47 نتیجه برای هاشمی
مژگان هاشمیه،
دوره 1، شماره 3 - ( تابستان 1376 )
چکیده
سندرم TAR یکی از انواع ترومبو سیتوپنی های مادرزادی است که از همان بدو تولد تظاهر می یابد و علامت مشخصه آن فقدان استخوان رادیوس است. در این اختلال صرفا رده ی پلاکت ها تحت تاثیر قرار میگیرد و تبدیل آن به آنمی آپلاستیک و یا لوسمی مشاهده نشده است. در 40% از این بیماران اختلالات مربوط به اندام تحتانی نیز وجود دارد. نحوه توارث این اختلال به صورت اتوزومال مغلوب است. درصد قابل توجهی از این بیماران بعد از سن یک سالگی بهبود خودبخود پیدا می کنند.
سید حسین هاشمی،
دوره 1، شماره 3 - ( تابستان 1376 )
چکیده
پس از افول نهضت علمی یونان و اسکندریه، بار دیگر در قرون وسطی علم در حوزه تمدن اسلامی بالیدن گرفت و در بین علوم مختلف، طب نیز شکوفا شد. حدود دو قرن لازم بود تا مسلمانان از طریق ترجمه کتب ملل گذشته قادر شوند در این مسیر علمی قرار گیرند. آنان به واسطه یک دستور دینی از پیامبر عظیم الشان خود که می فرمود آموختن علم حتی به میزان یک ساعت ثوابی معادل هفتاد ساعت عبادت دارد و نیز تاکید ایشان بر روی آموختن علم طب به این علم بسیار جدی تر پرداختند. از طرفی چون محمد(ص) می فرمود آن کس که به طبابت بپردازد ولی از آن علم سررشته ای نداشته باشد و جان بیماران را به مخاطره بیاندازد، نزد خداوند مسئول است، آنان با جدیت به کار آموختن و تحقیقات بدیع در فن پزشکی پرداختند و در اندک مدتی بدان چنان واقف و مسلط شدند که گوی سبقت را از پیشینیان خود ربودند. در این بین ایرانیان تازه مسلمان شده مانند دیگر رشته های علمی و فلسفی از دیگر ملل مسلمان پیشی جستند. تحقیقات وسیع آنان شامل همه زمینه های طبی بود. از یک طرف در کار بهداشت تن و روان می کاویدند و از سوی دیگر به چگونگی عملکرد هر یک از اندام ها می پرداختند و با پشتکار در شناخت بیماری ها مطالعه می کردند و از جهتی نیز در فنون درمانی و داروسازی به کشفیات تازه ای دست می یافتند و حاصل این ها دائره المعارفهای بزرگی بود که قرن ها پس از آنان در دانشگاه های معتبر جهان از جمله اروپا تدریس می شد و آنگاه که تمدن درخشان اسلامی به واسطه حمله مغولان و دیگر حوادث تاریخی رو به افول نهاد، اروپائیان با بهره گیری از همین تحقیقات و نوشته جات بود که پایه گذاری طب نوین را کردند. آنچه که مسلم است تاریخ پزشکی بطور جدی مدیون این دانشمندان بزرگ مسلمان می باشد، چیزی که البته خود نیز بدان صریحا معترف است.
مژگان هاشمیه، محمد تقی ارزانیان،
دوره 1، شماره 4 - ( پائیز 1376 )
چکیده
این مطالعه شامل بررسی ده ساله بر روی کودکان مبتلا به هوچکین در بیمارستان کودکان مفید است. نتایج به دست آمده از این تحقیق از نظر برخی پارامترها مشابه آمارهای غربی و در پاره ای موارد کاملا متفاوت با آنهاست. نایج حاصله از تحقیق نشان داده است که یک سوم بیماران مورد مطالعه در گروه سنی زیر 5 سال جای دارند، در صورتی که بیماری هوچکین در کشورهای غربی در کودکان زیر 5 سال نادر است. از نقطه نظر (Stage) در کشورهای غربی، اکثریت کودکان در مراحل ابتدایی بیماری Stage&ll) ) مراجعه می کنند، در صورتی که در بررسی ما، حدود 40% بیماران در (Stage) مراجعه کردند. همچنین در آمارهای غربی در 20% کودکان علائم سیستمیک وجود دارد، در صورتی که در آمار این مطالعه 43، بیماران در گروه B جای داشتند و مسلما وجود علائم B(تب ، تعریق شبانه ، کاهش وزن توجیه نشده ) با وخیم شدن پیش آگهی همراه است. همچنین از نقطه نظر پاتولوژی، شایع ترین نوع پاتولوژی در کودکان بر اساس آمارهای غربی Nodular Sclerosis است، در صورتی که مطالعه حاضر Mixed Cellularity می باشد و این گونه هیستولوژیک نسبت به نوع Nodular Sclerosis از پیش آگاهی وخیم تری برخوردار است. اسپلنومگالی در مطالعه ی ما در درصد بیشتری از کودکان و درگیری مدیاستن در درصد کمتری از بیماران نسبت به آمارهای غربی وجود داشت، از طرفی لنفوپنی در کودکان بیمارستان مفید در 21% موارد وجود داشت، در صورتی که در کودکان غربی لنفوپنی پدیده نادری است. لنفوپنی نیز از جمله فاکتورهایی است که سبب وخیم شدن پیش آگاهی می شود.
