23 نتیجه برای هل
محسن خاکی،
دوره 3، شماره 1 - ( 1-1379 )
چکیده
ویروس های مختلف موجود در دستگاه گوارش، به طریق مدفوعی، دهانی بین افراد مبتلا به عفونت و افراد حساس منتقل شده و بر حسب نوع ویروس و شرایط میزبان، موجب عفونت های دستگاه گوارش مثل اسهال می شوند. در مواردی بعد از عفونت گوارشی، التهاب بافت ها و اعضاء دیگر ایجاد می شود. در این پژوهش، ضمن کشت نمونه مدفوع یا سوآب مقعد روی کشت سلولی هلا، ویروس های تکثیر یافته توسط روش خنثی سازی (Neutralization) در کنار آنتی سرم های اختصاصی ضد ویروس، شناسایی شد. نتایج بدست آمده از این مطالعه نشان داد که روش خنثی سازی برای جداسازی و تشخیص نوع ویروس، روش بسیار خوبی است و می توان از آن در جداسازی و تعیین هویت ویروس ها از نمونه های مختلف بالینی برای اهداف بیماری شناسی، اپیدمیولوژی و واکسیناسیون استفاده کرد.
کامران مشفقی، محمد رفیعی،
دوره 5، شماره 3 - ( 7-1381 )
چکیده
مقدمه: در سال های اخیر ارتباط هلیکوباکترپیلوری با کم خونی فقر آهن در حال مطالعه می باشد. هدف از این مطالعه یافتن ارتباط میان هلیکوباکترپیلوری با میزان هموگلوبین و فرتین سرم (به عنوان ذخیره آهن) است.
روش کار: این مطالعه، یک مطالعه مشاهده ای و از نوع مقطعی بوده که به صورت توصیفی-تحلیلی بر روی 262 بیمار مبتلاء به کم خونی انجام گرفته است و جهت هر بیمار هموگلوبین، MCV، فرتین سرم و تیتر آنتی بادی IgG هلیکوباکترپیلوری محاسبه گردید و سپس به بررسی ارتباط بین ان موارد با هلیکوباکترپیلوری پرداخته شد.
نتایج: در 147 نفر (56%) بیماران تیتر هلیکوباکترپیلوری منفی و در 115 نفر (44%) تیتر هلیکوباکترپیلوری مثبت بود. همچنین در 78 نفر (29/8%) بیماران فرتین کم تر از 120µgr/dlit بوده است. با استفاده از آزمون های آماری رگرسیون لجستیک مشخص شد که بین سطح فرتین و شانس ابتلاء به هلیکوباکترپیلوری ارتباط آماری وجود دارد به گونه ای که شانس ابتلاء به هلیکوباکترپیلوری در کسانی که فرتین کم تر از 12 دارند، 1/93 برابر کسانی است که فرتین بالای 12 دارند و این شانس با استفاده از رگرسیون لجستیک در سطح خطای 0/05 معنادار آماری است. همچنین مشخص شد که هیچ گونه ارتباط معنی دار آماری بین میزان کاهش MCV و شانس ابتلاء به هلیکوباکترپیلوری وجود ندارد.
نتیجه گیری: میزان فرتین سرم در بیماران با عفونت هلیکوباکترپیلوری کاهش می یابد و این کاهش فرتین از نظر آماری معنی دار می باشد این مطلب را مطالعات انجام شده در خارج از کشور نیز نشان داده اند. |
عباسعلی محرابیان، محمد همایونی، علیرضا نصرالهی، همایون زجاجی، یونس حماسی،
دوره 6، شماره 4 - ( 10-1382 )
چکیده
مقدمه: زخم پپتیک ضایعه ای در مخاط معده یا دوازدهه است که در پاتوژنز آن اسید و پپسین نقش اصلی را دارند. هلیکوباکتر پیلوری نقش مهمی پاتوژنز زخم پپتیک در افراد طبیعی دارا می باشد. زخم پپتیک در بیماری های مزمن از جمله نارسایی مزمن کلیه شایع تر بوده که علت آن نامشخص است.
روش کار: طی یک بررسی مقطعی توصیفی شیوع زخم پپتیک در 98 بیمار مبتلا به نارسایی مزمن کلیه مورد بررسی قرار گرفت و ارتباط آن با هلیکوباکتر پیلوری ارزیابی شد. در این پژوهش بیماران مراجعه کننده به بیمارستان شهدای تجریش تهران در طی 18 ماه با داشتن سطح کراتینین بالاتر یا مساوی 2 میلی گرم در دسی لیتر حداقل طی سه ماه گذشته به عنوان نارسایی مزمن کلیه در نظر گرفته شدند. افرادی که دارای شرایط استرس زای شدید بودند و یا تحت درمان داروهای ضد التهابی غیر استروییدی یا داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی و ضد هلیکوباکتر پیلوری قرار داشتند، از مطالعه کنار گذاشته شدند. بیماران توسط فوق تخصص گوارش آندوسکوپی شده و از نظر شواهد زخم پپتیک بررسی گردیدند.
نتایج: تعداد 98 بیمار با میانگین سنی 56 سال در این مطالعه شرکت کردند که 52 درصد آنها علایم گوارشی داشتند. از این تعداد 19 نفر (19 درصد) زخم پپتیک داشتند که 5 مورد آن هلیکوباکتر پیلوری مثبت بود. تعداد 45 نفر (46 درصد) از کل بیماران دارای هلیکوباکتر پیلوری منفی بودند.
نتیجه گیری: شیوع هلیکوباکتر پیلوری و زخم پپتیک در نارسایی مزمن کلیه در این تحقیق با شیوع آنها در جامعه همخوانی داشت. همچنین تفاوت شیوع زخم پپتیک در مردان (23 درصد) نسبت به جامعه (12 درصد) بیش تر بود.
امیرهوشنگ محمد علیزاده، علیرضا معقول زاده،
دوره 7، شماره 2 - ( 4-1383 )
چکیده
مقدمه: در مطالعات مختلف رژیم های چند دارویی در ریشه کنی هلیکوباکترپیلوری مورد بررسی قرار گرفته است. داروی گیاهی آویشن خواص درمانی ضدعفونی کننده و هم چنین اثر ضداسپاسم مجاری گوارشی دارد. در این مطالعه تاثیر افزایش این دارو به رژیم های چهار دارویی رایج در درمان هلیکوباکترپیلوری مورد ارزیابی قرار گرفت.
