21 نتیجه برای عرب
وحید شیبانی، محمد رضا افرینش خاکی، زهرا حاجی زاده، ماندانا جعفری، راضیه عرب نژاد، علی شمسی زاده،
دوره 11، شماره 3 - ( 7-1387 )
چکیده
مقدمه: در مطالعه حاضر، با استفاده از مدل درد حاد و مزمن اثر تزریق داخل بطنی رتینوئیک اسید در موشهای صحرایی بر آستانه درد مورد ارزیابی قرار گرفت. روش کار: در این مطالعه از آزمون tail - flick و آزمون فرمالین جهت تعیین آستانه درد استفاده شد. در هر آزمون آستانه درد حاد و مزمن (یک و دو هفته) 252 سرموش صحرایی نر بالغ با وزن(25±275)ﮔرم مورد ارزیابی قرار گرفت. در مدل حاد، 30 دقیقه قبل از تست رفتاری دارو به صورت تک دوز و در مدل مزمن، دارو بمدت یک یا دو هفته تزریق میشد. حیوانات در هر مدل، به صورت تصادفی در 6 گروه هفت تایی تقسیمبندی شدند. در چهار گروه اول دوزهای 6 ،3 ، 1، 5/0 میکروگرم داخل بطنی رتینوئیک اسید، در گروه پنجم حلال رتینوئیک اسید (DMSO + آب مقطر) و در گروه ششم محلول ACSF به صورت داخل بطنی تزریق شد. نتایج: نتایج نشان داد که تزریق حاد داخل بطنی رتینوئیک اسید آستانه درد را به روش tail - flick تغییر نمیدهد اما تجویز مزمن رتینوئیک اسید در مقادیر 6 ،3 ، 1، 5/0 میکروگرم داخل بطنی به مدت یک و دو هفته به طور معنیداری آستانه درد را در مقایسه با گروه DMSO کاهش میدهد(05/0>p). همچنین تزریق دوز 3 میکروگرم داخل بطنی رتینوئیک اسید به مدت دو هفته آستانه درد را در فاز اول آزمون فرمالین کاهش میدهد. نتیجه گیری: چنین نتیجهگیری شد که تزریق داخل بطنی رتینوئیک اسید به مدت طولانی به طور معنیداری سبب افزایش واکنشهای درد در موشهای صحرایی میشود.
محمد رضا عرب، امیر ابوالفضل صورتگر، علی رضا رضائی اشتیانی،
دوره 11، شماره 3 - ( 7-1387 )
چکیده
مقدمه: تشنج مهمترین تظاهر بیماری صرع بوده و آنالیز دقیق آن نیز از طریق انجام الکتروآنسفالوگرافی امکان پذیراست. به وسیله آشکار سازی دشارژهای صرعی شکل (امواج سوزنی ) امکان تشخیص بیماری صرع در سیگنال EEG وجود دارد. یک درصد افراد در زندگیشان این بیماری را تجربه میکنند. پیش از این قابلیت تشخیص هوشمندانه امواج سوزنی بررسی شده اما هدف این تحقیق تشخیص صرع های پتی مال (غایب) و گراندمال از طریق پردازش سیگنالهای EEG توسط سیستم هوشمند (شبکه عصبی) میباشد. روش کار: در این مقاله توصیفی از تعداد 100 عدد سیگنال EEG مربوط به افراد مختلف در شرایط سلامت، فواصل تشنج و درحین تشنج مربوط به دو نیمکره مغزی استفاده شده است. با استفاده از تکنیکهای نرم افزاری نویز50 هرتزو آرتیفکت آن حذف شده سپس توسط نرولوژیست این سیگنالها به سه دسته سالم، تشنجات صرعی پتی مال (تپیک 3 هرتز) وگراندمال (درفازکلونیک با فرکانس 4 هرتز) به قطعات 6 ثانیه جداسازی شده است. اطلاعات این سیگنالها شامل امواج سوزنی-آهسته، پلی اسپایک و پلی شارپ میباشد که استخراج و توسط تکنیکهای نرم افزاری شبکههای عصبی به سه دسته سالم، پتی مال و گراندمال طبقهبندی گردیده است. نتایج: در نرم افزار طراحی شده، دقت تشخیص صرعهای پتی مال و گراندمال در حدود 80 درصد میباشد. نتیجه گیری: به علت پیچیدگی در امواج مغزی و سختی تشخیص دیداری نوار مغزی این روش کمک زیادی در تشخیص بیماری صرع به پزشکان میکند. این پژوهش فعلا برای تشخیص دو نوع صرع شایع به کار رفته و قابل گسترش به انواع مختلف صرع میباشد.
رحمت اله جدیدی، اکرم بیاتی، محمدرضا عرب،
دوره 11، شماره 4 - ( 10-1387 )
چکیده
مقدمه: تجهیزات پزشکی هر ساله سهم عمدهای از هزینه بیمارستان ها را به خود اختصاص می دهند، به طوری که مدیریت نگهداری صحیح و بهینه آن میتواند تاثیر به سزایی در اقتصاد سلامت کشور داشته باشد. لذا این پژوهش با هدف تعیین تاثیر سیستم مدیریت نگهداری تجهیزات پزشکی بر هزینه های بیمارستان ولیعصر(عج) شهر اراک انجام شد. روش کار:در این پژوهش مداخله ای ابتدا الگوی سیستم مدیریت نگهداری تجهیزات پزشکی موجود در بیمارستان تامین اجتماعی امام خمینی(ره)، دقیقاً مطالعه شد و نرم افزار متناسب با بیمارستان ولیعصر طراحی گردید. برنامه نگهداری پیشگیرانه دراین الگو برای کلیه دستگاه های پزشکی موجود در بیمارستان ولیعصر با طول عمر مفید بیشتر از5 سال (240 دستگاه پزشکی) به مدت یک سال اجرا گردید، سپس جمع هزینههای ثبت شده در سال 1385 با جمع هزینه سال قبل از اجرای طرح در سال 1384، مقایسه شد. نتایج: در هنگام نصب و راه اندازی برای7/21درصد از دستگاه های پزشکی هیچ گونه آموزشی صورت نگرفته بود و برای کار با 8/83 درصد از دستگاه ها از نیروی انسانی ثابت استفاده نمیشد. با به کارگیری سیستم مدیریت نگهداری تجهیزات پزشکی، تعداد دفعات تعمیر در سال از78 مورد در سال1384 به58 مورد در سال1385 تقلیل یافت. هزینه نگهداری و تعمیر تجهیزات پزشکی بیمارستان ولیعصر در سال1384مبلغ801765375 ریال بود که در سال1385با ثبت دقیق هزینه توسط مهندس تجهیزات پزشکی وکنترل حسابها در بیمارستان به513212912 ریال کاهش یافت که نمایان گرصرفه جویی به میزان 36 درصد میباشد. نتیجه گیری: به نظر میرسد بکارگیری سیستم مدیریت نگهداری کامپیوتری تجهیزات پزشکی واستفاده هرچه بیشتر از توانمندیهای مهندسین پزشکی در بیمارستانها ضروری است.