مژگان هاشمیه، علی امانی،
دوره 1، شماره 5 - ( زمستان 1376 )
چکیده
تغذیه با شیر مادر به تنهائی برای 6-4 ماه اول زندگی و همراه با سایر غذاهای کمکی تا پایان دو سالگی بهترین روش تغذیه شیرخواران است. با اینکه همه ی مادران قادر به شیر دادن هستند، اما هنوز بسیاری از شیرخواران با شیر خشک تغذیه می شوند و یا غذای کمکی را از ماه های اول عمر دریافت می کنند. در این مطالعه 400 شیرخوار بین 6-4 ماه که به روش غیر انحصاری تغذیه با شیر مادر تغذیه می شوند به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. شایع ترین علت عدم تغذیه انحصاری با شیر مادر (non-ecclusive breast feeding) بی قراری شیرخوار است (36/2%) و علل بعدی به ترتیب شامل: اعتقاد به کم بودن شیر مادر (20/2%)، توصیه اطرافیان (19/7%)، وزن نگرفتن شیرخوار بر اساس برداشت مادر (7/7%)، شاغل بودم مادر (6/5%)، بیماری مادر و کودک (2/2%) و توصیه پزشکان (2%) می باشند. با اینکه 75% مادران در زمان حاملگی یا حوالی زایمان آموزش دیده بودند، باز هم تغذیه انحصاری با شیر مادر را ادامه نداده بودند. با توجه به اهمیت فراوان تغذیه انحصاری با شیر مادر (Eclusive breast feeding) می توان با آموزش های کافی به مادران و افزایش آگاهی آنان در بهبودی این امر کوشید.
مژگان هاشمیه،
دوره 2، شماره 6 - ( بهار 1378 )
چکیده
تالاسمی ماژور شایع ترین نوع هموگلوبینوپاتی در سرتاسر جهان محسوب می شود. یکی از عوارض شناخته شده این بیماری اندوکرینوپاتی ناشی از هموسیدروز می باشد. در این مطالعه 50 بیمار تالاسمیک شهرستان اراک از نظر وجود بیماری دیابت ملیتوس با انجام آزمایش قند خون ناشتا و تست تحمل گلوکز خوراکی مورد بررسی قرار گرفتند. میانگین سن بیماران 11 سال بود و 38% بیماران بین 5 تا 9 سال سن داشتند. 52% از بیماران مونث و 48% مذکر بودند و 10% بیماران سابقه خانوادگی مثبت داشتند. 8% از بیماران دیابت آشکار داشته و 4% آنان تست تحمل گلوکز خوراکی مختل شده داشتند. از 4 بیمار دچار دیابت، سه نفر سابقه ی ترانسفوزیون بیش از 10 سال داشتند. بین مدت ترانسفوزیون با بروز دیابت آشکار رابطه ی معنی داری بدست آمد.(P<0.001) 56% از بیماران سطح پلاسمایی فریتین کمتر از Mg/lit44% آنان سطح فریتین بیشتر از Mg/lit100 داشتند و از 4 بیمار مبتلا به دیابت، یک نفر فریتین بالای Mg/lit1000 داشت. بین دو فاکتور سطح فریتین و بروز دیابت آشکار، ارتباط معنی داری بدست آمد. (Pp=0.025)استفاده از انسولین می تواند میزان قند خون رادر بیماران تالاسمیک مبتلا به دیابت کنترل کند.
مژگان هاشمیه، فتانه کبارفرد،
دوره 2، شماره 7 - ( تابستان 1378 )
چکیده
در این مطالعه 50 بیمار تالاسمیک ماژور در شهرستان اراک تحت بررسی قرار گرفتند . این بیماران از نظر کاهش شنوایی با انجام تست های شنوایی سنجی مطالعه شدند. میانگین سن بیماران 10 سال بود و بیشترین تعداد بیماران (20 نفر یا 40% بیماران ) در گروه سنی 5 تا 9 سال قرار داشتند. 54% بیماران مونث و 46% بیماران مذکربودند که نسبت مذکر به مونث معادل 0/85 می باشد.
از 50 بیمار مبتلا به تالاسمی ماژور ، 7 بیمار مبتلا به کاهش شنوایی بودند که همگی در گروه مصرف کننده دسفرال قرار داشتند. این کاهش شنوایی از نوع حسی – عصبی ، قرینه و دو طرفه بود . بین مصرف دسفرال و بروز کاهش شنوایی ، رابطه ی معنی دار بدست آمد. همچنین در این مطالعه مشخص گردید که بین دوز دسفرال و کاهش شنوایی و نیز مدت زمان مصرف دسفرال و بروز کاهش شنوایی رابطه ی معنی داری وجود دارد. بین سطح فریتین سرم و بروز کاهش شنوایی ارتباطی بدست نیامد.
نتایج حاصله نشان داد که بیماران مبتلا به تالاسمی که تحت درمان با دسفرال هستند ، باید بصورت دوره ای تحت بررسی تست های شنوایی سنجی قرار گیرند تا از اثر اتوتوکسیستی دسفرال در امان بمانند.
