۱۳ نتیجه برای رامین
علی فانی، ایمان فانی، رامین قهرمانی، عباس محسنی، حمیدرضا سلطانی،
دوره ۷، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۸۳ )
چکیده
مقدمه: اگرچه بیش از دو دهه از کشف هلیکوباکترپیلوری و نقش آن در پاتوژنز بیماری های گوارشی می گذرد اما در جهان و ایران تناقضات و نقایص زیادی در برخورد با این بیماری وجود دارد. این تحقیق به منظور تعیین اثر آموزش بر اگاهی، نگرش، پیگیری و درمان هلیکوباکترپیلوری توسط پزشکان شهر اراک طراحی و انجام شده است.
روش کار: این مطالعه به صورت مداخله ای طراحی گردید و با استفاده از متون معتبر داخلی و گوارشی، مقاله فشرده ای در مورد هلیکوباکترپیلوری و بیماری های مرتبط تهیه شد و از این مقاله سی سوال با محتوای ارزیابی دانش، نگرش و عملکرد پزشکان نسبت به پاتوفیزیولوژی، تشخیص و درمان و پیگیری بیماران استخراج گردید. پس از جلب توافق نظر همکاران پزشک ارزیابی اولیه و سپس مقاله جهت آموزش در اختیار آنها قرار گرفت، یکماه بعد ارزیابی دوم انجام و داده ها با نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نتایج: با مطالعه در شهر اراک ۳۴۹ نفر پزشک عمومی و متخصص دست اندرکار درمان هلیکوباکترپیلوری حضور داشتند که جمعا (۸۷/۱%) ۳۰۴ نفر حاضر به همکاری با طرح شدند. میانگین سطح آگاهی گروه های مختلف پزشکی نسبت به اپیدمیولوژی و بیماری زایی هلیکوباکترپیلوری قبل از آموزش حداقل ۴۹/۶۴ و حداکثر ۵۸/۷۵ ارزیابی شد که پس از آموزش به حداقل ۵۷/۹۴ تا حداکثر ۷۴/۱۴ تغییر یافت (P<۰/۰۵) . میانگین سطح نگرش و عملکرد پزشکان در بکارگیری روش های صحیح تشخیص، درمان و پیگیری قبل از آموزش از حداقل ۵۳/۰۱ تا حداکثر ۷۱/۶۱، پس از آموزش به حداقل ۶۱/۵۴ تا حداکثر ۸۰/۸۳ تغییر یافت .(p<۰,۰۵)
بحث: با ارزیابی اولیه روشن گردید که از روش تست و درمان ناقص و بدون اندیکاسیون به فراوانی استفاده می شود که ضمن هزینه بری، ضرورت آن جای سوال دارد. این مطالعه ضمن ارزیابی دانش و نگرش و عملکرد پزشکان نسبت به هلیکوباکترپیلوری با مداخله از طریق آموزش به روش ارائه مقاله مکتوب توانست تغییرات قابل توجهی را در آگاهی، نگرش و عملکرد پزشکان ایجاد نماید.
رامین طاهری،
دوره ۸، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۸۴ )
چکیده
مقدمه: سندرم سوییت با ایجاد بثورات ناگهانی به صورت پلاک های دردناک منفرد یا متعدد در اندامها، صورت و گردن تظاهر می نماید که معمولاً همراه تب و علائم دیگر است. در این مطالعه بیماران دچار سندرم سوییت طی یک دوره ده ساله مورد بررسی قرار گرفته اند.
