عرفان رضایی، مجتبی دیده دار، سید حامد میرحسینی،
دوره 24، شماره 3 - ( 5-1400 )
چکیده
زمینه و هدف: عفونتهای قارچی یکی از مهمترین و شایعترین مسائل برای بیماران بستری در محیطهای بیمارستانی بهخصوص در بخشهای ویژه است. هدف از این مطالعه تعیین آلودگی قارچی در هوا و سطوح بخشهای پرخطر بیمارستانهای آموزشی دانشگاه علومپزشکی اراک و تعیین الگوی حساسیت دارویی گونههای جداشده بود.
مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی مقطعی از بخشهای پرخطر بیمارستانهای آموزشی اراک تعداد 63 نمونه از هوا با استفاده از روش اندرسن تکمرحلهای و 63 نمونه از سطوح با استفاده از سواپ پنبهای مرطوب برداشته و روی محیط کشت سابرودکستروز آگار حاوی کلرامفنیکل کشت داده شد. شناسایی جنس و تا حد امکان گونه قارچها با استفاده از روش کشت روی لام صورت گرفت. تست حساسیت دارویی روی گونههای جداشده با روش میکرودایلوشن براث ( استاندارد CLSI- M38A2) انجام شد.
ملاحظات اخلاقی: این مطالعه با کد اخلاق IR.ARAKMU.REC.1395.315 در کمیته اخلاق شورای پژوهشی دانشگاه علومپزشکی اراک به تصویب رسیده است.
یافته ها: از کل نمونهها، 18 گونه قارچ جدا شد که شامل هشت آسپرژیلوس نایجر، چهار آسپرژیلوس فلاووس، دو آسپرژیلوس فومیگاتوس، دو گونه رایزوپوس، یک گونه موکور و یک گونه فوزاریوم بود. در بررسی حساسیت دارویی یک مورد حساسیت نسبی آسپرژیلوس فومیگاتوس به ایتراکونازول، یک مورد حساسیت نسبی آسپرژیلوس نایجر به کتوکونازول و یک مورد مقاومت آسپرژیلوس نایجر به ایتراکونازول مشاهده شد.
نتیجه گیری: به طور کلی الگوی آلودگی قارچی بیمارستانی با قارچهای بیماریزا و نیز الگوی حساسیت دارویی این ارگانیسمها در مناطق دیگر ایران و جهان با نتایج مطالعه حاضر همخوانی نسبی دارد و داروهای مطرحشده در دستورالعملهای جهانی برای درمان این عفونتها مانند وریکونازول و کاسپوفانژین در درمان آسپرژیلوز مهاجم و آمفوتریسین B در درمان موکورمایکوز و فوزاریوز مهاجم در حال حاضر داروهایی کارآمد هستند.