افسانه زرگنج فرد، پوران هاشمی، معصومه فلاحیان،
دوره 2، شماره 8 - ( پائیز 1378 )
چکیده
کنترل جمعیت از زمانهای قدیم در جوامع مختلف با نژادها و مذهب های گوناگون مورد توجه بوده است. سازمان بهداشت جهانی در سال 1981 اعلام نمود استفاده از depo Medroxy Progestrone Acetate (DMPA) روش موثر پیشگیری از بارداری میباشد. در این تحقیق اثرات DMPA روی 55 نفر در بیمارستان امام حسین تهران در سال 72-71 مورد مطالعه قرار گرفت . تزریقات هر سه ماه یکبار به صورت عضلانی با دوز 150 میلی گرم بوده است . پیگیری بیماران در 4 ویزیت و مجموعا یکسال انجام گرفته و در هر نوبت عوارض مختلف ایجاد شده ، پذیرش دارو و یا علل قطع مصرف و سایر موارد مورد بررسی قرار گرفت.
در این بررسی 18 نفر (32/8%) 4 نوبت تزریق را انجام داده اند و 17 نفر (30%) فقط یکبار تزریق داشته اند. سن بیشتر مراجعه کنندگان بالای 30 سال بوده و 34 نفر از آنها داری یک یا دو فرزند بودند. بیشتر مراجعه کنندگان را افراد تحصیل کرده تشکیل می دادند. از جمعیت مورد مطالعه 88% اختلالات قاعدگی داشتند که شایعترین این اختلالات آمنوره بوده است . اکثریت افراد دچار افزایش وزن شدند که بطور متوسط 9/6 تغغیر کیلوگرم بوده است. بدنبال تزریق عارضه DMPA بارزو مشخصی در فشار خون مشاهده نگردید. بیشترین مشاهده شده پس از اختلالات قاعدگی سردرد و عصبانیت بوده است . شایعترین علت عدم ادامه تزریقات ، اختلال قاعدگی بخصوص آمنوره بوده است . عدم رضایت بیماران اکثرا بعلت اختلا قاعدگی بوده است . در 55 مورد تزریق یک مورد حاملگی مشاهده گردید.
مژگان هاشمیه،
دوره 2، شماره 8 - ( پائیز 1378 )
چکیده
در این مطالعه 44 بیمار هموفیلیک و 70 بیمار تالاسمیک استان مرکزی جهت تعیین شیوع عفونت هپاتیت C، به روش Elisa و PCR مورد بررسی قرار گرفتند. در این بررسی، آزمایشات AST(1) ، ALT(2) آلکالین فسفاتاز و Anti-HCV برای کلیه نمونه ها و آزمایش HCV_RNA با روش PCR برای نمونه هایی که از نظر Anti-HCV مثبت بودند، انجام گرفت. 36 نفر از بیماران هموفیلی ( 8/81%) و 3 نفر از بیماران تالاسمی (4/3%) از نظر شاخص Anti-HCV مثبت بودند. در مورد HCV-RNA همین نسبت به دست آمد. در مورد بیماران تالاسمی بین سن و جنس و درگیری هپاتیت C ارتباط منطقی وجود ندارد ولیکن بین افزایش AST , عفونت HCV ارتباط معنی دار وجود دارد. (P<0/0001) بین افزایش ALT و عفونت HCV و همچنین افزایش آنزیم آلکالین فسفاتاز و این عفونت ارتباط معنی داری در این گروه از بیماران مشاهده شد .(به ترتیب P<0/0005 و P<0/0001. در این بررسی مشخص گردید که بین سطح فریتین و عفونت HCV در بیماران تالاسمی رابطه ی معنی داری وجود ندارد. در رابطه با بیماران هموفیلیک مشخص گردید که بین سن و عفونت HCV رابطه ی معنی داری وجود دارد. ولیکن بین نوع هموفیلی ( A یا B یا بیماری فون ویلبراند) و همچنین شدت بیماری (نوع ضعیف ، متوسط یا شدید) و بروز HCV رابطه معنی دار وجود ندارد. در این گروه از بیماران نیز بین افزایش سطح آنزیم های AST، ALT و آلکالین فسفاتاز با عفونت HCV ارتباط معنی داری به دست آمد.
نعمت بیلان، مژگان هاشمیه،
دوره 3، شماره 1 - ( بهار 1379 )
چکیده
این مطالعه با هدف بررسی حساسیت و ویژگی و قدرت پیشگویی کنندگی مثبت و منفی علائم سه گانه بالینی رنگ پریدگی ملتحمه و کف دست و بستر ناخن در تخمین شدت آنمی در کودکان زیر 14 سال بستری شده در بخش های اطفال بیمارستان امیر کبیر به عمل آمد. نتایج حاصل نشان می دهد که از 1341 کودک زیر 14 سال مراجعه کننده به بیمارستان 564 نفر (42%) دارای درجات متنوعی از آنمی بوده اند. در افراد مبتلا به آنمی حساسیت این روش با شدت آنمی افزایش یافته به طوری که از 8/9% برای کف دست در آنمی خفیف به 100% برای کف دست در آنمی شدید می رسد و به همین ترتیب قدرت پیشگویی کنندگی مثبت تست نیز بر اساس آنمی تغییر یافته و از 26/3% برای کف دست در آنمی خفیف به 94/8% برای کف دست در آنمی شدید می رسد. در نتیجه گیری کلی میتوان گفت که تست های بالینی فوق در آنمی شدید دارای اعتبار (Validity) بسیار خوبی هستند.