محمود کریمی، علی منتطری، مرضیه عربان،
دوره 14، شماره 7 - ( ویژه نامه بروسلوز 1390 )
چکیده
زمینه و هدف: بروسلوز یکی از شایعترین بیماریهای مشترک بین انسان و دام با انتشار جهانی است. این بیماری در بسیاری از کشورهای توسعه یافته کاهش چشمگیری داشته اما در کشورهای در حال توسعه هنوز شایع می باشد. هدف اصلی این مطالعه تعیین تاثیر مداخله آموزشی با استفاده از مدل اعتقاد بهداشتی بر توانمندسازی مادران روستایی زرندیه در پیشگیری از بروسلوز است.
مواد و روشها: این مطالعه نیمه تجربی از نوع قبل و بعد میباشد. 141 نفر از زنان متأهل روستایی به روش تصادفی انتخاب و به دو گروه آزمون و کنترل تخصیص یافته و گروه آزمون در برنامه آموزشی طراحی شده بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی شرکت کردند. دادهها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته، جمعآوری گردید و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: قبل از مداخله آموزشی تفاوت معنیدار در متغیرهای دموگرافیک، میانگین نمره آگاهی، عملکرد و اجزاء مدل اعتقاد بهداشتی در دو گروه وجود نداشت، اما بعد از مداخله آموزشی، میانگین نمرات متغیرهای مورد بررسی در گروه آزمون افزایش معنیداری یافت و بین دو گروه آزمون و کنترل اختلاف معنیداری پیدا شد(001/0>p).
نتیجه گیری: برنامه آموزشی طراحی شده بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی در توانمند سازی، بهبود باورها و عملکرد مادران در خصوص پیشگیری از بروسلوز موثر میباشد. بنابراین نتایج این مطالعه میتواند به عنوان چارچوبی در طراحی برنامههای پیشگیری از بیماریهای مشترک انسان و دام مورد استفاده قرار گیرد.
مهدی توحیدی پور، امیر ابوالفضل صورتگر، محمدرضا عرب، علیرضا رضایی آشتیانی،
دوره 16، شماره 1 - ( 1-1392 )
چکیده
زمینه و هدف: متداولترین روش تشخیص پاراکلینیکی صرع، نوار مغز یا الکترونسفالوگرام (EEG) میباشد که با آنالیز چشمی توسط متخصصین نورولوژی انجام میگیرد، اما به دلیل موارد منفی کاذب و همچنین عدم امکان بررسی ارتباط سایر الکترودها و نواحی مغز با هم، از آن به صورت منحصر به فردی در تشخیص صرع استفاده نمیشود. در سالهای اخیر الکترونسفالوگرام کوانتیزه (QEEG) به ابزاری قدرتمند در تشخیص ناهنجاریهای فعالیت الکتریکی مغز تبدیل شده است. بنابراین پژوهش در زمینه بهبود کارایی EEG، تحلیل و پردازش تصاویر نگاشت مغز متناسب با روشهای نوین که دارای تصاویر دو یا سه بعدی از مغز هستند و تشخیص خودکار بیماری صرع ضروری است.
مواد و روشها: در این مقاله مقطعی، از طریق استخراج مشخصه صرع با محاسبه انرژی هر کانال EEG، الگوی نگاشت مغز هر بیمار مبتنی بر درون یابی مکعبی رسم و با استفاده از روشهای ترکیبی پردازش تصویر، الگوهای صرع عمومی و صرع جزئی و مرکز پتانسیل صرع توسط شبکه عصبی مصنوعی LVQ تشخیص داده میشود.
یافتهها: در الگوریتم پیشنهادی الگوی نگاشت 11 نوع صرع شامل 10 نوع صرع جزئی و 1 الگوی صرع عمومی به صورت خودکار تشخیص داده شد.
نتیجهگیری: با توجه به پیچیدگی تشخیص صرع در نوار مغز و سیگنال الکترونسفالوگرام و کمبود متخصصین نورولوژی خبره در بسیاری از مناطق کشور این طرح می تواند به عنوان یک روش هوشمند جهت تشخیص صرع مورد استفاده قرار گیرد که با تعمیم این روش میتوان انواع الگوهای بیماریهای مغزی را تشخیص داد.
زهرا ناصری، محمد یوسف علیخانی، سید حمید هاشمی، محمد رضا عربستانی،
دوره 17، شماره 5 - ( مرداد 1393 )
چکیده
زمینه و هدف: بروسلوزیس به عنوان یکی از بیمایهای شایع زئونوز محسوب میشود و استان همدان یکی از مناطق اندمیک این بیماری است. هدف از این مطالعه جداسازی بروسلا از بیماران بروسلوزیس و تعیین گونههای این باکتری به منظور بررسی شیوع این سویهها بود.
مواد و روشها: این مطالعه از نوع مقطعی- توصیفی بود و از50 بیمارمشکوک به بروسلوز و دارای علایم بالینی نمونهگیری از خون انجام شد. هر نمونه در محیط کشت خون BACTEC به مدت 14 روزتحت بررسی قرار گرفت. سپس، نمونهها روی محیط بروسلا آگار کشت داده شد و برای تشخیص باکتریهای رشد کرده، از آزمونهای بیوشیمیایی استفاده گردید. در مرحله بعد آزمون PCR جهت تائید و تعیین گونههای بروسلا انجام شد.
یافتهها: از 50 نمونه خون گرفته شده از بیماران مشکوک به بروسلوز، 7 نمونه خون از نظر آلودگی با بروسلا با روش کشت مثبت و با روشPCR تائید گردید. توسط PCR مستقیم روی نمونههای خون (22 درصد) 11 مورد مثبت شدند که تمام موارد کشت مثبت توسط PCR نیز شناسائی شدند. پس از انجام آزمونهای بیوشیمیایی و PCR ، بروسلا ملی تنسیس به عنوان گونه باکتریهای جدا شده، شناخته شد.
نتیجهگیری: در این مطالعه تکنیک PCR برای تشخیص گونههای بروسلا در مقایسه با روشهای معمول باکتری شناسی مورد ارزیابی قرار گرفت. این مطالعه نشان میدهد که شیوع بروسلوز با عامل غالبیت بروسلا ملی تنسیس در استان همدان مشهود بوده و تلاش برای ریشه کن سازی این باکتری در این منطقه بایستی انجام گیرد.