روش کار: در این مطالعه که به صورت کارآزمایی بالینی تصادفی شده انجام گرفت، تعداد 90 بیمار مراجعه کننده با علائم گوارشی تحت آندوسکوپی قرار گرفته و پس از مسجل شدن وجود ضایعه و وجود هلیکوباکترپیلوری وارد مطالعه شدند. این بیماران به طور تصادفی در سه گروه تقشسم شدند. رژیم های درمانی شامل گروه A: امپرازول، بیسموت، مترونیدازول، تتراسیکلین. گروه B: امپرازول، بیسموت، مترونیدازول، تتراسیکلین، آویشن. و گروه C: امپرازول، بیسموت، تتراسیکلین، آویشن بود. مدت درمان 2 هفته بود و پس از درمان به مدت 2 هفته تحت درمان رانیتیدین و سپس 2 هفته بدون درمان قرار داشتند. پس از اتمام این مدت، آندسکوپی مجدد و آزمایش برای هلیکوباکترپیلوری انجام گرفت.
نتایج: میزان بهبودی علائم بالینی در بیماران گروه B و C 96/6% گزارش شد که اندکی بیش از گروه A بود. در آندوسکوپی پس از درمان، بهبودی کامل در گروه C 70% بود که از دو گروه دیگر به طور معنی داری بیش تر بود.(P=0/04) ، از لحاظ وجود اریتم معده و دئودنوم در آندوسکوپی پس از درمان، با وجودی که در گروه B بیش ترین فراوانی این ضایعه (36/6%) مشاهده شده است ولی اختلاف معنی داری بین سه گروه در این خصوص وجود نداشت. پاسخ کامل به درمان در گروه C، 46/7% بود که به طور معنی داری از دو گروه دیگر بیش تر بود .(p=0/03)
نتیجه گیری: در مجموع نتایج نشان داد رژیم C که داروی آویشن جایگزین مترونیدازول شده بود بیش ترین اثر را در ریشه کنی هلیکوباکترپیلوری نسبت به دو رژیم دیگر داشت. در نتیجه پیشنهاد می گردد این دارو به همراه رژیم های درمانی چهار دارویی جهت اثر بخشی بیش تر به بیماران تجویز گردد.
محمد رضا نیکمرام،
دوره 10، شماره 4 - ( 10-1386 )
چکیده
مقدمه: در سلولهای قلبی جریان کانال سدیمی تیپ عصبی (neuronal type Na+ channel) یکی از جریانهای مطرح در مرحله دپولاریزاسیون پتانسیل عمل در سالهای اخیر میباشد. هدف از این بررسی مقایسه اثر مسدود کنندگی تترودوتوکسین (TTX) بر فعالیت پیس میکری گره سینوسی- دهلیزی و دهلیزی- بطنی دست نخورده و سالم موش، بوده است. روش کار: در این بررسی که به روش تجربی انجام گرفت فعالیت خود به خودی دو گره سینوسی – دهلیزی و دهلیزی - بطنی سالم که از هم جدا شده بودند، قبل و هنگام مصرف 100 نانو مولار TTX ثبت و طول دوره قلبی اندازهگیری گردید اطلاعات به دست آمده با استفاده از آزمون آماری تی تجزیه و تحلیل شد. نتایج: مصرف 100 نانو مولار TTX باعث افزایش طول دوره قلبی در نمونههای گره سینوسی- دهلیزی از 45/13±28/212 هزارم ثانیه درحالت کنترل به 29 ±35/263 هزارم ثانیه در زمان مصرف دارو و در نمونههای گره دهلیزی بطنی از 68±40/578 هزارم ثانیه درحالت کنترل به 75/71 ±20/856 هزارم ثانیه در زمان مصرف دارو شد. تاثیر دارو بر هردو گره سینوسی- دهلیزی و دهلیزی- بطنی به ترتیب 6± 25/22 و 5/13±5/52 درصد بوده است. در هر دو گره این تغییرات معنیدار هستند. نتیجه گیری: براساس نتایج به دست آمده میتوان بیان کرد که جریان کانال سدیمی تیپ عصبی در هر دو گره موجود بود و اثر TTX بر طول دوره قلبی بر هر دو گره متفاوت بود. یعنی این که اثر دارو بر گره دهلیزی- بطنی بیش از دو برابر گره سینوسی- دهلیزی بوده است که این افزایش احتمالا به افزایش دانسیته جریان کانال سدیمی تیپ عصبی مربوط است.
محمدرضا بیاتیانی، فاطمه سیف، محمدجواد طهماسبی بیرگانی، منصور انصاری، امیر سهرابی، فخری السادات حسینی،
دوره 11، شماره 4 - ( 10-1387 )
چکیده
چکیده مقدمه: پرتودرمانی یکی از راههای درمان سرطان است. دوز تجویز شده برای هر جلسه رادیوتراپی بر اساس حساسیت رادیوبیولوژیکی بافت سرطانی و بافتهای سالم در نظر گرفته میشود. از جمله عوامل تاثیر گذار بر حساسیت بافتها، عوامل ویروسی هستند. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر تابش اشعه یونیزان کبالت 60 بر حساسیت پرتوی سلولهای سرطانی آغشته به مولد بیماری سرخک انجام گردید. روش کار: در این تحقیق به صورت کیفی و تجربی، حساسیت پرتوی سلولهای هلا مورد بررسی قرار گرفت. جهت انجام تحقیق سلولها را در دو گروه شاهد و آزمایش در چاهکهای شش تایی کشت داده و بازده کشت آنها محاسبه گردید. سپس مقدار 100 میکرولیتر ویروس سرخک را به روش ترقیق سازی موازی به نسبتهای مختلف در محیط کشت گروه آزمایش تلقیح نموده و پس از رشد و پاساژ سلولی، محیطهای کشت شاهد و آزمایش در معرض تابش 2 گری اشعه گامای کبالت 60 قرار داده شدند. نتایج: مرگ سلولی پس از دریافت اشعه در غلظتهای کم آغشتگی به ویروس سرخک، 5 تا 7 درصد، در غلظتهای متوسط 15 تا 20 درصد و در غلظتهای بالا 50 تا 65 درصد افزایش نشان داد. نتیجه گیری: وجود بیماری ویروسی در بافتهای درگیر با سرطان، حساسیت پرتوی سلولهای سرطانی را افزایش میدهد. این یافته نشان میدهد که در تجویز دوز اشعه در جلسات رادیوتراپی باید به محیط دریافت کننده اشعه از لحاظ درگیر بودن با بیماریهای غیر سرطانی نیز توجه شود.