مژگان هاشمیه،
دوره 3، شماره 1 - ( بهار 1379 )
چکیده
کمبود آنزیم گلوکز 6 فسفات دهیدروژناز (G6PD) یکی از شایع ترین نقایص آنزیمی گلبول های قرمز می باشد. این نقص آنزیمی یکی از علل همولیز حاد دوره نوزادی و کودکی محسوب می شود و به دنبال همولیز دوره نوزادی ممکن است عوارض خطرناکی از قبیل آنمی ، هایپربیلی روبینمی و کرنیکتروس ایجاد شود. در این مطالعه توزیع فراوانی کمبود آنزیم G6Pd در نوزادان ایکتریک بستری در بخش نوزادان بیمارستان های امیرکبیر و طالقانی شهر اراک از دی ماه 1377 ای دی ماه 1378 مورد بررسی قرار گرفت و نتایج زیر بدست آمد:
تعداد کل نوزادان بستری ایکتریک 332 نوزاد بود که 63/86% آنها پسر و 36/14% دختر بودند. از این تعداد نوزادان بستری، 6/02% دارای کمبود G6PD و 39/98% دارای G6PD نرمال بودند. تمامی نوزادان ایکتریک دچار کمبود G6Pd مذکر بودند. شروع ایکتر 90% نوزادان ایکتریک با کمبود G6Pd روز دوم الی هفتم بود. 80% نوزادان ایکتریک با کمبود G6Pd ،بیلی روبین توتال بالای 18 میلی گرم در دسی لیتر داشتند. در 12/5% از نوزادان ایکتریکی که آنمی همولیتیک داشتند، کمبود G6Pd وجود داشت. در 15% از نوزادان ایکتریک دچار کمبود G^PD ، سابقه فامیلی وجود داشت. 15% نوزادان زرد با کمبود G6Pd با روش تعویض خون درمان شدند و بالاخره شایع ترین گروه خون در نوزادان ایکتریک دچار کمبود G6Pd ، گروه B+ بود. (شیوع 50%)
مژگان هاشمیه، غلامعلی فتاحی بیات،
دوره 4، شماره 1 - ( بهار 1380 )
چکیده
سپسیس نوزادی یکی از بیماری های مهم در دوران نوزادی می باشد که با عوارض و مرگ و میر بالایی همراه است. در این مطالعه 500 نوزاد از تاریخ 1/1/78 الی 1/1/79 به مدت یک سال مورد بررسی قرار گرفتند. مکان مطالعه بخش های نوزادان و مراقبت های ویژه نوزادان (NICU) بیمارستان های امیرکبیر و طالقانی شهر اراک بود. در این بررسی میزان فراوانی سپسیس در نوزادان پسر 1/4 برابر نوزادان دختر، در نوزادان نارس 1/5 برابر نوزادان ترم و در نوزادان LBW (نوزادان با وزن کم تر از 255 گرم )، 1/4 برابر نوزادان با وزن مساوی و یا بیش از 2500 گرم بود. در بین علایم بالینی، شایع ترین علامت Poor Feeding بود. همچنین در میان نوزادان تحت بررسی 375 مورد (75%) سپیسیس زودرس و 125 مورد (25%) سپیسیس دیررس داشتند.
از 474 مورد کشت خون انجام شده، 25 مورد (5/27%) مثبت گزارش شد که شایع ترین اجرام گزارش شده باسیل های گرم منفی Non-Fermentative (32%) و کلبسیلا (28%) بود. از 300 مورد کشت ادرار انجام شده، 24 مورد (8%) مثبت گزارش شد و شایع ترین جرم گزارش شده کلبسیلا بود. همچنین از نقطه نظر تغییرات هماتولوژیک در 156 موردلکوسیتوز (3/12%) و در 63 مورد (17/95%) آنمی وجود داشت. میزان مرگ و میر در نوزادان تحت بررسی، 92 مورد (4/18%) گزارش شد.
رضا قاسمی خواه، عبدالحسین دلیمی اصل، بیژن هاشمی ملایری،
دوره 6، شماره 2 - ( تابستان 1382 )
چکیده
مقدمه: با توجه به اهمیت کیست هیداتیک و عوارض پاتوفیزیولوژیک آن بر بدن در مطالعه حاضر سعی شده است تا با استفاده از ولتاژ کم جریان الکتریکی مستقیم، روشی با ویژگی و کارآیی قابل قبول در شرایط آزمایشگاه به منظور از بین بردن پروتواسکولکسهای کیست هیداتیک ارایه گردد.
