هادی پیری دوگاهه، زهرا ولی نژاد، فرهاد پورفرضی،
دوره 14، شماره 7 - ( ویژه نامه بروسلوز 1390 )
چکیده
زمینه و هدف: بروسلوز انسانی در بسیاری از کشورهای جهان از جمله ایران، یک مشکل اساسی بهداشت جامعه میباشد. ابداع روشهای جدید تشخیصی که دارای حساسیت بالایی بوده و خطر عفونت در پرسنل آزمایشگاه را به حداقل برساند، از اهمیت زیادی برخوردارمیباشد. از جمله روشهایی که این مزایا را دارد، واکنش زنجیرهای پلیمراز (PCR) است. با وجود این کارایی PCR تا حد زیادی به روشهای استخراج DNA وابسته میباشد. ما در این مطالعه، کارایی سه روش مختلف استخراج DNA باکتری بروسلا در سرم را مورد بررسی قرار داده ایم.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، ابتدا از باکتری بروسلا، سوسپانسیون میکروبی در سرم فیزیولوژی تهیه گردید که معادل کدورت نیم مک فارلند بود. نمونههای سرم انسان به طور مصنوعی با غلظتهای مشخصی از باکتری بروسلا تلقیح شدند. با سه روش متفاوت،DNA استخراج شد و با PCRاختصاصی جنس بروسلا مورد آزمایش قرار گرفت.
یافتهها: یافتههای ما نشان داد که پروتکل کیت سیناژن در مقایسه با دو روش دیگر در رقتهای پایینتری از DNA بروسلا قادر به ردیابی DNA این باکتری در سرم میباشد. کیت سیناژن توانست DNA باکتری را در رقت ده برابر کمتر در مقایسه با دو روش دیگر ردیابی نماید.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه کیت سیناژن روش ارجح در استخراج بوده و دارای حساسیت بهتر برای جداسازی DNA بروسلا از نمونههای سرم میباشد.
هادی پیری دوگاهه، محسن ارزنلو، سعید حسینی اصل، ندا حبیبی،
دوره 15، شماره 5 - ( ماهنامه مهر 1391 )
چکیده
زمینه و هدف: بروسلوز یکی از شایعترین بیماریهای مشترک بین انسان و دام در ایران میباشد. در اغلب موارد تشخیص بروسلوز دشوار است و دلیل این دشواری نه فقط به خاطر شباهت بالینی این بیماری با بسیاری از بیماریهای عفونی و غیرعفونی میباشد بلکه همچنین روشهای تشخیصی در اغلب موارد موفق به جداسازی ارگانیسم نمیگردند. یکی از روشهای تشخیصی سریع و ایمن PCR میباشد. هدف این مطالعه تعیین حساسیت و ویژگی روش PCR در تشخیص بروسلوز انسانی با استفاده از نمونههای سرم میباشد. مواد و روشها: این مطالعه از نوع ارزیابی تستهای تشخیصی میباشد. افراد شرکت کننده در این مطالعه شامل 30 فرد دارای علائم بالینی و تست رایت مثبت که گروه بیماران ما را تشکیل میدادند و 30 فرد سالم و با تست رایت منفی که گروه شاهد ما بودند. 30 نمونه سرم از افراد گروه بیماران و 30 نمونه سرم از افراد سالم مورد استفاده قرار گرفت. بر روی این نمونهها آزمایش PCR انجام شد. یافتهها: از30 فرد گروه بیماران، 15 نمونه با روش PCR مثبت شدند و از افراد سالم، 4 مورد با روشPCR مثبت شدند. حساسیت روش PCR 50 درصد و ویژگی آن 6/86 درصد تعیین شد. نتیجهگیری: هر چند در تعدادی از مطالعات نمونه ارجح برای تشخیص بروسلوز را سرم میدانند، ما به حساسیت و اختصاصیت بالایی برای روش PCR با استفاده از نمونه سرم جهت تشخیص بروسلوز دست نیافته ایم. بدین منظور، استفاده از ترکیبی از روشهای آزمایشگاهی را برای تشخیص بروسلوز انسانی پیشنهاد میکنیم.