زمینه و هدف: یبوست یک اختلال عملکردی معدی-رودهای است و مصرف پروبیوتیکها به عنوان یک راهکار نوین در پیشگیری و درمان یبوست مطرح شده است. هدف از این مطالعه، مرور شواهد بالینی موجود در مورد اثرات پروبیوتیکها در پیشگیری و درمان یبوست است.
مواد و روشها: جهت مرور شواهد قابل دسترس درباره کارآیی پروبیوتیکها در پیشگیری و درمان یبوست، پایگاههای اطلاعاتی Pubmed, Medlinplus و Cochran با کلید واژههای یبوست، پروبیوتیک و ماست از سال 1980 تا 2013 جستجو شدند و از بین 49 مقاله مرتبط با یبوست، 16 مقاله با طراحی کارآزمایی بالینی کنترل شده تصادفی و 3 مقاله با طراحی کارآزمایی تصادفی قبل و بعد از آزمون که اثرات پروبیوتیکها بر یبوست را مورد بررسی قرار داده بودند، وارد مطالعه گردیدند.
یافتهها: پروبیوتیکها، اسیدلاکتیک و اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه را تولید میکنند که pH کولون را کاهش داده و باعث افزایش انقباضات عضلات و حرکات دودی روده میشود. بعضی از گونههای پروبیوتیک میتوانند ترشح موکوسی را افزایش دهند و نمکهای صفراوی متصل را به نمکهای صفراوی آزاد تبدیل کنند و باعث میشوند که نمکهای صفراوی آزاد آب زیادی به کولون کشیده، مدفوع را نرم کرده و به دفع آن کمک کنند.
نتیجهگیری: بر اساس مطالعات صورت گرفته، مصرف روزانه پروبیوتیکهایی مانند لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و بیفیدوباکتریوم لاکتیس به میزان105 تا 1011 واحد تشکیل دهنده کلونی بر گرم به مدت حداقل 1 تا 2 هفته میتواند به کاهش یبوست کمک کند.