روش کار: این مطالعه از نوع مداخله ای تجربی بود. پس از جداسازی بیش از ۲۰۰ عدد کیست هیداتیک از اندام های آلوده دام های کشتار شده، پروتواسکولکس های آنها تخلیه گردید. سپس تعداد معینی از پروتواسکولکس ها به ظرف مخصوص الکترولیز منتقل شد و آزمایش هایی به طور جداگانه در چهار بافر مایع هیداتیک, RPMI, سرم فیزیولوژی و بافر تریس با اعمال دانسیتههای مختلف جریان الکتریکی در زمانهای مختلف انجام گرفت. در مرحله بعد به کمک میکروسکوپ نوری درصد زنده بودن آنها از طریق بررسی حرکت سلولهای شعلهای و رنگآمیزی حیاتی با ائوزین 0/1 درصد تعیین و ثبت گردید.
نتایج: نتایج حاصل نشان داد که بقاء پروتواسکولکسها با افزایش دانسیته جریان الکتریکی و مدت زمان القای جریان رابطه معکوس دارد. در این رابطه در مایع کیست هیداتیک، اولین دانسیته جریان موثر 42/96 میلی آمپر بر سانتیمترمربع و به مدت یک دقیقه بود که منجر به بیش ترین بقای پروتواسکولکسها به میزان 86/3 درصد شد و در دانسیته جریان 63/5 میلی آمپر بر سانتیمترمربع به مدت یک دقیقه بقای پروتواسکولکسها به صفر درصد رسید. نتایج مشابهی نیز در سه بافر دیگر حاصل شد.
نتیجهگیری: جریان الکتریسته با ولتاژ کم میتواند به عنوان یک راهکار مناسب در از بین بردن پروتواسکولکسهای کیست هیداتیک اندامهای آلوده بیماران در حین جراحی، بدون آسیب به بافت میزبان و جلوگیری از عود مجدد بیماری در نظر گرفته شود.
نسرین روزبهانی، فرشته نارنجی، شراره خسروی، مهتاب عطارها، معصومه هاشمی، جمشید مومنی اصفهانی،
دوره 7، شماره 4 - ( زمستان 1383 )
چکیده
مقدمه: نسبت جنسیت به نسبت تولدهای زنده مذکر به مونث اطلاق میشود که معمولا 1/6 می باشد. این نسبت در چند سال گذشته کاهش یافته است. به نظر می رسد که یکی از علت های این کاهش، سموم و آلودگی های محیطی باشد و چون یکی از سموم مهم دود سیگار است این تحقیق با هدف تعیین ارتباط بین استعمال سیگار توسط پدر و نسبت جنسیت فرزندان طراحی شد.
روش کار: تحقیق حاضر یک مطالعه هم گروهی تاریخی می باشد که جامعه پژوهش آن را متولدین بیمارستان های شهر اراک در تابستان و پاییز 1383 تشکیل می دادند. تعداد نمونه بر اساس 5%=α و 10%=β و 710 نفر تعیین گردید. برای نمونه گیری از روش سرشماری استفاده شد. به این صورت که برای تمام متولدینی که شرایط ورود به مطالعه را داشتند پرسشنامه تکمیل گردید و سپس به سه گروه 1-پدر غیر سیگاری 2- استعمال کم تر از بیست نخ سیگار در روز توسط پدر 3- استعمال بیست نخ سیگار یا بیش تر در روز توسط پدر (حداقل به مدت سه ماه قبل از لقاح در گروه 2و 3)، تقسیم شدند و نسبت جنسی فرزندان در هر گروه تعیین و با هم مقایسه شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و شاخص های فراوانی، نسبت، میانگین و انحراف معیار و تست های آماری کی اس، لون، تی، من ویت نی، مربع کای و خطر نسبی استفاده گردید. در تمام مراحل انجام تحقیق مفاد بیانیه هلسینکی رعایت گردید.
نتایج: نسبت جنسی در کل نمونه ها 1/04 به دست آمد. این نسبت برای فرزندان پدران غیر سیگاری 1/272 و برای فرزندان پدران سیگاری 0/77 محاسبه شد. نسبت جنسی فرزندان پدرانی که کم تر از بیست نخ سیگار در روز استعمال می کردند 0/846 و برای فرزندان پدرانی که 20 نخ سیگار یا بیش تر استعمال می کردند 0/60 برآورد گردید. بین سه گروه، از نظر دختر یا پسردار شدن، بر اساس آزمون مربع کای تفاوت معنی دار آماری وجود داشت (0/00001P<). خطر نسبی در گروهی که کم تر سیگار استعمال می کردند 1/23 و در گروهی که 20 نخ سیگار یا بیش تر سیگار می کشیدند 1/42 به دست آمد.
نتیجه گیری: بر اساس نتایج این تحقیق به نظر میرسد که استعمال سیگار توسط پدر در حوالی لقاح باعث کاهش نسبت جنسیت می شود و با افزایش تعداد نخ سیگار استعمال شده، احتمال کاهش یافتن این نسبت بیش تر میشود.