ندا باغی نیا، شهربانو عریان، علی فانی، علی اکبر ملکی راد،
دوره 11، شماره 4 - ( 10-1387 )
چکیده
مقدمه: عدم تعادل بین تولید رادیکال آزاد واجزا سیستم دفاع آنتی اکسیدانی بدن منجربه استرس اکسیداتیو میشود. هل، میوهی گیاه التاریا کارداموموم ماتون میباشد که احتمالاخواص آنتی اکسیدانی دارد. هدف از این مطالعه تعیین تأثیر عصاره آبی چای ـ هل بر استرس اکسیداتیو میباشد. روش کار: این پژوهش یک کارآزمایی بالینی است که در آن تعداد 54 نفر مورد مطالعه قرار گرفتند. ابتدا 5 میلی لیترخون وریدی از آنها گرفته و پارامترهای استرس اکسیداتیو در سرم خون سنجیده شد. سپس به مدت 2 هفته هر روز مقدار 3 گرم هل و 1 گرم چای به صورت 100 میلی لیترعصاره آبی چای ـ هل به افراد داده شد و بعد از 2 هفته، مجدداً 5 میلی لیترخون وریدی ازهمان افراد گرفته شد ودوباره پارامترهای استرس اکسیداتیو در سرم خون اندازه گیری شد و مورد مقایسه و تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج: ظرفیت آنتی اکسیدانی تام سرم افراد قبل از مصرف چای ـ هل 64/0±96/1 و بعد از مصرف 46/0±23/2 میکرو مول در میلیلیتر (009/0p=) و میانگین پراکسیداسیون لیپیدی سرم قبل از مصرف چای ـ هل 58/3±97/14 و بعد از مصرف چای ـ هل 91/5±07/12 نانو مول در میلی لیتر بود (002/0p=). همچنین میانگین گروههای تیول سرم قبل از مصرف چای ـ هل 200/0±224/0 و بعد از مصرف آن 166/0±266/0میلی مول بود(141/0p=). نتیجهگیری: به نظر میرسد که عصاره چای ـ هل میزان استرس اکسیداتیو خون را کاهش دهد و در صورت استفاده معمول در رژیم غذایی افراد ممکن است اثرات مفیدی داشته باشد.
حسن احترام، الهه مصداقینیا، طاهره مازوچی،
دوره 12، شماره 1 - ( 3-1388 )
چکیده
مقدمه: استفراغ شدید حاملگی یا هاپیرامزیس گراویداروم، استفراغ وخیم حاملگی است که سبب ایجاد عوارض زیادی در طی حاملگی میشود. با توجه به ناشناخته بودن علت اصلی آن، این پژوهش به منظور بررسی رابطه استفراغ شدید حاملگی و هیکوباکترپیلوری انجام شد. روش کار: در این مطالعه مورد شاهدی خانمهای حامله با سن حاملگی 7-16 هفته که در 3 ماهه اول سال 1387 به درمانگاه زنان و زایمان زایشگاه شبیهخوانی کاشان مراجعه کردند مورد بررسی قرار گرفتند. گروه مورد 40 نفر از خانمهای مبتلا به استفراغ شدید حاملگی و گروه شاهد به همان تعداد افراد فاقد استفراغ شدید حاملگی بودند. ملاک تشخیص بیماری، استفراغ بیش از 3 بار در روز و کتوناوری یک مثبت بود. تیتر سرمی ایمونوگولوبولین G ضد هلیکوباکترپیلوری در هر دو گروه به روش الایزا با کیت استاندارد اندازهگیری شد و سپس دو گروه مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج با استفاده از آزمون 2 بررسی شده و 05/0p< معنیدار تلقی گردید. نتایج: میانگین سنی در گروه مورد 5/4 ±4/25 و در گروه شاهد 6/4±4/22 سال بود. دو گروه از لحاظ سن، سن حاملگی، سابقه سقط قبلی، تعداد حاملگی و تعداد زایمان اختلاف معنیداری نداشتند. فراوانی عفونت هلیکوباکترپیلوری در گروه مورد 75 درصد و در گروه شاهد 35 درصد نشان داده شد که این تفاوت از لحاظ آماری معنیدار بود (001/0p=). نتیجه گیری: رابطه آماری معنیدار بین استفراغ شدید حاملگی و هلیکوباکترپیلوری مشاهده شد. با توجه به این که هلیکوباکترپیلوری عامل زخم معده است و استفراغ شدید حاملگی بعضی از علائم آن را تقلید میکند برای اثبات این رابطه، مطالعات بیشتری لازم است.
