، ضد آسم، تب بر و آنتی اسپاسمودیک آن گزارش شده است. در این پژوهش تغییرات بیان ژن NT-۳ پس از کمپرسیون عصب سیاتیک رت در حضور عصاره هیدروالکلی گیاه Lavandula officinalis بررسی گردید.
مواد و روشها: عصاره هیدروالکلی اسطوخودوس به روش سوکسله تهیه شد. ۳۶ راس رت نژاد ویستار به طور تصادفی به ۳ گروه کنترل، کمپرسیون و تیمار )کمپرسیون + تزریق عصاره ۷۵ میلیگرم بر کیلوگرم) تقسیم شدند. در گروه کنترل، عضله در محل عصب سیاتیک بدون آسیب شکافته شد. در گروههای کمپرسیون و تیمار، عصب سیاتیک پای راست تحت کمپرسیون قرار گرفت. عصاره به صورت داخل صفاقی در دو نوبت تزریق شد. در روز ۲۸ از قطعات L۴-L۶ نخاع نمونه برداری شد، Total RNA استخراج و cDNA سنتز گردید و تغییرات بیان ژن NT-۳ با نرم افزار SPSS و آزمون آنووا بررسی شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که بیان ژن NT-۳ در گروه کمپرسیون نسبت به شاهد کاهش معنیدار(۰۰۱/۰>p) و درگروه تیمار در مقایسه با کمپرسیون افزایش معنی داری داشته است(۰۰۱/۰>p).
نتیجهگیری: افزایش معنادار بیان ژن نشان میدهد که عصاره هیدرو الکلی گیاه Lavandula officinalis با افزایش بیان ژن NT-۳ موجب پیشبرد رژنراسیون نورونهای آسیب دیده میشود.