سید عباس طباطبایی، غلامرضا مهاجری، سید مظفر هاشمی، محمد رضا مهاجری، شیدا سوادکوهی،
دوره 10، شماره 4 - ( فصلنامه 1386 )
چکیده
مقدمه: در موارد توده پستان به دو شکل عمل میشود. در روش اول طی دو جلسه جداگانه ابتدا بیوپسی و با تایید بدخیمی جراحی قطعی انجام میشود. در روش دوم براساس فروزن سکشن بر ادامه عمل تصمیم گیری میشود. روش ساده ارزان و سریع سیتولوژی حین عمل(touch imprint)، امکان عمل طی یک جلسه را فراهم میکند. هدف از این طرح تعیین دقت این روش است. روش کار: این تحقیق مقطعی تحلیلی، از 1381 تا 1385 بر روی 70 بیماری که با توده پستان بستری شده بودند انجام شد. در اتاق عمل، پس از بیوپسی یا ماستکتومی، از مقطع توده لام سیتولوژی تهیه شد و پس از فیکس کردن، لامها به یک آزمایشگاه و بقیه نمونه به آزمایشگاه دیگری ارسال شد. سپس با استفاده از اطاعات به دست آمده ارزش اخباری مثبت و منفی، حساسیت و ویژگی، و نسبت درست نمایی مثبت و منفی تست مذکور محاسبه گردید. نتایج : از 39 بیمار با پاتولوژی بدخیم، 3 نفر سیتولوژی خوش خیم داشتند. سیتولوژی در 2 مورد از 31 بیماری که پاتولوژی خوش خیم داشتند، پاسخ بدخیم داده بود. لذا، این روش در تشخیص بدخیمی توده پستان حساسیت 3/92 درصد، ویژگی 5/93 درصد و دقت 9/92 درصد دارد. نتیجه گیری: با توجه به دقت بالای تست به نظر میرسد در مراکزی که فروزن سکشن موجود نیست، بتوان از این روش در جراحی یک مرحلهای تودههای پستان سود جست.
مژگان هاشمیه، شراره خسروی،
دوره 11، شماره 1 - ( 1-1387 )
چکیده
مقدمه: حیات بیماران مبتلا به تالاسمی وابسته به ترانسفوزیون است. این بیماران متعاقب ترانسفوزیونهای مکرر دچار هموسیدروز در ارگانهای مختلف میشوند و به استفاده از داروی چلاتور آهن نیاز دارند که بتواند سبب دفع آهن اضافی از بدن گردد. تنها داروی رایج و در دسترس دفروکسامین میباشد که تجویز زیرجلدی آن برای بیمار، بسیار عذاب آور میباشد. در نتیجه ضرورت وجود یک داروی چلاتور آهن خوراکی مثل دفریپرون(L1) احساس میشود. هدف از تحقیق حاضر، تعیین اثر این دارو در کاهش سطح سرمی فریتین در بیماران تالاسمی ماژور شهر اراک میباشد. روش کار: در این مطالعه کارآزمایی بالینی از نوع قبل و بعد، 33 بیمار مبتلا به تالاسمی ماژور، بر روی قرص L1 با دوز 75 میلیگرم بر کیلوگرم در روز قرار گرفتند. روش انتخاب نمونه مبتنی بر هدف بود. بیماران تا قبل از ورود به مطالعه بر روی دفروکسامین تزریقی قرار داشتند و جهت ورود به مطالعه دفروکسامین آنان قطع و به مدت 6 ماه L1 جایگزین گردید. میانگین فریتین سرم در بیماران مذکور، در انتهای درمان با دفروکسامین ( قبل از شروع L1) و در پایان درمان با L1 یعنی بعد از شش ماه محاسبه گردید. در تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون تی زوج استفاده شد. نتایج: میانگین سن بیماران 1±2/17 سال بود. میانگین فریتین سرم قبل از شروع دارو معادل257±1881 نانوگرم در میلیلیتر و بعد از شش ماه درمان با L1 ،384± 2495 محاسبه گردید که اختلاف معنیداری نداشت(05/0
سعید حاجی هاشمی،
دوره 12، شماره 1 - ( 3-1388 )
چکیده
مقدمه: در این مطالعه اثر فسفوریله و دفسفوریله کننده اسید امینه سرین جایگاه 362 برروند آندوسیتوزکانال پتاسیمی نوع 2 قسمت خارجی مدولا کلیه پس از بیان درغشاء اووسیت بررسی گردیده است. روش کار: در این مطالعه تجربی اووسیتهای زاینوپوس لویس با استفاده از کلاژناز به روش استاندارد جدا گردیدند. روش تغییر سریع جهت ایجاد موتاسیون در انتهای کربوکسیل کانال پتاسیمی نوع 2 قسمت خارجی مدولا کلیه استفاده گردید. cRNA مربوط این کانال وموتاسیون های S362Aو S362D ایجاد شده به اووسیتها تزریق گردید. پس از سه روز (زمان صفر) به محیط کشت برفلدین A، مهار کننده انتقال پروتئینهای ساخته شده به غشاء به مقدار 25 میکرومولار یا اتانول به عنوان حلال برفلدین A اضافه گردید. از تکنیک ثابت نگه داشتن ولتاژ دو الکترود برای اندازه گیری جریانهای یونی وهمچنین پتانسیل غشاء استفاده شد. نتایج: اووسیتهای که کانالهای پتاسیمی نوع 2 قسمت خارجی مدولا کلیه و یا موتاسیون فسفوریله کننده S362D را بیان میکردند در طی دوره انکوبه شدن در محلول برفلدین A کاهش معنیداری در میزان جریان یون پتاسیم وپتانسیل غشاء را نشان دادند. میزان کسر جریان برای کانالهای پتاسیمی نوع 2 قسمت خارجی مدولا کلیه و موتاسیون فسفوریله کننده پس از 48 ساعت انکوبه شدن در برفلدینA برابر با 05/0±11/0 بود که به طور معنیداری باکسر جریان مربوط به موتاسیون دفسفوریله کننده 05/0±96/0 تفاوت داشت. نتیجه گیری: اسید آمینه سرین جایگاه 362 در قسمت داخلی ناحیه PDZ با ایجاد حالت فسفوریله در آندوسیتوز و تعیین تعداد کانالهای پتاسیمی نوع 2 قسمت خارجی مدولا کلیه دخالت دارد.