علی فانی، پریسا فانی، محمد رفیعی، نویدرضا مشایخی، رضا شاه میرزایی، خسرو میناوند،
دوره 13، شماره 1 - ( 2-1389 )
چکیده
زمینه و هدف: آسپرین و هلیکوباکترپیلوری دو عامل مهم شناخته شده در ایجاد زخم پپتیک هستند. این مطالعه بر آن است تا اثر متقابل این دو عامل را درایجاد عوارض گوارشی بررسی کند. مواد و روش ها: گروه هدف شامل بیمارانی بود که با بیماری قلبی تحت درمان آسپرین دوز کم قرارداشتند. افرادی که علایم سوء هاضمه داشتند در گروه مورد و افراد فاقد علامت در گروه شاهد قرار گرفتند. همزمان 5 سی سی خون جهت انجام تست الایزا آنتی بادی هلیکوباکترپیلوری اخذ شد. از بیماران الایزا مثبت آزمون آلودگی به هیلکوباترپیلوری به عمل آمد. افراد آزمون مثبت در گروه هلیکوباکتر مثبت و افراد الایزا منفی و آزمون منفی در گروه هلیکوباکتر منفی قرار گرفتند. در پایان با محاسبه نسبت شانس ارتباط بروز سوء هاضمه با مصرف آسپرین و عفونت هلیکوباکترپیلوری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: 129 نفر در گروه شاهد (سوء هاضمه منفی) و 71 نفر در گروه مورد (سوء هاضمه مثبت)، 72 نفر (36 درصد) آزمون مثبت و بقیه آزمون منفی بودند. 5/35 درصد بیماران مبتلا به سوء هاضمه بودند که بین افراد آزمون مثبت و آزمون منفی با 001/0= pو54/6= ORاختلاف معنیداری وجود داشت. 43 بیمار علایم تشدید سوء هاضمه داشتند، 23 نفر از آنها مورد بررسی آندوسکوپی قرار گرفتند و20 نفر آنها مبتلا به زخم پپتیک شده بودند. از افراد مبتلا به زخم پپتیک 80 درصد هلیکوباکتر مثبت بودند که تفاوت معنیداری با گروه هلیکوباکتر منفی داشت (86/8=OR، 001/0=p). نتیجهگیری: پیشنهاد میشود که بیماران مصرف کننده آسپرین طولانی مدت جهت کاهش عوارض گوارشی از نظر ابتلا به هلیکوباکتر پیلوری و علایم بالینی مورد غربالگری و درمان قرار گیرند.
امین طالبی بزمین ابادی، اشرف محبتی مبارز، ترنگ تقوایی،
دوره 13، شماره 3 - ( 7-1389 )
چکیده
زمینه و هدف: در جوامع غربی ژن iceA هلیکوباکتر پیلوری به عنوان یک مارکر ژنتیکی مرتبط با زخم معده گزارش شده است. هدف از این مطالعه، بررسی شیوع ژنوتیپهای iceA هلیکوباکتر پیلوری و ارتباط آن با زخم معده در ایران بوده است. مواد و روشها: پژوهش حاضر با روش مشاهدهای بر روی 75 نفر بیمار انجام شده است. نمونههای بیوپسی بیماران جهت حضور هلیکو باکتر پیلوری با تست اوره آز، ژن glmM و کشت تایید و تغییرات آللیک ژنوتیپهای 1iceA و 2iceA نیز با PCR تعیین شدند. یافتهها: در این مطالعه دو الل 1iceA و 2iceA در بیماران مبتلا به زخم معده شناسایی شدند. ژنوتیپ 1iceA (64 درصد) فراوانی بالاتری نسبت به از ژنوتیپ 2iceA (3/21 درصد) داشت. سویههای 1iceA بیشتر در بیماران دارای زخم معده مشاهده شدند. در این پژوهش هیچ گونه ارتباط معنیداری بین ژنوتیپهای iceA با عواقب کلینیکی بعد عفونت مشاهده نشد(71/0p=). نتیجه گیری: این مطالعه ارتباط معنیدار دو طرفهای را بین ژنوتیپهای iceA و وقوع بیماری زخم معده (PUD) را تایید میکند. نتایج حاکی از آنست که ژن 1iceA میتواند به عنوان یک مارکر قابل اطمینان در پیشگویی عواقب کلینیکی عفونت هلیکوباکتر پیلوری مورد استفاده قرار گیرد. لذا تحقیقات بیشتر invitro و invivo برای رسیدن به یک توافق عمومی در این مورد ضروری به نظر میرسد.
نیره عطایی، جینا خیاط زاده، حسن رخشنده، سعیده ظفر بالا نژاد،
دوره 14، شماره 1 - ( 1-1390 )
چکیده
زمینه و هدف: رگ زایی، از مهمترین وقایع زیستی است که با تولید رگهای جدید، در بسیاری از مراحل رشد و نمو جنینی و پاتولوژیک رخ میدهد. لذا مهار داروئی رگزایی میتواند در درمان برخی بیماریها از جمله خونریزی و سرطانها موثر باشد. هندوانه ابوجهل یک گیاه دارویی با اثرات سیتوتوکسیک است که در این تحقیق اثرات ضد رگزایی آن مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روشها: در طی یک مطالعه تجربی ابتدا عصاره الکلی میوه هندوانه ابوجهل تهیه شد. سپس تعداد 30 عدد تخم مرغ نطفه دار نژاد های لین به طور تصادفی در 3 گروه شاهد، شاهد آزمایشگاهی و تیمار توزیع شدند. در روز هفتم انکوباسیون گروه شاهد آزمایشگاهی با نرمال سالین و گروه تیمار با عصاره گیاه هندوانه ابوجهل تیمار شدند. در روز دهم انکوباسیون از عروق تمام نمونهها به کمک فوتواسترئومیکروسکوپ تحقیقاتی عکسبرداری شد. تعداد و طول انشعابات عروقی در اطراف ناحیه تیمار اندارهگیری و دادهها به کمک نرم افزار آماری SPSS و آزمون تی (05/0p<) تحلیل شدند. یافتهها: طبق آنالیز دادهها میانگین تعداد (87/5)40/31 و طول (33/7)60/46 سانتیمتر انشعابات عروقی در نمونههای شاهد نسبت به تعداد (16/5)27 و طول (05/5)40/42 سانتیمتر انشعابات در گروه شاهد آزمایشگاهی اختلاف معنیداری نداشت. در حالی که مقایسه میانگین تعداد (05/2)70/6 و طول (34/3)79/14 سانتیمتر انشعابات عروقی در نمونههای تیمار با شاهد کاهش معنیدار نشان داد(05/0p<). نتیجه گیری: به نظر میرسد عصاره الکلی هندوانه ابوجهل مطابق با روش این مطالعه اثر مهاری بر رگزایی پرده کوریوآلانتوئیک جنین جوجه داشته و تعداد و طول انشعابات عروقی را در محل تیمار کاهش میدهد.
حسین اسماعیلی، حسن اختیارزاده، حمید ابراهیم زاده، راضیه پرتوی، بهمن مرحمتی خامنه، مونا حامدی، لیلا خاجی،
دوره 14، شماره 7 - ( 12-1390 )
چکیده
زمینه و هدف: بروسلوز به ویژه بروسلا ملی تنسیس یکی از مهمترین بیماریهای مشترک انسان و دام میباشد که سالانه در سراسر جهان بیش از 500 هزار مورد انسانی، گزارش می شود. اولین گزارش آن در ایران مربوط به سال 1311 از انسان بوده و برنامه ملی ریشه کنی آن در سال 1346 به تصویب رسیده است. هدف از این مطالعه، بررسی وضعیت مبارزه با بروسلوز گوسفند و بز در ایران میباشد.