موارد: این مطالعه، مطالعهای از نوع سری موارد میابشد که طی آن بیمارانی که با تشخیص سندرم سوییت از سال ۱۳۷۰ تا ۱۳۸۰ طی یک دوره ۱۰ ساله در بخش پوست بیمارستان بوعلی تهران بستری و تحت درمان قرار گرفته بودند مورد بررسی قرار گرفتهاند. مشخصات اصلی ضایعات پوستی بیماران به این شرح بود: بیمار اول ضایعات پوستی برجسته قرمز رنگ حساس و دردناک در دست و ساق پا، بیمار دوم تاول های بزرگ، شل و دارای مایع هموراژیک روی ساق هر دو پا و قسمت فوقانی یک ران و اسکار ضایعات قبلی روی مچ پاها، بیمار سوم پاپول و ندول در ناحیه دست چپ با درد و خارش و ترشحات خونابهای، بیمار چهارم ضایعات تاولی روی سطح داخلی رانها، یک تاول در ناحیه تنه و ماکول های هیپرپیگانته و منتشر در سطح شکم، بیمار پنجم پاپول و ندول دردناک در دستها و ساق پای راست، بیمار ششم پلاک و ندول دردناک، بیمار هفتم پاپولهای اریتماتو و دردناک در ساق هر دو پا و روی شکم، بیمار هشتم پاپول و ندول اریتماتو دارای سوزش در شکم و کف دست راست، بیمار نهم ضایعات تاولی ارتیماتو دردناک در گردن و ساق پای راست.
نتیجهگیری: موارد جالبی در این بیماران یافت شده است. از جمله وجود تاول هموراژیک، وجود تغییرات اپیدرم مثل هیپرکراتوز آکانتوز و پاراکراتوز منطقه ای و وجود اسکارهای ناشی از ابتلا به این بیماری که تا به حال در گزارشهای قبلی این بیماری در کتب و مجلات تخصصی اشاره ای به آنها نشده است.
کاظم ندافی، رامین نبی زاده، احمد جنیدی جعفری، کامیار یغماییان، علی کولیوند،
دوره ۱۶، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۳۹۲ )
چکیده
زمینه و هدف: ذخیره نفتخام در مخازن سبب میشود مقدار زیادی لجن در کف آنها تشکیل شود که لازم است بطور مناسبی تصفیه و دفع گردند. تحقیق حاضر با هدف بررسی کارایی پراکسیدهیدروژن و فنتون در حذف کل هیدروکربنهای نفتی (TPH) از لجنهای کمپوست شده کف مخازن ذخیره نفت خام انجام شد.
مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی، لجن با پسماند تحتکمپوست به نسبتهای ۱به۲، ۱به۴، ۱به۶، ۱به۸ و ۱به۱۰ مخلوط و بمدت ۸۲ روز کمپوست شد. سپس غلظتهای ۲، ۵، ۱۰، ۱۵، ۲۰ و ۳۰ درصد وزنی از محلولهای پراکسیدهیدروژن و فنتون به لجن کمپوست شده اضافه و میزان TPH پس از گذشت ۲۴ و ۴۸ ساعت، سنجش شد.
یافته ها: میزان حذف TPH در راکتورهای ۱به۲، ۱به۴، ۱به۶، ۱به۸ و ۱به۱۰ بترتیب برابر با ۵۹/۶۶، ۱۹/۷۳، ۸۱/۷۴، ۲۰/۸۰ و ۹۱/۷۹ درصد حاصل شد. میانگین کارایی حذف TPH مخلوط ۱به۸ کمپوست شده در غلظتهای ۲، ۵، ۱۰، ۱۵، ۲۰ و ۳۰ درصد اکسیدکننده ها بترتیب برابر با ۱، ۰۹/۵، ۳۷/۱۹، ۱۶/۲۸، ۳۷/۳۴ و ۰۵/۳۸ درصد بود. بیشترین میزان حذف زمانی حاصل شد که اکسیدانت بصورت تدریجی افزوده شود. علاوه بر این، افزایش زمان اکسیداسیون از ۲۴ به ۴۸ ساعت تاثیر کمی در افزایش راندمان حذف TPH داشت و کارایی پراکسیدهیدروژن و فنتون نیز در تصفیه لجن تفاوت زیادی با هم نداشت.
نتیجه گیری: اکسیداسیون شیمیایی با پراکسیدهیدروژن و فنتون بعنوان یک مرحله تصفیه نهایی، فرایندی قابل قبول در حذف TPH از لجنهای کف مخازن ذخیره نفت می باشد.
