- آیلار صباغی، محسن زرگر، امیر قائمی، فرحناز معتمدی سده، محمد رضا ذوالفقاری،
دوره 22، شماره 4 - ( مهر و آبان 1398 )
چکیده
زمینه و هدف نسل جدیدی از واکسنهای غیرفعال کامل آنفلوانزا مورد نیاز است تا منجر به ایجاد حفاظت متقاطع قویتر در برابر سابتایپهای مختلف ویروس آنفلوانزا شود. هدف از این تحقیق، بهکارگیری فرایند غیرفعالسازی ویروس آنفلوانزا از طریق تابش گاما به عنوان کاندیدی برای ساخت واکسنهای آنفلوانزای غیرفعال کامل است.
مواد و روش ها تکثیر سویه ویروس آنفلوانزای انسانی [(A/PR/8/34 [A/Puerto Rico/8/34 (H1N1) بر روی رده سلولی اپیتلیوم کلیه سگسانان صورت گرفت و پس از اولترافیلتراسیون، تیتر عفونتزایی ویروس به روش (Tissue Culture Infectious Dose 50% (TCID50% با استفاده از فرمول کربر محاسبه شد. متعاقباً غیرفعالسازی ویروس از طریق تابش گاما و با استفاده از دستگاه گاما سل- 220 صورت گرفت. فاکتور D10 value و دز بهینه غیرفعالسازی نیز بر مبنای منحنی دز/پایندگی و تیتر اولیه ویروس محاسبه شد. همچنین ویژگیهای آنتیژنیک ویروسهای پرتوتابیشده در مقایسه با شاهد و غیرفعالسازی کامل نمونههای پرتوتابیشده با دز بهینه به ترتیب به واسطه تست هماگلوتیناسیون و آزمون بیضرری ارزیابی شد.
ملاحظات اخلاقی این مطالعه با شناسه IR.IAU.TMU.REC.1397.309در کمیته پژوهشی دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی آزاد تهران به ثبت رسیده است.
یافته ها با توجه به تیتر ویروس تغلیظشده (TCID50: 105.75 /ml) و رسم نمودار دز/پایندگی، فاکتور D10 value و دز بهینه غیرفعالسازی ویروس به ترتیب 4/878 و 28/048 کیلوگری محاسبه شد. از طرفی بر مبنای نتایج حاصل از آزمون بیضرری و تست هماگلوتیناسیون، دز بهینه برای غیرفعالسازی کامل ویروس با حفظ ویژگیهای آنتیژنیک، 28 کیلوگری تعیین شد.
نتیجه گیری تابش گاما به واسطه حفظ ساختارهای آنتیژنیک، کاندیدی مناسب برای توسعه واکسن محسوب میشود.