مواد و روشها: مطالعه حاضر به روش مقطعی میباشد که اطلاعات مربوط به دوره 45 ساله مبارزه با بیماری، از سازمان دامپزشکی کشور اخذ گردید. مبارزه با بروسلوز گوسفند و بز بر پایه واکسیناسیون بره و بزغالهها همراه با تست و کشتار دامهای آلوده استوار میباشد.
یافتهها: بیوتایپ 1 بروسلا ملی تنسیس در گوسفند، بز و انسان به عنوان بیوتایپ غالب و بومی کشور بوده است. بیماری در بز، گوسفند، گاو، اسب، شتر و انسان گزارش شده است. همچنین میزان شیوع بروسلوز در جمعیت گوسفند و بز روستایی 1/2 درصد برآورد گردید.
نتیجه گیری: موفقیت برنامه مبارزه با بروسلوز به افزایش آگاهی عمومی دامداران از طریق آموزش و همکاری بیشتر سیستم بهداشت و دامپزشکی نیازمند است که در کنار آن، کنترل جابجایی حیوانات از طریق مرزها اهمیت فراوان دارد.
مجید مقدس زاده، ابراهیم فتاحی، محمد حسین صومی، منوچهر خوش باطن، تورج روستا،
دوره 15، شماره 2 - ( 3-1391 )
چکیده
زمینه و هدف: عفونت هلیکوباکترپیلوری در سراسر جهان شایع بوده و بیش از 50 درصد جمعیت را در بر میگیرد. هدف از این مطالعه مقایسه کارایی دو رژیم درمانی ترتیبی در ریشه کنی هلیکوباکترپیلوری میباشد. مواد و روشها: در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 150 بیمار، در دو گروه 75 نفری قرار گرفته و ریشه کنی هلیکوباکترپیلوری با رژیم ترتیبی بر پایه آزیترومایسین (گروه A) و افلوکساسین (گروه B) انجام شده و نتایج آنها با هم مقایسه گردید. جهت تحلیل دادهها از افزار آماری ™SPSS نسخه 16 استفاده شد. برای مقایسه متغیرهای کمی از آزمون تی و متغیرهای کیفی از آزمون کای دو و در صورت نیاز آزمون دقیق فیشر استفاده شد. یافتهها: میانگین سنی کل بیماران مورد بررسی، 2/1± 3/39 سال بود که در محدوده سنی 85-18 سال قرار داشتند. تفاوت دو گروه از نظر نوع اولسر پپتیک به لحاظ آماری معنیدار نبود(27/0=p). در گروه A، آزمون تنفسی اوره 3/89 درصد منفی و تنها در 7/10 درصد مثبت بود. در گروه B نیز، آزمون تنفسی اوره در3/85 درصد منفی و در 7/14 درصد از بیماران مثبت بود. از نظر میزان ریشه کنی بین دو گروه تفاوت معنیداری مشاهده نشد(31/0=p). نتیجهگیری: با توجه به عدم وجود تفاوت معنیدار از نظر میزان ریشه کنی، رژیم بر پایه اوفلوکساسین هیچ ارجحیت خاصی نسبت به رژیم بر پایه آزیترومایسین ندارد و از طرفی با در نظر گرفتن میزان بروز عوارض دارویی در بیماران میتوان هر یک از رژیمها را در درمان به کار برد.
حسین گودرزی، هانیه رضایی، میترا رفیع زاده، الناز میرصمدی، افسون میرصمدی،
دوره 15، شماره 5 - ( 7-1391 )
چکیده
زمینه و هدف: عفونت هلیکوباکتری پیلوری یکی از شایعترین عفونتهای مزمن باکتریایی در انسان است به طوری که که بیش از 85 درصد افراد جامعه ایران آلوده به هلیکوباکتر پیلوری میباشند. این باکتری سبب بروز بیماریهای متعدد گوارشی نظیر التهاب معده، زخمهای گوارشی و حتی بروز بدخیمی میشود. یکی از عوامل موثر در بیماریزایی باکتری، ژن cagA میباشد. سویههای حاوی ژن cagA از قدرت بیماریزایی بالاتری نسبت به سویههای فاقد این ژن، برخوردارند. هدف از انجام این تحقیق تعیین فراوانی ژن cagA سویههای هلیکوباکتر پیلوری در مبتلایان به اختلالات گوارشی مراجعه کننده به مرکز درمانی بیمارستان امام حسین میباشد. مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی، بلوکهای پارافینه ناحیه انتروم معده 84 بیمار مورد استفاده قرار گرفت. بعد از تهیه برش و رنگ آمیزی گیمسا، حضور و دانسیته نمونههای هلیکوباکتر پیلوری بررسی گردید.DNA باکتری با استفاده از کیت استخراج گردیده و حضور ژن cagA با استفاده از پرایمرهای اختصاصی ژن به روش PCR تعیین شد. یافتهها: در این مطالعه از 84 نمونه بلوک پارافینه که در رنگ آمیزی گیمسا از نظر هلیکوباکتر پیلوری مثبت بودند، 72 (7/85 درصد) سویه هلیکوباکتر پیلوری16s rRNA مثبت و از بین نمونههای 16s rRNA، 46 سویه (9/63 درصد) دارای ژن cagA بودند. شیوع cagA مثبت در بین بیماران مبتلا به زخم گوارشی (5/43 درصد) بیشتر از مبتلایان به التهاب معده (30 درصد) بود. نتیجهگیری: در این مطالعه نشان داده شده است که هلیکوباکتر پیلوری با ژن cagA در بین بیماران مبتلا به زخم معده و سرطان در مقایسه با بیماران دیگر بیشتر می باشد.