سعید کاوسیان، علی محمد اصغریان، رامین عطایی،
دوره ۱۹، شماره ۸ - ( آبان۹۵ ۱۳۹۵ )
چکیده
زمینه و هدف: استئوپورر یا پوکی استخوان، یک اختلال و بیماری اسکلتی با مشخصه بارز کاهش استحکام و تراکم بافت استخوانی است منجر به افزایش شکستگی استخوانها میشود. عوامل ژنتیکی فرد جزء عوامل موثر در پیشرفت این بیماری میباشد. هدف از این مطالعه، بررسی ارتباط پلیمورفسیم ژن LRP۴ با پوکی استخوان در خانمهای یائسه در شمال کشور بود.
مواد و روشها: در این مطالعه مورد-شاهدی، ۸۰ بیمار استئوپروتیک و ۸۰ نفرخانم سالم (گروه شاهد) در دامنه سنی ۴۵ تا ۶۰ سال بررسی شدند. پس از استخراج DNA ژنومی، پلیمورفیسم ژن (rs۴۷۵۲۹۴۷) LRP۴ با استفاده از واکنش زنجیرهای پلی مراز به روش هضم آنزیمی(PCR-RFLP) بررسی شد و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گرفت.
یافتهها: نتایج تحقیق هیچ گونه ارتباط معنیداری بین پلی مورفیسم rs ۴۷۵۲۹۴۷ ژن LRP۴ و شانس ابتلا به بیماری استئوپورز بین دو گروه بیمار و کنترل را نشان نداد. همچنین ژنوتایپ AT و ژنوتایپ TT نسبت به ژنوتایپ AA به ترتیب شانس ابتلا به بیماری را به میزان ۳۷۹/۱ و ۵/۳ برابر افزایش داد. علاوه بر این، آلل T در مقایسه با آلل A شانس ابتلا به پوکی استخوان را ۶۰۵/۱ بار افزایش داد.
نتیجهگیری: ارتباط بین پلیمورفیسمهای ژنوتیپهای دیگر ژن LRP۴ و پوکی استخوان مستلزم بررسی بیشتر در جمعیتهای دیگر و بزرگ تر است.
رامین حبیبی کلیبر، ابوالفضل فرید، فرناز شبان بسیم،
دوره ۲۰، شماره ۲ - ( اردیبهشت ۱۳۹۶ ۱۳۹۶ )
چکیده
زمینه و هدف: اختلالات یادگیری از عوامل عقب ماندگی تحصیلی دانش آموزان است و نارساخوانی از شایعترین این اختلالات به حساب میآید. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی آموزش چرخش ذهنی و آگاهی واج شناختی بر عملکرد خواندن دانشآموزان نارساخوان بود.
مواد و روشها: طرح پژوهش، شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری مورد مطالعه این پژوهش شامل افراد مبتلا به نارساخوانی تبریز در سال تحصیلی ۹۵-۱۳۹۴ بود. نمونه آماری، شامل ۴۵ نفر از مراجعه کنندگان ارجاع داده شده به عنوان واجدین اختلال یادگیری خواندن و نارساخوانی، از طرف مدارس ناحیه ۲ تبریز به مراکز اختلالات یادگیری بودند که به روش نمونهگیری در دسترس جهت انجام این پژوهش انتخاب شدند و سپس در گروههای آزمایشی چرخش ذهنی و آگاهی واج شناختی و یک گروه کنترل با تعداد مساوی هر یک از گروهها(۱۵ نفر) جایگزین شدند. برای جمعآوری دادهها از مقیاس تجدید نظر شده هوش وکسلر کودکان و آزمون تشخیص خواندن و نارساخوانی استفاده شد. سپس مداخلات آموزش چرخش ذهنی و آگاهی واج شناختی بر روی دانشآموزان اجرا گردید. برای تحلیل دادهها از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره(مانکووا) استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که آموزش آگاهی واج شناختی و آموزش چرخش ذهنی نسبت به گروه کنترل به طور معنیداری بر بهبود عملکرد خواندن دانش آموزان مبتلا به نارساخوانی تأثیر داشتهاند(۰۰۱/۰>p). همچنین نتایج نشان داد که تفاوت معناداری(۰۵/۰<p) بین تاثیر آموزش چرخش ذهنی و آگاهی واج شناختی بر عملکرد خواندن دانشآموزان مبتلا به نارساخوانی وجود ندارد.