محمد رضا عربستانی، مجتبی رجب پور، رسول یوسفی مشعوف، محمد یوسف علیخانی، سید مسعود موسوی،
دوره 17، شماره 11 - ( بهمن 1393 )
چکیده
زمینه و هدف: پسودوموناس آئروژینوزا یکی از شایعترین پاتوژنهای بیمارستانی با میزان مرگ و میر بالاست. پورین OprD به عنوان یکی از اصلیترین مکانیسمهای مقاومت در برابر آنتیبیوتیکهای خانواده کارباپنم محسوب میشود. هدف از این مطالعه تعیین میزان بیان ژن کدکننده این پورین از طریق qRT-PCR است.
مواد و روشها: در این مطالعه با بررسی 100 سویه پسودوموناس آئروژینوزا، 31 نمونه انتخاب و تست حساسیت آنتیبیوتیکی به روش دیسک دیفیوژن برای آنتیبیوتیکهای آمینوگلیکوزید، کینولونها، کارباپنمها و تعیین حداقل غلظت مهار کنندگی برای آنتیبیوتیک ایمی پنم انجام گرفت. سپس استخراج RNA و تبدیل آن به cDNA انجام و در مرحله آخر بیان ژنهای مورد نظر توسط qRT-PCR صورت پذیرفت.
یافتهها: از بین 8 آنتیبیوتیک انتخاب شده، بیشترین مقاومت نسبت به لووفلوکساسین 19 (2/61 درصد) و همچنین کمترین مقاومت نسبت به ایمی پنم 3 (6/9 درصد) مشاهده گردید. نتایج حداقل غلظت مهار کنندگی آنتیبیوتیک ایمی پنم، 12 مورد (7/38 درصد) مقاوم، 13 مورد (93/41 درصد) اینترمدیت و 6 مورد (35/19 درصد) حساس گزارش گردید. ژن OprD در تمام سویهها وجود داشت ولی میزان بیان در سویهها مختلف، به صورت متفاوت مشاهده شد. سویههای دارای بیان بالای ژن OprD حساسیت بالایی نسبت به کارباپنمها به ویژه ایمی پنم نشان دادند.
نتیجهگیری: شناسایی مکانیسمهای مقاومت در باکتریها بسیار پیچیده و گسترده است و مکانیسمهای مختلفی برای یک سری آنتیبیوتیکهای مشابه عمل میکنند. OprD عامل اصلی اتصال کارباپنمها بوده و با افزایش بیان این پورین حساسیت باکتریها به این آنتیبیوتیکها افزایش مییابد.
محمد رضا عربستانی، محمد عبدلی کهریزی،
دوره 18، شماره 11 - ( بهمن 1394 )
چکیده
زمینه و هدف: سیستم agr در استافیلوکوکوس اورئوس، مسئول کنترل و هماهنگی تولید فاکتورهای ویرولانس، اگزوتوکسینهای ترشحی و همولیزینها میباشد. هدف از این مطالعه، تعیین و شناسایی فراوانی ژن agr در ایزولههای استافیلوکوکوس اورئوس حساس و مقاوم به متیسیلین در نمونههای بالینی و شاغلان مراکز درمانی میباشد.
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی بر روی تعداد 200 ایزوله جداسازی شده استافیلوکوکوس اورئوس از نمونههای کلینیکی و ناقلان سالم شهر همدان انجام گرفت. الگوی حساسیت آنتیبیوتیکی همه باکتریهای جدا شده با استفاده از روش دیسک دیفیوژن تعیین شد و پس از استخراج ژنومی سویههای جدا شده، ژنهای mecA و agr ار طریق روش PCR شناسایی شدند. نتایج به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: تمامی 200 سویه استافیلوکوکوس اورئوس به آنتیبیوتیک ونکومایسین حساس بودند. میزان شیوع ژن mecA در میان سویههای استافیلوکوکوس اورئوس جدا شده 50 درصد بود. با توجه به نتایج به دست آمده، بیشترین فراوانی ژنهای agr در سویههای استافیلوکوکوس اورئوس ایزوله شده به agrA و سپس agrC مربوط بود. AgrB و agrE در هیچ کدام از سویههای استافیلوکوکوس اورئوس مشاهده نشدند.
نتیجهگیری: بیماریزایی استافیلوکوکوس اورئوس به طور عمده به تولید تعدادی از پروتئینهای وابسته به سطح سلول یا ترشح این پروتئینها مربوط میباشد که همگی آنها تحت تنظیمات ژن agr هستند. در مطالعه حاضر، agrA در ایزولههای کلینیکی و شاغلان ناقل حساس و مقاوم به متیسیلین بیشتر از سایر تایپهای agr بود، بنابر این، نقش احتمالی agrA در ایجاد عفونت استافیلوکوکوس اورئوس با مهم و چشمگیر میباشد.
سمیه باقری، حسین مقصودی، فاطمه متولی، فرحناز خوشدل نظامیها، سید مهدی حسن زاده، رضا عربی میانرودی،
دوره 19، شماره 3 - ( خرداد 1395 )
چکیده
زمینه و هدف: استرپتوکیناز رایجترین و در حال حاضر مقرون به صرفهترین داروی فیبرینولیتیک برای درمان سکتههای قلبی و گرفتگی رگها میباشد. علیرغم مزایا و برتریهایی که استرپتوکیناز نسبت به داروهای ترومبولیتیک دیگر دارد، تجویز آن میتواند با مشکلاتی از جمله تحریک سیستم ایمنی بدن و هموراژی همراه بوده و همچنین نیمه عمر نسبتا پایین آن منجر به درمان ناقص شود. پگیلاسیون یکی از روشهای رایج برای اصلاح برخی از این معایب میباشد.
مواد و روشها: در تحقیق حاضر برای طراحی و تولید پروتئینی مناسب برای پگیلاسیون اختصاصی با سیستئین، نرم افزار SPDBviewer استفاده شد. پس از انجام موتاسیون هدفمند به روش SOEing PCR، ژن موتانت (sk45cys) و غیرموتانت (ski) به درون وکتور pET26-b وارد شده و ساختارهای حاصل به درون اشرشیاکلی ترنسفرم شدند. کلونهای حاصل پس از رشد توسط IPTG بیان شده و بیان پروتئینها توسط SD-PAGE و وسترن بلاتینگ بررسی گردید. پروتئینها با تکنیک افینیتی کروماتوگرافی با ستونNi-NTA تخلیص شدند و فعالیت آنها با استفاده از روش کروموژنیک و از طریق سوبسترای S2251 بررسی شد.
یافتهها: نتایج حاصل از فعالیت سنجی نشان داد که فعالیت آمیدولیتیک sk45cys در مقایسه با ski، پس از 30 دقیقه از تشکیل کمپلکس با پلاسمینوژن، 10 درصد افزایش فعالیت داشته است.