لیلا حسن زاده، حمید ابطحی، احسان الله غزنوی راد، صفیه صوفیان، وحیده فرجادی،
دوره 16، شماره 1 - ( 1-1392 )
چکیده
زمینه و هدف: هلیکوباکترپیلوری شایعترین باکتری است که جوامع انسانی را در بعد جهانی مبتلا به عفونت ساخته است. ژن vacA از مهمترین شاخصهای بیماری زایی این باکتری میباشد که باعث تشکیل واکوئلهای اسیدی در سیتوپلاسم سلول و نیز تخریب سلولهای اپیتلیال میشود. هدف از این مطالعه بررسی خواص آنتی ژنیک پروتئین نوترکیب vacA هلیکوباکترپیلوری در سرم انسان و موش آلوده میباشد.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، قطعه حاوی ناحیه دارای بالاترین خاصیت آنتی ژنیک ژن vacA به طول bp1233 بر اساس برنامههای بیوانفورماتیکی به دست آمد، پس از تکثیر ناحیه مورد نظر با استفاده از PCR، در ناقل پلاسمیدی pET32a کلون و بیان شد. پس از خالص سازی پروتئین نوترکیب، آنتی ژنیسیته آن به روش وسترن بلات با سرم افراد آلوده به عفونت فعال هلیکوباکترپیلوری و موش آلوده شده با پروتئین نوترکیب خالص شده بررسی شد.
یافتهها: نتایج PCR و تعیین توالی نشان داد که ژن هدف به درستی در ناقل مورد نظر کلون شده است. آنتی بادیهای استفاده شده در وسترن بلات تولید و بیان پروتئین نوترکیب (65 کیلو دالتون) با غلظت 1/2 میلیگرم در میلیلیتر را نشان دادند.
نتیجهگیری: تزریق پروتئین تولید شده به موش نشان داد که این پروتئین دارای خاصیت آنتی ژنیک و ایمونوژنیک میباشد. بنابراین میتوان از آن به عنوان کاندید مناسبی برای طراحی کیتهای تشخیصی و واکسن هلیکوباکترپیلوری استفاده نمود.
وحیده فرجادی، حمید ابطحی، محمدرضا ذوالفقاری، صفیه صوفیان، لیلا حسن زاده،
دوره 16، شماره 7 - ( 7-1392 )
چکیده
زمینه و هدف: هلیکوباکتر پیلوری باسیلی گرم منفی است که موجب بیماری های معده و دئودنوم در انسان میشود. از مهمترین ژنهای مرتبط با بیماری زایی این باکتری ژن CagA میباشد که موجب کلونیزاسیون بیشتر آن در سلولهای اپی تلیال معده و ایجاد التهاب و زخم های گوارشی میگردد. در این تحقیق سعی گردید تا تولید پروتئین نوترکیب حاوی ناحیه دارای بالاترین خاصیت آنتی ژنیک CagA در باکتری E. coli انجام گیرد.
مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی، قطعه حاوی ناحیه آنتی ژنیک ژن CagA به طول 1245 جفت باز براساس برنامه های بیوانفورماتیکی بدست آمد، با روش PCR تکثیر، با آنزیمهای محدود کننده BamHI و XhoI برش و در پلاسمید pET32a کلون و در E. coli BL21 (DE3) pLysS با القا توسط IPTGبیان شد. از کیت Ni-NTA جهت تخلیص پروتئین بیان شده استفاده شد و آنتی ژنیسیته آن به روش لکه گذاری وسترن بررسی گردید.
یافته ها: نتایج حاکی از کلونینگ و بیان موفقیت آمیز ژن هدف بود. با استفاده از کیت Ni-NTAو دیالیز تخلیص پروتئین CagA نوترکیب با غلظت 5/1 میلی گرم بر میلی لیتر انجام شد. در وسترن بلاتینگ پروتئین تولید شده با سرم های آلوده انسان و موش واکنش نشان داد.
نتیجه گیری: نتایج نشان داد که پروتئین نوترکیب CagA (65 کیلو دالتون) آنتی ژنیسیته خود را حفظ می کند. بنابراین میتواند برای تشخیص سرولوژیک بیماری های هلیکوباکتر پیلوری و تولید واکسن مورد استفاده قرار گیرد.
ندا سلیمانی، اشرف محبتی مبارز، فاطمه اطیابی،
دوره 18، شماره 1 - ( 1-1394 )
چکیده
زمینه و هدف: پروتئین فعال کننده نوتروفیلی (HP-NAP) یک آنتی ژن حفاظتی و یک فاکتور بیماریزایی اصلی هلیکوباکتر پیلوری است. تحریک سیستم ایمنی جهت درمان این باکتری نقش کارآمد دارد. هدف مطالعه حاضر بررسی اثر پروتئین نوترکیب فعال کننده نوتروفیلی از هلیکوباکتر پیلوری بر میزان تکثیر و بقای ماکروفاژهای صفاقی موشی مدل بالب سی میباشد.
مواد و روشها: طی یک مطالعه تجربی – آزمایشگاهی، پروتئین نوترکیب Hp-NapA از هلیکوباکتر پیلوری در محیط آزمایشگاه تولید شد. ماکروفاژهای صفاقی موش خارج و کشت داده شد. از غلظتهای مختلف پروتئین نوترکیب Hp-NapA برای تحریک ماکروفاژها استفاده شد. از روش MTT به منظور ارزیابی بقاء و میزان تکثیر ماکروفاژها استفاده شد.
یافتهها: نتایج روشن است که تأثیر افزایش دهنده تحریک از طریق پروتئین نوترکیب Hp-NapA در دوز 30 میکروگرم/ میلیلیتر (01/0=p)، معنیدار بود. میزان بقاء در دوزهای 30 و 60 میکروگرم در میلیلیتر به طور معنیداری از گروه کنترل بیشتر شده بود و در سری همزمانی پروتئین نوترکیب به همراه لیپوپلی ساکارید میزان تکثیر نیز در دوزهای مشابه افزایش معنیداری از نظر آماری نشان میدهد.
نتیجهگیری: با توجه به یافتههای ما، پروتئین نوترکیب Hp-NapA دارای اثر مثبت بر میزان تکثیر، بقا و عملکرد ماکروفاژهای صفاقی دارد. بنابراین، مفروض است که پروتئین نوترکیب Hp-NapA میتواند به عنوان ایمنومدولاتور جهت ایمنی درمانی مطرح شود.