نتیجهگیری: بر اساس یافتههای پژوهش میتوان نتیجه گرفت که آموزش چرخش ذهنی و آگاهی واج شناختی بر دقت، سرعت و درک مطلب خواندن دانش آموزان مبتلا به نارساخوانی تأثیر دارد.
مریم دوستی مهاجر، حمید پژاوند، رامین عبیری، امیرهوشنگ الوندی،
دوره ۲۰، شماره ۹ - ( آذرماه ۱۳۹۶ ۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
زمینه و هدف: میزان مقاومت به آنتی بیوتیک های مختلف در اشرشیاکلی به ویژه نسبت به فلوروکینولون ها به سرعت در حال افزایش است. یکی از مکانیسمهایی که در مقاومت باکتریها به آنتی بیوتیک ها نقش دارد، سیستمهای افلاکس است. هدف از انجام این مطالعه، تعیین فنوتیپی و ژنوتیپی نقش پمپهای افلاکس در ایجاد مقاومت به فلوروکینولون ها در ایزوله-های اشرشیاکلی جدا شده از بیماران بستری در بیمارستانهای کرمانشاه در سال ۱۳۹۲ بود.
مواد و روش ها: در این مطالعه مقطعی، ۱۰۰ ایزوله اشرشیاکلی از بیماران بستری در بیمارستانهای کرمانشاه جمع آوری شدند و توسط تستهای بیوشیمیایی استاندارد تعیین هویت گردیدند. الگوی حساسیت آنتیبیوتیکی با استفاده از روش دیسک دیفیوژن مطابق با دستورالعمل CLSI تعیین گردید. حضور پمپهای افلاکس به وسیله روش واکنش زنجیرهای پلیمراز بررسی گردید.
یافتهها: مقاومت ایزولهها نسبت به سفتازیدیم، نالیدیکسیک اسید، سیپروفلوکساسین، نورفلوکساسین، افلوکساسین، جنتامایسین و تتراسیکلین به ترتیب برابر با ۷۳، ۶۷، ۵۵، ۵۴، ۴۵، ۳۸ و ۲۴ درصد بود. براساس نتایج به دست آمده از آزمایش PCR، از بین ۱۰۰ ایزوله اشرشیا کلی، ۹۹ ایزوله (۹۹ درصد) واجد ژن acrA بودند. همچنین، برای ژن acrB ۹۸ درصد، برای ژن acrE ۹۵ درصد، برای ژن acrF۹۸ درصد، برای ژن tolC ۹۶ درصد، برای ژن mdfA ۹۴ درصد و برای ژن norE ۹۶ درصد مثبت گردید.
نتیجه گیری: در سویههایی که دارای ژن acrA،acrB ، acrE، acrF، tolC، mdfA،norE مثبت بودند، میزان مقاومت به آنتیبیوتیک در حضور مهارکننده پمپ افلاکس کاهش پیدا کرد. بنابراین پمپ افلاکس در مقاومت
آنتیبیوتیکی دارای اهمیت میباشد.
ایمان جمهیری، صابر زهری، داود مهربانی، زهرا خدابنده، رامین یعقوبی، سید یونس حسینی،
دوره ۲۰، شماره ۱۱ - ( بهمن ماه ۱۳۹۶ ۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
زمینه و هدف: میزان بالای بیماری فیبروز کبدی و درمانهای محدود آن عامل مهمی برای فهم بهتر مکانیسمهای مولکولی این بیماری میباشد. پیشرفت در درک جنبههای مولکولی سلول ستارهای کبدی (HSC) یک زمینهی اختصاصی در درمان فیبروز کبدی فراهم میکند. ژن IL-۲۴ (IL-۲۴/mda-۷) اولین بار به عنوان یک ژن تمایز دهنده انتهایی در سلولهای ملونوما مطرح شد، اما پاسخ التهابی سلولها به این ژن به طور کامل روشن نشده است.
