زمینه و هدف: سابقه مصرف بیمارستانی بلئومایسین، نشانگر یک سری واکنشهای وسیع در سیستمهای بیولوژیکی است که ناشی از اثرات مستقیم و غیرمستقیم آن بوده است. واکنشهای متقابل خود سیستم بیولوژیک این فرآیند را پیچیده تر میکند. افزایش شیوع و بروز روزافزون بیماریهای سرطانی که تحت درمان بلئومایسین قرار میگیرند، اهمیت موضوع را نشان میدهد. هدف از انجام این مطالعه، بررسی تاثیر نیاسین بر کاهش عوارض ناشی از مصرف بلئومایسین در مدل انسانی میباشد.
مواد و روشها: این مطالعه تجربی به صورت مورد-شاهدی و کارآزمایی بالینی دو سو کور انجام شد. از بین بیماران سرطانی مراجعه کننده به بیمارستان خوانساری اراک که تحت درمان با بلئومایسین بودند، 20 نفر به طور تصادفی انتخاب و به هر فرد دو گروه تقسیم شدند. به هر فرد گروه اول (کنترل) 2 عدد دارونما در روز (هر 12 ساعت یکبار) و گروه دوم (تیمار) روزی دو عدد قرص 100 میلیگرمی نیاسین داده شد و نتایج حاصل از آن ثبت و تحلیل گردید.
یافتهها: مقایسه بین دو گروه کنترل و تیمار نشان دهنده کاهش تهوع و استفراغ در گروه تیمار نسبت به گروه کنترل بود. همچنین عارضه اختلال حس چشایی در گروه تیمار در مقایسه با گروه کنترل کاهش داشته و این اختلاف از لحاظ آماری معنادار بود(05/0 > p).
نتیجه گیری: نتایج این تحقیق نشان میدهد که نیاسین میتواند عوارض حاصل از درمان بیماران سرطانی توسط بلئومایسن را از جهات مختلف از جمله عوارض، تهوع، استفراغ و از بین رفتن حس چشایی کاهش دهد، اما تاثیرات آن بر مشکلات تنفسی احتمالا به علت پایداری آسیبهای ناشی از بلئومایسن قابل توجه نبود.