نتیجهگیری: نتایج نشان دادند که با توجه به سطحی بودن مکان سیستئین جایگزین شده و همچنین افزایش نسبی فعالیت SK45cys این پروتئین میتواند مولکول مناسبی برای انجام فرآیند پگیلاسیون اختصاصی باشد.
اعظم هاشمیان مقدم، حمید رضا آقا محمدیان شعرباف، علی مشهدی،
دوره 19، شماره 11 - ( بهمن ماه 1395 1395 )
چکیده
چکیده
زمینه و هدف: هدف پژوهش حاضر سنجش میزان اثربخشی حساسیتزدایی منظم از طریق حرکت چشم و پردازش مجدد بر کاهش شدت علائم اختلال استرس پس از سانحه و لکنت زبان در کودکی چهار ساله بود. اختلال استرس پس از سانحه در کودکان از جمله اختلالهای مربوط به سانحه و عوامل استرسزا و لکنت زبان یا اختلال فصاحت کلام از جمله اختلالات رشد عصبی است.
مواد و روشها: پژوهش حاضر در قالب یک طرح مطالعه تک موردی به صورت خط پایه چند گانه انجام شد. مورد، کودکی چهار سال و دو ماهه بود که پس از مواجهه با یک حادثه تروماتیک دچار علائم استرس پس از سانحه و لکنت زبان شدید شده بود که در مرکز مشاوره بنیاد شهید بیرجند تحت ارزیابی و درمان قرار گرفت .ابزار گردآوری دادهها شامل پرسشنامه محقق ساخته جمعیت شناختی، نسخه سوم آزمون شدت لکنت، مقیاس گزارش کودکان از علائم پس از ضربه و گزارش والدین از علائم پس از ضربه بود. برای تجزیه و تحلیل دادهها از تحلیل نموداری و توصیفی استفاده شد. دادهها به صورت خط پایه در خلال درمان و پس از درمان و پیگیری 3 و 24 ماهه جمع آوری شد.
یافتهها: درصد بهبودی برای بیمار در کاهش شدت علائم پس از سانحه به میزان 66/74 درصد و در کاهش شدت لکنت زبان 06/56 درصد به دست آمد و این اثرات در دوره پیگیری هم باقی ماند.
نتیجه گیری: روش درمانی EMDR در کاهش شدت علائم اختلال استرس پس از سانحه و لکنت زبان موثر بود.
حمید معتمدی، ساناز ده باشی، حامد طهماسبی، محمد رضا عربستانی،
دوره 21، شماره 5 - ( دوماهنامه مهر و آبان 1397 )
چکیده
زمینه و هدف: استافیلوکوکوس اورئوس دارای عوامل بیماریزای متعددی است. مقاومتهای آنتیبیوتیکی ممکن است میزان تهاجم این باکتری را افزایش دهد. هدف از این مطالعه، تعیین نقش و اثر برخی مقاومتهای آنتیبیوتیکی در گسترش سویههای استافیلوکوکوس اورئوس بیماریزا در نمونههای بالینی مختلف میباشد.
مواد و روشها: 95 ایزوله بالینی استافیلوکوکوس اورئوس از نمونههای بالینی مختلف جمعآوری شد. الگوی مقاومت آنتیبیوتیکی با روش دیسک دیفیوژن (کربی-بایر) برای 6 کلاس مختلف تعیین گردید. شناسایی ژنهای عامل چسبندگی در ایزولههای بهدست آمده با استفاده از روش Multiplex PCR و پرایمرهای اختصاصی انجام گرفت. برای تجزیه و تحلیل نتایج بهدستآمده از نرمافزار GraphPad Prism نسخه 6 و آزمونهای آماری کای دو استفاده گردید. 05/0p≤ معنیدار در نظر گرفته شد.
یافتهها: از 95 ایزوله استافیلوکوکوس اورئوس، 29 ایزوله (52/30 درصد) مقاوم به متیسیلین، 12 ایزوله (63/12 درصد) مقاوم به کلیندامایسین، 48 ایزوله (52/50 درصد) مقاوم به گاتیفلوکساسین، 88 ایزوله (63/92 درصد) مقاوم به جنتامایسین، 57 ایزوله (60 درصد) مقاوم به اریترومایسین و 79 ایزوله (15/83 درصد) مقاوم به تتراسیاکلین بودند. ژنهای fnbA در 14 ایزوله (73/14 درصد)،fnbB در 29 ایزوله (52/30 درصد)،fib در 21 ایزوله (10/22 درصد) ،clfA در 17 ایزوله (89/17 درصد) و clfB در 19 ایزوله (20 درصد) حضور داشتند. ارتباط معنیداری بین مقاومت به آنتیبیوتیکهای ماکرولیدی، تتراسایکلینی، بتالاکتامی، لینکوزامیدی و آمینوگلیوزیدی و عوامل بیماریزا دیده شد.
نتیجهگیری: عوامل چسبندگی در استافیلوکوکوس اورئوس احتمالاً سبب برخی تغییرات ساختاری و زمینهساز بروز مقاومت به کلاسهای مختلف آنتیبیوتیک میشود.
حامد طهماسبی، ساناز ده باشی، محمد رضا عربستانی،
دوره 21، شماره 7 - ( دو ماهنامه بهمن و اسفند 1397 )
چکیده
زمینه و هدف: جهش ژنی در استافیلوکوک اورئوس از مهمترین دلایل ایجاد سویههای مقاوم به آنتیبیوتیک است. روش آنالیز منحنی ذوب DNA با قدرت تفکیک بالا(HRM) میتواند این جهشها را با کیفیت بسیار بالایی شناسایی کند. هدف از این مطالعه، ارزیابی نقش نوع نمونه بالینی در بروز جهشهای نوکلئوتیدی در ژن mecA استافیلوکوک اورئوس به روش HRM بود.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، از 43 ایزوله بالینی استافیلوکوک اورئوس استفاده شد. جهت شناسایی جهشهای احتمالی، ایزولههای دارای ژن mecA شناسایی و ژن مربوطه تعیین توالی شد. سپس، تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزارهای StepOne v2.3 وHRM v3.0.1 انجام شد. نتایج تعیین توالی به عنوان استاندارد طلایی مورد استفاده قرار گرفت.
ملاحظات اخلاقی: این مطالعه با کد اخلاق IR.UMSHA.REC.1396.637 در کمیته اخلاق پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی همدان به تصویب رسیده است.