مواد و روشها: سلول LX-۲ (سلول ستارهای کبد انسان، HSC) با لپتین (کنترل مثبت) و محیط خالی (کنترل منفی) مواجه شدند. همچنین این سلول ها با پلاسمید خالی (pcDNA ۳,۱) و وکتور حاوی ژن IL-۲۴/mda-۷ (pcDNA ۳,۱/mda-۷) ترانسفکت شدند. میزان التهاب این سلولها با بررسی بیان ژن IL-۱β، با کمک روش Real-time RT-PCR ارزیابی شد. همچنین، نقش تنظیمی IL-۲۴/mda-۷ بر روی التهاب با بررسی بیان ژن های SOCS۱ و SOCS۳ مشخص شد.
یافتهها: سطح بیان IL-۱β، SOCS۱ و SOCS۳ در گروههای سلولی اندازهگیری و مقایسه شد. هر چند سلولهای ترانسفکت شده با پلاسیمد بیانی میزان بالاتری از IL-۱β را نشان دادند، اما این تفاوت نسبت به گروه کنترل معنادار نبود. نتایج نشان داد که بیان SOCS۱ و SOCS۳ در گروه سلولی که با pcDNA۳,۱/mda-۷ ترانسفکت شده اند، نسبت به گروه کنترل افزایش معناداری دارد (۰۴۲۸/۰ = p ، ۰۱۷۹/۰ = p).
نتیجهگیری: بیان درونزاد IL-۲۴/mda-۷ بهطور معناداری باعث تنظیم مسیر التهابی در سلولهای ستاره ای کبدی میگردد. بنابراین IL-۲۴/mda-۷ و مسیرهای سیگنالینگ مربوطه میتوانند به عنوان یک هدف در درمان فیبروز مورد توجه قرار گیرند.
مرسده فاطمه یزدان بخش، ابوسعید رشیدی، محمدکریم رحیمی، رامین خواجوی، حامد شفارودی،
دوره ۲۱، شماره ۴ - ( دوماهنامه مرداد و شهریور ۱۳۹۷ )
چکیده
زمینه و هدف: هدف از این تحقیق، تهیه نانو الیاف سلولزی با پایه سبوس گندم به عنوان یک پسماند کشاورزی و ارزیابی اثر ضدمیکروبی آن با آغشتهسازی داروی سیپروفلوکساسین هیدروکلراید بر روی باکتری استافیلوکوک اورئوس بود.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، ابتدا دیسکهای سلولزی از نانو الیاف آغشته به دارو آماده شدند. سپس این دیسکها به همراه دیسکهای کاغذی استاندارد بر روی محیط استافیلوکوک اورئوس قرار گرفتند. نتایج به صورت هاله عدم رشد پس از ۲۴ ساعت اندازهگیری گردید. تعیین میزان سیپروفلوکساسین هیدروکلراید جذب شده بر روی نانوالیاف سلولزی با مقایسه اثر دیسکهای سلولزی حاوی غلظتهای مختلف آنتیبیوتیک و دیسکهای استاندارد سیپروفلوکساسین صورت گرفت. مدت زمان بهبودی زخم سطحی در پوست رت با پانسمان نانو الیاف آغشته به دارو و بدون دارو مقایسه گردید.
یافتهها: دیسک (نانو آلفاسلولزی) آغشته به داروی سیپروفلوکساسین هیدروکلراید، هاله عدم رشد در محیط استافیلوکوک اورئوس ایجاد کرد. اندازهگیری ابعاد زخم با عکسبرداری دیجیتال و نرم افزار ImageJ انجام گرفت. نتایج حاصل از روند بهبودی طی پنج روز با آزمون آماری آنووا و آزمایش پاتولوژی تحلیل شد.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد که دیسک نانوالیاف سلولزی در محیط کشت برای کنترل باکتری میتواند مفید باشد. همچنین مساحت زخمها در رتهایی( موشهایی) که با دیسکهای نانو الیاف آغشته به دارو پانسمان شدند به صورت معنیداری کمتر از گروه شاهد بود (۰۵/۰> p).
