مقدمه: عقرب Androctonus crassicauda متعلق به خانواده بوتیده دارای سم قوی و کشنده برای انسان است و سالیانه مواردی از مرگ و میر ناشی از گزش با این گونه عقرب گزارش میشود. هدف از انجام این مطالعه، ارزیابی بیولوژیکی زهر این عقرب، تولید پادزهر مونووالان علیه آن و ارزیابی کارایی پادزهر تولید شده میباشد.
روش کار: عقربهای A. crassicauda از شهرهای مختلف استان خوزستان جمعآوری و سمگیری از آنها با استفاده از شوک الکتریکی انجام شد. در تحقیق حاضر میزان پروتئین سم، متوسط دوز کشندگی (LD۵۰)، پاسخ ایمنی اسبها، خالص سازی آنتیبادی، میزان اثربخشی پادزهر (ED۵۰)، میزان خنثی سازی زهر با پادزهر و اثر پادزهر مونووالان در خنثی سازی فعالیت آنزیم هیالورونیداز مورد ارزیابی قرار گرفتند. این پژوهش با کد IR.RVSRI.REC,۱۴۰۱.۰۱۷ به تصویب کمیته اخلاق موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی رسیده است.
یافتهها: مقدار پروتئین و LD۵۰ زهر خام عقرب مورد مطالعه به ترتیب ۷۸ میلیگرم بر میلیلیتر و ۲۷/۱۱ میکروگرم به ازای هر موش محاسبه شدند. نتایج حاصل از سنجش تیتر آنتیبادی در زمانهای مختلف تزریق زهر نشان دهنده افزایشی بودن روند پاسخ ایمنی اسبها نسبت به زهر بود. مقدار ED۵۰ تقریباً ۹ برابر LD۵۰ و ۲۲/۹۲ میکروگرم به ازای هر موش بدست آمد. بر اساس نتایج زهر عقرب دارای فعالیت آنزیم هیالورونیداز است و مقدار ۱۰ میکرولیتر از پادزهر خالص تولید شده قادر به خنثی سازی ۱۰۰ درصدی فعالیت هیالورونیداز زهر گردید.
نتیجه گیری: در این پروژه زهر استحصال شده و پادزهر تولیدی کارامدی خود را نشان دادند. پادزهر تولید شده، در موش قادر به خنثی سازی زهر بوده و مانع از مرگ موشهایی که با زهر مسموم شده بودند گردید.