یافتهها: از 43 ایزوله بالینی استافیلوکوک اورئوس، 11 ایزوله (58/25 درصد) دارای ژن mecA و 32 ایزوله (41/47 درصد) فاقد ژن mecA بودند. با توجه به نمونههای بالینی مختلف، 3 ایزوله (27/27 درصد) مقاوم به متیسیلین از نمونه خون، 2 ایزوله (18/18 درصد) از نمونه ادرار، 2 ایزوله (18/18 درصد) از نمونه زخم، 2 ایزوله (18/18 درصد) از نمونه کاتاتر، 1 ایزوله (09/9 درصد) از آبسه و 1 ایزوله (09/9 درصد) هم از سواپ بینی جدا شد. در این بین، ایزولههای گرفته شده از زخم و ادرار دارای بیشترین جهش در اسیدآمینه آدنین بهصورت A→T، A→G، A→C و A→X مشاهده شد. ایزولههای جدا شده از خون داری جهش در اسید آمینه گوانین بهصورت G→A بودند.
نتیجهگیری: ارتباط معنیداری بین نوع جهش و نوع نمونه بالینی در ایزولههای استافیلوکوک اورئوس مقاوم به متی سیلین دیده شد.
اعظم هاشمیان مقدم، حمیدرضا آقامحمدیان شعرباف، محمدسعید عبدخدایی، حسین کارشکی،
دوره 23، شماره 4 - ( مهر و آبان 1399 )
چکیده
زمینه و هدف: مقابله در برابر استرس یکی از مهمترین حوزههای پژوهش در روانشناسی سلامت است. انجام پژوهش در این راستا مستلزم وجود ابزاری با ویژگیهای روانسنجی پرقدرت و رواسازی در فرهنگ ایرانی است. هدف از این مطالعه بررسی ساختار عاملی پرکاربردترین مقیاس خلاصهشده یعنی فرم کوتاه مقابله کارور بود.
مواد و روش ها: این پژوهش یک مطالعه مقطعی و روششناختی از نوع آزمونسازی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان مشغول به تحصیل در سال 1397-1398 دانشگاه بیرجند بودند. نمونهگیری به روش در دسترس بود. شرط ورود به پژوهش تجربه یک استرس در خلال حداقل شش ماه گذشته بود. پس از کسب نمره متوسط یا زیاد در میزان استرس ادراکشده، 629 دانشجو فرم 28 سؤالی را تکمیل کردند. دادهها با استفاده از نسخه 15 نرمافزار SPSS و نرمافزار لیزرل نسخه 8/8 تجزیه و تحلیل شدند. تحلیل عاملی اکتشافی به منظور تعیین ساختارعاملی پرسشنامه انجام شد. به منظور تأیید عوامل بهدستآمده از تحلیلی عاملی تأییدی استفاده شد. پایایی از طریق بازآزمایی و همسانی درونی انجام شد.
ملاحظات اخلاقی: این مطالعه بخشی از پایاننامه دکتری است که با کد اخلاقIR.UM.REC. 3/50099 در دانشگاه فردوسی مشهد به ثبت رسیده است. قبل از ورود به پژوهش رضایت آگاهانه از شرکتکنندگان کسب شد.
یافته ها: پس از تأیید روایی صوری و محتوایی به صورت کمی و کیفی، نتایج حاصل از تحلیل عاملی اکتشافی پس از چرخش واریماکس نشان داد 139/55 درصد از واریانس کلی توسط هشت عامل اول با ارزش ویژه بالاتر از یک تبیین شدهاند. اما در تحلیل عاملی تأییدی مرحله اول دو عامل چهار و هفت به دلیل عدم قدرت کافی در تبیین متغیرهای مکنون حذف شدند و نهایتاً شاخصهای نیکویی برازش RMSEA ,PNFI, GFI, IFI, CFI, AGFI، برازندگی ساختار ششعاملی با دادهها را تأیید کردند. پایایی ابزار با روش همسانی درونی (0/73=α) و بازآزمایی (0/59=r) نیز مورد تأیید قرار گرفت.
نتیجه گیری: فرم کوتاهشده ششعاملی ترجیح اعمال مقابلهای کارور، از روایی و پایایی مطلوب در نمونه دانشجویی برخوردار بود و میتوان از این ابزار در مطالعات حوزه روانشناسی سلامت بهره جست.
محمدرضا عرب، عبدالرضا یاوری، مرضیه بابایی، فرهاد فاتحی،
دوره 24، شماره 6 - ( بهمن و اسفند 1400 )
چکیده
زمینه و هدف: اختلال در بلع یک مشکل ثابت و متداول در افراد مبتلا به سندرم داون است. در روش آزمایشگاهی جهت ارزیابی جویدن می توان از الکترومیوگرافی استفاده نمود. هدف از این مطالعه بررسی الکترومیوگرافی عضلات ماستر و تمپورال در هنگام جویدن در کودکان مبتلا به سندرم داون 2 تا 12 ساله شهر اراک بود.
مواد و روش ها: این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی و مورد شاهدی است، که با هدف بررسی الکترومیوگرافی عضلات ماستر و تمپورال در موقع جویدن بر روی 15 کودک از نمونه های در دسترس 2 تا 12 ساله مبتلا به سندرم داون و 15 نفر از آن هایی که طبق روش همسان سازی فرد به فرد از نظر سنی و جنسیتی با نمونه های مبتلا به سندرم داون مطابقت داشتند صورت گرفت.
ملاحظات اخلاقی: در این مطالعه از همه والدین رضایت آگاهانه اخذ گردید و هیچ آسیب جسمی متوجه افراد نبود.
یافته ها:در مورد مقایسه میانگین دامنه (شدت) سیگنال الکتریکی عضله بین دو گروه به غیر از عضله گیجگاهی راست در هنگام جویدن و در مورد میانگین بسامد میانگین در هنگام جویدن به غیر از عضله گیجگاهی چپ، در بقیه موارد تفاوت معنادار بود. در مورد مقایسه میانگین بسامد میانه سیگنال الکتریکی عضله در اکثر عضلات تفاوت ها غیر معنادار بود.
نتیجه گیری: میانگین دامنه (شدت) و بسامد میانگین سیگنال الکتریکی عضله در حالت جویدن در اکثر عضلات بین دو گروه مبتلا به سندرم داون و طبیعی متفاوت ولی در مورد میانگین بسامد میانه در اکثر عضلات تفاوت ها غیر معنادار بود.
علی اعظم رجبیان، محمدجواد اصغری ابراهیم آباد، حمیدرضا آقا محمدیان شعرباف، سید کاظم رسول زاده طباطبایی،
دوره 25، شماره 3 - ( مرداد و شهریور 1401 )
چکیده
زمینه و هدف در زمینه علل اختلال بدریختانگاری بدن تقریباً اطلاع دقیقی در دست نیست. بسیاری از مبتلایان به اختلال بدریختانگاری بدن که متقاضی جراحی پلاستیک هستند، به این درمانها پاسخ منفی نشان میدهند و گاهی نیز علائم بدتر میشود. هدف پژوهش حاضر، بررسی علل اختلال بدریختانگاری بدن در زنان است.