مهدی طاهری سروتین، امیر فرهنگ زند پارسا، پریوش کردبچه، جمال هاشمی، محمود محمودی، روشنک داعی، مهین صف آرا، آیت احمدی، مهدی اصولی،
دوره 13، شماره 1 - ( 2-1389 )
چکیده
زمینه و هدف: گونههای کاندیدا از مخمرهای رایج و شایع مخاط دهان 50-30 درصد افراد میباشند و در صورت وجود فاکتورهای مستعد کننده قادر به ایجاد بیماری هستند. این مطالعه به منظور تحقیق درباره تأثیر سیگار بر میزان و نوع کلونیزاسیون کاندیدایی حفره دهانی صورت گرفته است. مواد و روش ها: در این مطالعه مورد- شاهدی فلور کاندیدایی دهان 34 مرد سیگاری را با 66 فرد غیرسیگاری مقایسه نمودیم. همه نمونهها از حفره دهانی افراد به وسیله سواپ جمعآوری شده و به وسیله آزمایش میکروسکوپی مستقیم و کشت بر روی محیط های کروم آگار و کورن میل آگار مورد بررسی قرار گرفتند. تشخیص نهایی کلونیهای جدا شده روی این محیطها با روش جذب قندها و استفاده ازRapID Yeast Plus System صورت گرفت. یافتهها: از 34 فرد سیگاری 27 نفر (4/79 درصد) دارای کلونیزاسیون کاندیدایی در حفره دهانی خود بودند در حالی که از 66 فرد غیر سیگاری 30 نفر (5/45 درصد) این کلونیزاسیون را داشتند. اختلاف معنیداری بین دو گروه مشاهده شد(05/0>p). علاوه بر آن در شدت کلونیزاسیون و نوع گونه کاندیدایی جدا شده از حفره دهانی افراد سیگاری و غیر سیگاری نیز اختلاف معنیداری ملاحظه گردید. نتیجه گیری: سیگار میتواند فاکتور زمینهای مهم در ابتلا به کاندیدیازیس دهانی باشد.
مه زاد ارمی، محمود صفاری، سید علی پوربخش، سید جمال هاشمی،
دوره 14، شماره 2 - ( دو ماهنامه خرداد و تیر 1390 )
چکیده
زمینه و هدف: آلودگی مواد غذایی با قارچها و تولید مایکوتوکسینهایی نظیر آفلاتوکسین منجر به ورود این سموم به بدن انسان میشود. آلودگی تدریحی با دوزهای ضعیف این مواد میتواند به عنوان فاکتورهای خطرناک عمده در ابتلا به سرطان کبد نقش داشته باشد. لذا این تحقیق به منظور ارزیابی تشخیص آلودگی تخم مرغهای مصرفی در انسان جهت تشخیص سم آفلاتوکسین به کار گرفته شد.
مواد و روشها:دراین مطالعه مقطعی، 144 تخم مرغ مشکوک و 211 تخم مرغ سالم جمعآوری و سه نمونه قارچ آسپرژیلوس نیجر، پنی سیلیوم اکسپانسوم و فوزاریوم ورتیسیلوئیدس به عنوان کنترل منفی و 14 نمونه آسپرژیلوس فلاووس به عنوان کنترل مثبت انتخاب و با تکنیک کروماتوگرافی نازک لایه و واکنش زنجیرهای پلیمراز مورد آزمایش قرار گرفتند. نتایج حاصله با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید.
یافتهها: در تخم مرغهای سالم هیچ یک از ردیفهای ژنهای مربوط به پرایمرهای مورد استفاده در واکنش زنجیرهای پلیمراز وجود نداشت. در تخم مرغهای مشکوک، در 4 نمونه nor-1 ، در 2 نمونه aflR، در 2 نمونه omt-A قابل ردیابی بود. 3 نمونه از 14 سویه اخذ شده آسپرژیلوس فلاووس، با روش کروماتوگرافی نازک لایه و هر 4 پرایمر مثبت بود. یکی از سویههای اخذ شده فقط با هر 4 پرایمر در واکنش زنجیرهای پلیمراز مثبت بود ولی در روش کروماتوگرافی نازک لایه منفی بود.
نتیجهگیری: نتایج فوق نشان میدهد که علی رغم این که روش واکنش زنجیرهای پلیمراز یک روش حساس، سریع و اختصاصی میباشد و وجود قارچ را قبل از ظهور کلنی در نمونه میتواند ردیابی کند، لذا برای اثبات توکسین زایی نیاز به آزمایشات مکمل دیگر دارد.