نیلوفر داداش پور، اسماعیل مشیری، علیرضا کمالی، علیرضا رستمی، مجید گلستانی عراقی،
دوره 18، شماره 3 - ( 3-1394 )
چکیده
زمینه و هدف: فیبریلاسیون دهلیزی شایعترین عارضه پس از جراحی بای پس عروق کرونری است و تصریح شده است که باعث افزایش موربیدیتی و مورتالیتی پس از عمل بای پس عروق کرونری میشود و نیز طول مدت بستری در بخش مراقبتهای ویژه و بیمارستان را افزایش میدهد. هدف از این مطالعه بررسی اثر پروفیلاکتیک آمیو دارون در کاهش بروز فیبریلاسیون دهلیزی پس از جراحی بای پس عروق کرونری میباشد.
مواد و روشها: در این مطالعه کار آزمایی بالینی، 204 بیمار کاندید جراحی بای پس عروق کرونری انتخابی بر اساس معیارهای ورود و خروج وارد مطالعه شده و به صورت تصادفی به دو گروه مساوی تقسیم شدند. بیماران گروه مورد، قبل از بیهوشی داروی آمیودارون را با دوز 300 میلیگرم به صورت داخل وریدی دریافت کردند و گروه شاهد نیز نرمال سالین دریافت نمود. 24 ساعت پس از جراحی بای پس عروق کرونری، میزان بروز فیبریلاسیون دهلیزی در دو گروه ثبت گردید.
یافتهها: میزان فراوانی فیبریلاسیون دهلیزی پس از بای پس عروق کرونری در گروه مورد برابر 16 نفر و در گروه شاهد 35 نفر بود. مقایسه فراوانی فیبریلاسیون دهلیزی بین دو گروه که با استفاده از آنالیز مجذور کای صورت گرفت، نشان دهنده اختلاف معنیداری بود(p=0.037) و بروز فیبریلاسیون دهلیزی به طور معنیداری در گروه آمیودارون کمتر بود.
نتیجهگیری: در مجموع، آمیودارون توانست به طور قابل توجهی از بروز فیبریلاسیون دهلیزی پس از جراحی بای پس عروق کرونری جلوگیری کند. در مطالعه حاضر بیماران این دارو را تنها در 24 ساعت اول پس از دارو دریافت نمودند و این در حالی است که در برخی از مطالعات این دارو حتی تا 14 روز نیز برای بیماران تجویز شده است.
سیده فرانک امامی،
دوره 18، شماره 10 - ( 10-1394 )
چکیده
زمینه و هدف: ساکول بخشی از ارگان دهلیزی است که حفظ تعادل در شتاب خطی را برعهده دارد. عملکرد ساکول را میتوان از طریق پتانسیلهای عضلانی برانگیخته دهلیزی (cVEMPs) مورد ارزیابی قرار داد. این پژوهش با هدف تعیین ارتباط زمانهای تاخیر و دامنهی امواج cVEMPs با تربیت شنوایی در کودکان ناشنوای گروه سنی دبستان شهر همدان در پاییز 1393 انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعهی مقطعی- مقایسهای، گروه مورد کودکانی با کم شنوایی عمیق بودند که شش ماه به طور منظم تربیت شنوایی دریافت کرده بودند (20 نفر). گروه شاهد کودکانی با کم شنوایی عمیق بودند که سابقهای از تربیت شنوایی نداشتند (20 نفر) و هر دو گروه از طریق آزمون cVEMPs ارزیابی شدند.
یافتهها: آزمون تی مستقل در بین گروه مورد و شاهد نشان داد که اختلاف میانگینهای زمان تاخیرهای امواجp13 (15/0=p، 58/18=f) و n23 (2/0=p، 32/23 = f) معنیدار نبود. با این وجود، اختلاف میانگینهای دامنهی قله به قلهی امواج p13-n23 معنیدار بود(000/0=p، 13/10=f).
نتیجه گیری: تمرین صداسازی و تجارب بیشتر شنوایی میتواند عملکرد ساکول را تقویت نماید.
آقای محسن کمالی نیا، دکتر کیانوش زهراکار، دکتر مهدی عرب زاده،
دوره 26، شماره 0 - ( 5-1402 )
چکیده
مقدمه
پرستاران به عنوان نیروی اصلی و مهمترین حاملان نظام سلامت نقش اساسی در تداوم مراقبت دارند. پرستاران زن متاهل علاوه بر انجام مشاغل پر استرس و فرسودگی شغلی بالا، باید نقش های دیگری مانند جفت گیری و مادری را نیز ایفا کنند. بنابراین این فشار، استرس و خستگی بیشتر مشهود است. بنابراین برای کاهش این مشکلات افزایش تاب آوری در این گروه بیش از پیش است. در سال های اخیر رویکرد روانشناسی مثبت گرا با شعار توجه به استعدادها و توانایی های انسان مورد توجه محققان قرار گرفته است. عواملی که انسان را با نیازها و تهدیدات زندگی سازگارتر می کند، تاب آوری نامیده می شود. تاب آوری بنیادی ترین سازه های مورد تحقیق در این رویکرد است که به ویژه در حوزه روانشناسی رشد، روانشناسی خانواده و سلامت روان جایگاه ویژه ای دارد.