مواد و روش ها مطالعه حاضر به شیوه کیفی، از نوع تحلیل محتواست. متغیرها و مقولهها به شیوه مصاحبه با 15 متخصص و 8 فرد مبتلا به اختلال بدریختانگاری بدن و بررسی 71 مقاله به دست آمده است. همچنین برای تشخیص اختلال بدریختانگاری بدن، علاوه بر مصاحبه از پرسشنامه وسواس فکری عملی ییل براون استفاده شد. روش نمونهگیری در این پژوهش، نمونهگیری هدفمند است. تجزیهوتحلیل دادهها در 3 مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی انجام شد. اعتبار مؤلفهها از طریق محاسبه شاخص تحلیل محتوا بررسی شد.
یافته ها مؤلفههای اصلی تأثیرگذار در اختلال بدریختانگاری بدن شامل عوامل فرهنگی و اجتماعی، روانشناختی و زیستی میشود.
نتیجه گیری با توجه به نتایج بهدستآمده، عوامل متعددی در بروز اختلال بدریختانگاری بدن نقش دارند و شناسایی آنها در محیطها، فرهنگها و جوامع مختلف امکان تدوین یک بسته آموزشی یا درمانی و اجرای آن را با یک روش تجربی فراهم میکند.
آقای محسن کمالی نیا، دکتر کیانوش زهراکار، دکتر مهدی عرب زاده،
دوره 26، شماره 0 - ( 5-1402 )
چکیده
مقدمه
پرستاران به عنوان نیروی اصلی و مهمترین حاملان نظام سلامت نقش اساسی در تداوم مراقبت دارند. پرستاران زن متاهل علاوه بر انجام مشاغل پر استرس و فرسودگی شغلی بالا، باید نقش های دیگری مانند جفت گیری و مادری را نیز ایفا کنند. بنابراین این فشار، استرس و خستگی بیشتر مشهود است. بنابراین برای کاهش این مشکلات افزایش تاب آوری در این گروه بیش از پیش است. در سال های اخیر رویکرد روانشناسی مثبت گرا با شعار توجه به استعدادها و توانایی های انسان مورد توجه محققان قرار گرفته است. عواملی که انسان را با نیازها و تهدیدات زندگی سازگارتر می کند، تاب آوری نامیده می شود. تاب آوری بنیادی ترین سازه های مورد تحقیق در این رویکرد است که به ویژه در حوزه روانشناسی رشد، روانشناسی خانواده و سلامت روان جایگاه ویژه ای دارد.
روش
پژوهش حاضر بر اساس هدف بنیادی و از نظر روش گردآوری داده های توصیفی از نوع همبستگی مدل معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش را کلیه پرستاران زن متاهل بیمارستانها و مراکز درمانی دولتی استان البرز در سال 1401 تشکیل میدهند که با روش نمونهگیری خوشهای چند مرحلهای 400 نفراز بین واحدها و بخش های محتلف درمانی انتخاب شدند. در این تحقیق از پرسشنامه های تاب آوری کانر و دیویدسون )2003)، تنظیم شناختی هیجان گرانفسکی و همکاران(2001) ومقیاس صمیمیت زناشویی باگاروزی (2001 ) استفاده گردید جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون مدل معادلات ساختاری و از نرم افزارهای spss نسخه 26 و Amos نسخه 24جهت تحلیل داده ها استفاده شد که نتایج نشان می دهد داده ها با مدل مفهومی پژوهش برازش دارند.همچنین نقش واسطه گری صمیمیت زناشویی بین تنظیم شناختی هیجان و تاب آوری تایید شد.ُ
نتایج
از 400 پرستار زن متاهل، نتایج اطلاعات دموگرافیک بر اساس سن (25-20 سال، 152 نفر) 38 درصد؛ از نظر تحصیلات (لیسانس 265 نفر، 66.25 درصد، بر اساس تعداد فرزندان، بدون فرزند با 144 نفر). 36 درصد، سابقه اشتغال (تا 5 سال سابقه، 198 نفر 49.5 درصد بر اساس مدت ازدواج، تا 5 سال ازدواج، 166 نفر 41.5 درصد) همچنین بیشترین تعداد اختلاف زندگی مشترک (382 نفر). 95.5 درصد بیشترین درصد شرکت کننده را تشکیل می دادند. آلفای کرونباخ، تنظیم شناختی هیجان 84/0 ، صمیمیت زناشویی 87/0 و تاب آوری 81/0 بود. همچنین متغیرهای انحراف معیار، چولگی و کشیدگی، متغیر تنظیم شناختی هیجان 680/0-، 195/0- و 905/0- ، متغیر صمیمیت زناشویی 89.597، 0.887- و 0.019- و متغیرهای تاب آوری به ترتیب 055/0-، 202/0- و 131/1- بدست آمد. همچنین ماتریس همبستگی بین متغیرهای تنظیم هیجانی شناختی ، صمیمیت زناشویی و تاب آوری در 01/0 (، 729/0 و 796/0) به دست آمد که رابطه مثبت ومعنادری بین متغیرها بدست آمد، بنابراین امکان بررسی مدل تحقیق فراهم شد.
برای بررسی برازندگی مدل از مدل ساختاری استفاده شدکه شاخص های برازش (مقایسه ای (CFI)؛ نیکویی برازش انطباقی (AGFI)؛برازندگی افزایشی (IFI)؛ نیکویی برازش (GFI)، هنجار شده ( NFI) ،تناسب نسبی ( RFI) فزاینده (IFI) و هنجارنشده ( TLI) به ترتیب938/0، 908/0، 915/0، 947/0 ، 923/0 ،915/0 و 909/0 که بزرگتر از 90/0 و شاخص برازش مقتصد (PCFI)، شاخص برازش هنجار شده مقتصد (PNFI)، به ترتیب 796/0، 748/0 بدست آمده اند که بیشتر از 60/0 می باشند و نشان دهنده برازش مناسب و مطلوب مدل دلالت دارند. مقدار شاخص تقریب برازندگی(PCLOSE) ،019/0 وشاخص خطای ریشه ی مجذور میانگین تقریب) RMSEA ( برابر 049/0که بر اساس مدل کلاین نشان دهنده برازش مدل است.جهت ارزیابی روابط واسطهای یا میانجی در مدل دوم نیز از آزمون بوت استرپ و برای بررسی وضعیت میانجیگری از نمودار تصمیمگیری تحلیل میانجیگری با استفاده از روش بوت استرپینگ استفاده شد. رابطه تنظیم شناختی هیجان با تاب آوری با میانجیگری صمیمیت زناشویی که اثر مستقیم و غیر مستقیم و کل آن به ترتیب 135/0، 352/0 و 487/0 حاصل شد.همچنین بارهای عاملی استاندارد برای مسیر تنظیم شناختی هیجان به صمیمیت زناشویی و تاب آوری به ترتیب 052/3و 875/0بدست آمد.که همگی بالای 5/0 می باشدخطای استاندارد مسیرهای فوق برای صمیمیت زناشویی نیز به ترتیب 291/0 و 208/0 حاص شد.همچنین نسبت بحرانی یا آماره تی که از تقسیم برآورد بر خطای استاندارد حاصل میگردد برای صمیمیت زناشویی به ترتیب487/10و 370/4 حاصل شد و بدست آمد. و برای مسیرهای فوق معنادار بدست آمد.