علی هاشمی، سعید شمس، محمد براتی، عزیزه صمدانی،
دوره 14، شماره 4 - ( دو ماهنامه مهر و ابان 1390 )
چکیده
زمینه و هدف: پسودوموناس آئروژینوزا یکی از عوامل مهم عفونت های بیمارستانی بوده و به بسیاری از آنتی بیوتیک ها به علت تولید بتالاکتاماز با طیف وسیع و متالوبتالاکتاماز مقاوم می باشد. هدف از این مطالعه، شناسایی پسودوموناس آئروژینوزا تولید کننده بتالاکتاماز باطیف وسیع و متالوبتالاکتاماز جدا شده از بیماران و تاثیر عصاره متانولی گیاهان آویشن شیرازی، اسپند و مورد برروی آنها می باشد.
مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی از 245 بیمار مراجعه کننده به بخش سوختگی بیمارستان شفاء کرمان در سال 1387 نمونه گیری انجام شد. برای تعیین باکتری های دارای بتا لاکتاماز وسیع الطیف از تست فنوتیپی تاییدی و Double Disk Synergy Test و برای شناسایی متالو بتا لاکتاماز از نوارهای E-test استفاده گردید. حداقل غلظت ممانعت کننده از رشد آنتی بیوتیک های ایمی پنم، مروپنم، سفوتاکسیم، سفتازیدیم و آزترونام به روش رقت در آگار انجام گردیدوعصاره گیاهان به روش پرکولاسیون استخراج شد.
یافته ها: از 245 بیمار مراجعه کننده، 120 ایزوله سودوموناس شناسایی شد که 41 نمونه دارای بتالاکتاماز وسیع الطیف(ESBL) وهمگی فاقد متالوبتالاکتاماز بودند. 60 درصد از نمونه ها مقاوم به سفوتاکسیم، 66 درصد مقاوم به سفتازیدیم، 42 درصد مقاوم به آزترونام، 3 درصد مقاوم به ایمی پنم و 5 درصد مقاوم به مروپنم بودند. از بین عصاره ها، آویشن شیرازی اثر بهتری در مقایسه با اسپند و مورد داشت.
نتیجه گیری: شیوع پسودوموناس آئروژینوزای تولید کننده بتا لاکتاماز وسیع الطیف در بین بیماران بالا بوده و همچنین با توجه به مقاومت بالای آنتی بیوتیکی، استفاده از گیاهان دارویی از جمله آویشن شیرازی می تواند جایگزین بهتری برای درمان باشد، که نیاز به مطالعات بیشتری دارد
سعید حاجی هاشمی، والری کولینز، گوردون کوپر، استنلی وایت،
دوره 14، شماره 6 - ( دو ماهنامه بهمن و اسفند 1390 )
چکیده
زمینه و هدف: سندرم بارتر از اختلالات توبولی کلیه است که سبب کاهش باز جذب سدیم و کلر در قسمت ضخیم بازوی بالا رونده لوله هنله و سبب دفع سدیم و کلر میشود. سندرم بارتر نوع 2 با موتاسیونهای ژن KCNJ1 ایجاد میشود که کانالهای پتاسمی حساس به آدنوزین تری فسفات تصحیح کننده به سمت داخلKir1.1 (ROMK) را کد میکند. در این پژوهش اثرات موتاسیون جایگاه 338 بر روی کانال پتاسیمی ROMK2 بررسی گردیده است.
مواد و روشها: در این مطالعه آزمایشگاهی، با موتاسیونزای مستقیم اسید آمینه ترئونین جایگزین اسید آمینه متیونین گردید (موتاسیون M338T). کانالهای پتاسیمی ROMK2 نوع طبیعی و نوع موتاسیون یافته M338T درون اووسیتهای زاینوپوس لویس و به صورت موقتی در سلولهای کشت داده شده MDCK بیان گردیدند. با تکنیک ثابت نگه داشتن ولتاژ با استفاده از دو الکترود، جریانهای یونی مربوط به کانالهای پتاسیمی ROMK2 و موتاسیون یافته در اووسیتها اندازهگیری گردید. با تکنیک میکروسکوپی کونفو کال توزیع کانالهای پتاسیمی ROMK مارک شده با EGFP (برچسبدار) در غشاهای سلولهای MDCK بررسی گردید.
یافتهها: کانالهای پتاسیمی ROMK2 نوع طبیعی و نوع موتاسیون یافته M338T درون اووسیتها عملکردی یکسان داشتند. توزیع کانالهای پتاسیمی ROMK2 طبیعی و موتاسیون یافته M338Tدر غشای سلولهای MDCK فاقد قطبیت و سلولهای دارای قطبیت تفاوت داشت.
نتیجه گیری: موتاسیون جایگاه M338T باعث تغییر در تداخلات قسمت کربوکسیل کانالهای پتاسیمیROMK2 میگردد. هدف گذاری اشتباهی در in vivo، نیروی پیش برنده ترشح پتاسیم و باز جذب سدیم و کلر در این قسمت نفرون را کاهش میدهد.