روش
پژوهش حاضر بر اساس هدف بنیادی و از نظر روش گردآوری داده های توصیفی از نوع همبستگی مدل معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش را کلیه پرستاران زن متاهل بیمارستانها و مراکز درمانی دولتی استان البرز در سال 1401 تشکیل میدهند که با روش نمونهگیری خوشهای چند مرحلهای 400 نفراز بین واحدها و بخش های محتلف درمانی انتخاب شدند. در این تحقیق از پرسشنامه های تاب آوری کانر و دیویدسون )2003)، تنظیم شناختی هیجان گرانفسکی و همکاران(2001) ومقیاس صمیمیت زناشویی باگاروزی (2001 ) استفاده گردید جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون مدل معادلات ساختاری و از نرم افزارهای spss نسخه 26 و Amos نسخه 24جهت تحلیل داده ها استفاده شد که نتایج نشان می دهد داده ها با مدل مفهومی پژوهش برازش دارند.همچنین نقش واسطه گری صمیمیت زناشویی بین تنظیم شناختی هیجان و تاب آوری تایید شد.ُ
نتایج
از 400 پرستار زن متاهل، نتایج اطلاعات دموگرافیک بر اساس سن (25-20 سال، 152 نفر) 38 درصد؛ از نظر تحصیلات (لیسانس 265 نفر، 66.25 درصد، بر اساس تعداد فرزندان، بدون فرزند با 144 نفر). 36 درصد، سابقه اشتغال (تا 5 سال سابقه، 198 نفر 49.5 درصد بر اساس مدت ازدواج، تا 5 سال ازدواج، 166 نفر 41.5 درصد) همچنین بیشترین تعداد اختلاف زندگی مشترک (382 نفر). 95.5 درصد بیشترین درصد شرکت کننده را تشکیل می دادند. آلفای کرونباخ، تنظیم شناختی هیجان 84/0 ، صمیمیت زناشویی 87/0 و تاب آوری 81/0 بود. همچنین متغیرهای انحراف معیار، چولگی و کشیدگی، متغیر تنظیم شناختی هیجان 680/0-، 195/0- و 905/0- ، متغیر صمیمیت زناشویی 89.597، 0.887- و 0.019- و متغیرهای تاب آوری به ترتیب 055/0-، 202/0- و 131/1- بدست آمد. همچنین ماتریس همبستگی بین متغیرهای تنظیم هیجانی شناختی ، صمیمیت زناشویی و تاب آوری در 01/0 (، 729/0 و 796/0) به دست آمد که رابطه مثبت ومعنادری بین متغیرها بدست آمد، بنابراین امکان بررسی مدل تحقیق فراهم شد.
برای بررسی برازندگی مدل از مدل ساختاری استفاده شدکه شاخص های برازش (مقایسه ای (CFI)؛ نیکویی برازش انطباقی (AGFI)؛برازندگی افزایشی (IFI)؛ نیکویی برازش (GFI)، هنجار شده ( NFI) ،تناسب نسبی ( RFI) فزاینده (IFI) و هنجارنشده ( TLI) به ترتیب938/0، 908/0، 915/0، 947/0 ، 923/0 ،915/0 و 909/0 که بزرگتر از 90/0 و شاخص برازش مقتصد (PCFI)، شاخص برازش هنجار شده مقتصد (PNFI)، به ترتیب 796/0، 748/0 بدست آمده اند که بیشتر از 60/0 می باشند و نشان دهنده برازش مناسب و مطلوب مدل دلالت دارند. مقدار شاخص تقریب برازندگی(PCLOSE) ،019/0 وشاخص خطای ریشه ی مجذور میانگین تقریب) RMSEA ( برابر 049/0که بر اساس مدل کلاین نشان دهنده برازش مدل است.جهت ارزیابی روابط واسطهای یا میانجی در مدل دوم نیز از آزمون بوت استرپ و برای بررسی وضعیت میانجیگری از نمودار تصمیمگیری تحلیل میانجیگری با استفاده از روش بوت استرپینگ استفاده شد. رابطه تنظیم شناختی هیجان با تاب آوری با میانجیگری صمیمیت زناشویی که اثر مستقیم و غیر مستقیم و کل آن به ترتیب 135/0، 352/0 و 487/0 حاصل شد.همچنین بارهای عاملی استاندارد برای مسیر تنظیم شناختی هیجان به صمیمیت زناشویی و تاب آوری به ترتیب 052/3و 875/0بدست آمد.که همگی بالای 5/0 می باشدخطای استاندارد مسیرهای فوق برای صمیمیت زناشویی نیز به ترتیب 291/0 و 208/0 حاص شد.همچنین نسبت بحرانی یا آماره تی که از تقسیم برآورد بر خطای استاندارد حاصل میگردد برای صمیمیت زناشویی به ترتیب487/10و 370/4 حاصل شد و بدست آمد. و برای مسیرهای فوق معنادار بدست آمد.
نتیجه گیری
هدف از این پژوهش بررسی مدل تابآوری مبتنی بر تنظیم شناختی هیجان با نقش میانجی صمیمیت زناشویی بود. نتایج نشان داد که ضریب مسیر مستقیم تنظیم شناختی هیجان بر تاب آوری معنادار بود(4،7،11)همچنین نتایج نشان داد که تنظیم شناختی هیجان بر تاب آوری بواسطه نقش میانجی صمیمیت زناشویی معنادار بدست آمد(2،5،3). می توان ادعا کرد که هر چه زوج ها کنترل بیشتری بر عواطف و احساسات و هیجانات خود داشته باشند، بیشتر می توانند خودپنداره مثبتی به دست آورند و مستقل عمل کنند و در موقعیت های مختلف فردی، اجتماعی و شغلی، توانایی بیشتری در کنترل هیجانات خود داشته باشند. همچنین موقعیت خود را در این مواقع تثبیت می کنند و عدم وابستگی را در نظر می گیرند و در روابط خود با دیگران در مورد عواطف خود و هیجاناتشان قابل کنترل ترند. 4(بنابراین هر چه افراد بر اساس منطق، استدلال، نگاه جامع به شرایط، عقلانیت و عاری از عواطف و هیجانات کاذب تصمیم گیری کنند و در انتخاب آنها عوامل مختلف شناختی، عاطفی، عاطفی و رفتاری مناسب تر و عاری از افراط و تفریط باشدبنابراین در تبیین نتایج تحقیق می توان بیان کرد که صمیمیت زناشویی می تواند حلقه پیوندی برای افزایش تاب آوری زوج های دارای تنظیم شناختی هیجان باشد.
رعایت اخلاق تحقیق
به شرکت کنندگان در مطالعه اطمینان داده شد که اطلاعات آنها حفظ خواهد شد. فرم رضایت آگاهانه به همه داده شد و شرکت کنندگان فرم را امضا کردند. این پژوهش دارای کد کمیته اخلاق IR. ZUMS. REC.1401.297 از دانشگاه علوم پزشکی البرز می باشد.
حامی مالی
به گفته نویسندگان، هیچ حمایت مالی برای تحقیق وجود نداشت.
تضاد منافع
به گفته نویسندگان، این مقاله تضاد منافع ندارد.
با تشکر و قدردانی
نویسندگان مقاله از معاونت پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه، مسئولین دانشگاه علوم پزشکی البرز، همکاران مراکز بهداشتی درمانی کرج و کلیه پرستاران زن شرکت کننده در این پژوهش صمیمانه قدردانی می نمایند.