نتیجه گیری
هدف از این پژوهش بررسی مدل تابآوری مبتنی بر تنظیم شناختی هیجان با نقش میانجی صمیمیت زناشویی بود. نتایج نشان داد که ضریب مسیر مستقیم تنظیم شناختی هیجان بر تاب آوری معنادار بود(4،7،11)همچنین نتایج نشان داد که تنظیم شناختی هیجان بر تاب آوری بواسطه نقش میانجی صمیمیت زناشویی معنادار بدست آمد(2،5،3). می توان ادعا کرد که هر چه زوج ها کنترل بیشتری بر عواطف و احساسات و هیجانات خود داشته باشند، بیشتر می توانند خودپنداره مثبتی به دست آورند و مستقل عمل کنند و در موقعیت های مختلف فردی، اجتماعی و شغلی، توانایی بیشتری در کنترل هیجانات خود داشته باشند. همچنین موقعیت خود را در این مواقع تثبیت می کنند و عدم وابستگی را در نظر می گیرند و در روابط خود با دیگران در مورد عواطف خود و هیجاناتشان قابل کنترل ترند. 4(بنابراین هر چه افراد بر اساس منطق، استدلال، نگاه جامع به شرایط، عقلانیت و عاری از عواطف و هیجانات کاذب تصمیم گیری کنند و در انتخاب آنها عوامل مختلف شناختی، عاطفی، عاطفی و رفتاری مناسب تر و عاری از افراط و تفریط باشدبنابراین در تبیین نتایج تحقیق می توان بیان کرد که صمیمیت زناشویی می تواند حلقه پیوندی برای افزایش تاب آوری زوج های دارای تنظیم شناختی هیجان باشد.
رعایت اخلاق تحقیق
به شرکت کنندگان در مطالعه اطمینان داده شد که اطلاعات آنها حفظ خواهد شد. فرم رضایت آگاهانه به همه داده شد و شرکت کنندگان فرم را امضا کردند. این پژوهش دارای کد کمیته اخلاق IR. ZUMS. REC.1401.297 از دانشگاه علوم پزشکی البرز می باشد.
حامی مالی
به گفته نویسندگان، هیچ حمایت مالی برای تحقیق وجود نداشت.
تضاد منافع
به گفته نویسندگان، این مقاله تضاد منافع ندارد.
با تشکر و قدردانی
نویسندگان مقاله از معاونت پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه، مسئولین دانشگاه علوم پزشکی البرز، همکاران مراکز بهداشتی درمانی کرج و کلیه پرستاران زن شرکت کننده در این پژوهش صمیمانه قدردانی می نمایند.
آقای محسن کمالی نیا، دکتر کیانوش زهراکار، دکتر مهدی عرب زاده،
دوره 26، شماره 3 - ( مرداد و شهریور 1402 )
چکیده
مقدمه: تاب آوری بعنوان مؤلفهای که نقش مهمی درتحمل سختیهای محیط شغلی وزناشویی داردشناخته میشود. لذا بعنوان سازه اصلی شخصیت شناسایی شده، بنابراین شناسایی متغیرهایی که بتواننند تاب آوری را پیش بینی نمایند مهم است.
روش کار: پژوهش حاضر ازلحاظ هدف بنیادی واز نظر نحوه جمع آوری اطلاعات توصیفی ازنوع همبستگی بامدل معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش شامل پرستاران زن متأهل مراکز درمانی وبیمارستانی دولتی استان البرزندکه 400 نفرشان به شیوه نمونه گیری خوشهای چند مرحلهای بعنوان نمونه انتخاب شدند. جهت جمعآوری اطلاعات از پرسشنامه تاب آوری کانور و دیویدسون، مقیاس انعطاف پذیری شناختی دنیس و وندروال، پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان گرانفسکی و همکاران، فرم کوتاه پرسشنامه تمایزیافتگی خود اسکورن و اسمیت و مقیاس سازگاری زناشویی لاک- والاس استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون مدل معادلات ساختاری و نرم افزارهای SPSS 26، و Amos24 استفاده شده است. این پژوهش با شناسه IR.ZUMS.REC.1401.297 به تصویب کمیته اخلاق دانشگاه علومپزشکی البرزرسیده است.. رضایت آگاهانه بودن آزمون از شرکت کنندگان دریافت و به آنها اطمینان داده شد که اطلاعات ایشان محرمانه خواهد بود.
یافتهها: نسبت بحرانی بین انعطاف پذیری شناختی 7/76 = r؛ تنظیم شناختی هیجان 9/72 = r تمایز یافتگی خود 2/71 = r سازگاری زناشویی 6/79 = r با تاب آوری که در سطح معناداری 01/0 رابطه مثبت و معناداری بدست آمد.
نتیجه گیری: نتایج نشان داد که دادهها با مدل مفهومی پژوهش برازش دارند. همچنین نقش واسطه گری سازگاری زناشویی؛ بین انعطاف پذیری شناختی، تمایزیافتگی خود و پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان بر تاب آوری تأیید شد. ُباتوجه به نتایج بدست آمده جهت افزایش تاب آوری پرستاران زن متأهل به مسئولین درمانی پیشنهاد میشود به متغیرهای شناختی، هیجانی و عاطفی این قشر توجه ویژه داشته باشند.
دکتر مریم عربلوئی ثانی، دکتر زهرا حاج ابراهیمی، دکتر پریچهره یغمایی، دکتر نسیم حیاتی رودباری،
دوره 26، شماره 5 - ( آذر و دی 1402 )
چکیده
زمینه و هدف: دیابت نوعی بیماری متابولیکی و یکی از شایعترین بیماری های غدد است. استرس اکسیداتیو و التهاب نقش مهمی در ایجاد و پیشرفت دیابت دارد. مسیر پیام رسانی mTOR نقش مهمی در هموستاز گلوکز و تکثیر سلول های بتای پانکراس دارد. در مطالعه حاضر، اثرات درمانی p-cymene بر مارکرهای استرس اکسیداتیو و بیان ژن mTOR در موش های صحرایی نر نژاد ویستار دیابتی مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روش ها: دیابت با تزریق 55 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن استرپتوزوتوسین القا شد. آنالیزهای بیوشیمیایی بافت پانکراس و ریل تایم PCR برای بررسی اثرات متفورمین (55 میلیگرم بر کیلوگرم وزن بدن) و p-cymene (دوز 25، 50 و 100 میلیگرم بر کیلوگرم وزن بدن) بر میزان فعالیت آنزیم های کاتالاز و گلوتاتیون پراکسیداز و بیان ژن mTOR انجام شد.
یافته ها: استرپتوزوتوسین موجب کاهش آنزیم های کاتالاز و گلوتاتیون پراکسیداز و کاهش بیان ژن mTOR در بافت پانکراس شد. تیمار با متفورمین یا p-cymene فعالیت آنزیم های کاتالاز و گلوتاتیون پراکسیداز و بیان ژن mTOR را به روش مستقل از دوز بهبود بخشید.
نتیجه گیری: نتایج نشان می دهد که p-cymene دارای ویژگی آنتی اکسیدانتی است و می تواند مسیر پیام رسان mTOR را تنظیم کند. بنابراین، این احتمال وجود دارد که p-cymene برای درمان دیابت به تنهایی یا همراه با متفورمین موثر باشد.
محسن کمالی نیا، کیانوش زهراکار، مهدی عرب زاده،
دوره 27، شماره 2 - ( 3-1403 )
چکیده
مقدمه: تابآوری، به عنوان مؤلفهای که نقش مهمی در تحمل سختیهای محیط شغلی و زناشویی دارد شناخته میشود. لذا به عنوان سازه اصلی شخصیت شناسایی شده، بنابراین شناسایی متغیرهایی که بتوانند تابآوری را پیشبینی نمایند مهم است.
روش کار: پژوهش حاضر بر اساس هدف، بنیادی و از نظر روشگردآوری دادههای توصیفی از نوع همبستگی مدل معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش را کلیه پرستاران زن متأهل بیمارستانها و مراکز درمانی دولتی استان البرز در سال 1401 تشکیل میدهند که با روش نمونهگیری خوشهای چند مرحلهای 400 نفر از بین واحدها و بخشهای محتلف درمانی انتخاب شدند. در این تحقیق از پرسشنامه تابآوری Conner و Davidson (2003)، مقیاس انعطافپذیری شناختی Dennis و Vanderwaal (2001) و مقیاس صمیمیت زناشویی Bagaroozi (2001) استفاده گردید جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرمافزار Amos نسخهی 24 استفاده شد.
یافتهها: برای مسیر انعطافپذیری شناختی به صمیمیت زناشویی 0/023، برای مسیر انعطافپذیری شناختی به تابآوری 0/986 و برای مسیر صمیمیت زناشویی به تابآوری 0/909 بدست آمد. نسبت بحرانی بین انعطافپذیری شناختی (0/767 = r)؛ صمیمیت زناشویی (0/796 = r) با تابآوری که در سطح معنی داری 0/01 رابطهی مثبت و معنیداری بدست آمد.
نتیجه گیری: نتایج نشان داد که دادهها با مدل مفهومی پژوهش برازش دارند. همچنین نقش واسطهگری صمیمیت زناشویی؛ بین انعطافپذیری شناختی و تابآوری تأیید شد. باتوجه به نتایج بدست آمده جهت افزایش تابآوری پرستاران زن متأهل به مسئولین درمانی پیشنهاد میشود به متغیرهای مختلف شناختی، هیجانی و عاطفی این قشر توجه ویژه داشته باشند.
زهره محمدی کمال آبادی، الله یار عرب مومنی،
دوره 27، شماره 6 - ( 11-1403 )
چکیده
مقدمه: همواره تمرین و فعالیت بدنی، به عنوان یک درمان اصلی برای آرتروز زانو توصیه شده است. با این حال، مشخص نیست که کدام نوع تمرینات بیشترین تأثیر را بر این عارضه دارند. هدف از این مطالعه، بررسی تأثیر دو شیوه تمرین در آب (تمرین با تراباند و تمرین NASM) بر درد و شاخصهای عملکرد حرکتی در زنان مبتلا به استئوارتریت زانو بود.
روش کار: در این مطالعه نیمهتجربی، با طرح پیشآزمون- پسآزمون و گروه شاهد، از بین زنان مبتلا به استئوارتریت زانو، 45 نفر با میانگین سنی 5/56 سال و (Body mass index) BMI برابر 29/04 کیلوگرم بر مترمربع بهشیوه هدفمند انتخاب شدند و به روش تصادفی سیستماتیک به 3 گروه 15 نفری؛ تمرین در آب با تراباند، تمرین در آب با رویکرد (National Academy of Sports Medicine) NASM و شاهد تقسیم شدند. پروتکل تمرین با تراباند و تمرین با رویکرد NASM (تأیید شده توسط کالج پزشکی جورجیا مخصوص بیماران مبتلا به آرتروز زانو) به مدت 8 هفته، هر هفته سه جلسه و هر جلسه به مدت حدود 60 دقیقه در آب انجام شد. جهت برآورد متغیرهای مطالعه از پرسشنامههای دیداری درد (Visual Analogue Scale) VAS و آزمونهای عملکرد جسمانی انجمن بین المللی تحقیقات استئوآرتریت (Osteoarthritis Research Society International) OARSI استفاده شد. بهمنظور آزمون معنیداری تفاوتهای میانگین گروهها، از روش آماری تجزیه و تحلیل کواریانس چند متغیری و آزمون تعقیبی Bonferroni در سطح معنیداری ۰۵/۰ استفاده شد.
یافتهها: نتایج مطالعه نشان داد که بطور مشابهی، در هر دو گروه تجربی میزان درد، زمان آزمونهای برخاستن و رفتن، 40 متر پیادهروی سریع و بالا رفتن از پله کاهش معنیداری یافت (0/001 = P). بهعلاوه، در هر دو گروه تجربی امتیاز آزمونهای 30 ثانیه نشست و برخاست از روی صندلی و 6 دقیقه راه رفتن افزایش معنیداری داشت (0/001 = P).
نتیجهگیری: این نتایج آثار سودمند تأثیر تمرین در آب با تراباند و تمرین در آب با رویکرد NASM بر درد و شاخصهای عملکردی حرکتی را نشان داد. از اینرو، استفاده از این روشهای تمرینی بهعنوان یک روش پیشگیری و درمانی مناسب برای بیماری استئوارتریت زانو توصیه میشود.