محسن دالوندی، حیدر فراهانی، رامین صفری راد،
دوره ۲۱، شماره ۵ - ( دوماهنامه مهر و آبان ۱۳۹۷ )
چکیده
زمینه و هدف: کمردرد یکی از شایعترین شکایتهای جوامع انسانی است. از علل نسبتاً شایع کمر درد هرنی دیسک کمر میباشد. هدف این مطالعه، بررسی کوفاکتور روی سرم در افراد دارای بیماری در مقایسه با افراد سالم میباشد.
مواد و روشها: ۶۰ نفر از بیمارانی که به تشخیص پزشک متخصص و طبق آزمایشات، مورد شناختهشده هرنی دیسک بین مهرهای کمری بودند، به روش ساده انتخاب شدند (۳۰ زن و ۳۰ مرد). همچنین ۵۷ نفر نیز به عنوان گروه شاهد (۲۸ زن و ۲۹ مرد) در نظر گرفته شدند. اندازهگیری روی بر اساس روش یک معرفه و کالریمتری مستقیم با استفاده از کیت زیست شیمی ساخت ایران انجام گرفت.
یافتهها: میزان عنصر سرمی «روی» سرم ۱۱۷ نفر (گروه شاهد و مورد) با استفاده از نرمافزار SPSS و دامنه اطمینان ۹۵ درصد سنجیده شد. نتایج با استفاده از آزمونهای تی استیودنت و کای مربع تجزیه و تحلیل گردید. نتایج نشان میدهد که ۷/۲۱ درصد بیماران دچار هرنی دیسک کمری دارای فعالیت زیاد و ۷/۳۶ درصد دارای فعالیت کم بودهاند.
نتیجهگیری: کاهش میانگین سطح سرمی «روی» گروه بیماران با هرنی دیسک کمری نسبت به گروه شاهد اختلاف معناداری را نشان میدهد. کاهش روی سرم میتواند سبب اختلال در فعالیت آنزیمهای دخیل در بیوسنتز پروتئین های سازنده دیسک گردد.
رامین فلاح زاده، کسری اصفهانی، عباس اخوان سپهی، نسرین کمالی، بیژن بمبئی،
دوره ۲۲، شماره ۵ - ( آذر و دی ۱۳۹۸ )
چکیده
زمینه و هدف آنزیم فلاوین ردوکتاز DszD به عنوان آنزیم کلیدی جهت تأمین نیروی احیایی لازم در فرایند گوگردزدایی باکتریایی محسوب میشود. با توجه به اینکه سرعت فرایند گوگردزدایی به دلیل پایینبودن قدرت کاتالیتیکی این آنزیم پایین است، بنابراین به منظور بهرهگیری از آن به عنوان کاتالیزور زیستی تجاری، افزایش قدرت کاتالیتیکی آنزیمی ضروری است.
مواد و روش ها ساختار سهبعدی آنزیم فلاوین ردوکتاز DszD توسط سرور CPH-Model، پیشگویی و توالی آمینو اسید آن در پایگاه اطلاعات پروتئینی به منظور شناسایی مولکولهای همولوگ جستوجو شد. بر اساس همترازی توالی آمینو اسیدهای آن با مولکولهای همولوگ، باقیماندههای کلیدی در اتصال با سوبسترای فلاوین مونونوکلئوتید (FMN) شناسایی شد. باقیمانده کلیدی آسپارژین در موقعیت ۷۷ با استفاده از روش جهشزایی هدفمند با فنیل آلانین جایگزین شد.
ملاحظات اخلاقی این مطالعه با کد IR.NIGEB.EC.۱۳۹۸.۶.۲۴ A به تأیید کمیته اخلاق پژوهشی پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیستفناوری رسیده است.
یافتهها همسانهسازی و بیان هریک از ژنهای وحشی و جهشیافته به طور جداگانه انجام و قدرت کاتالیتیکی آنزیمهای وحشی و جهشیافته تولیدی با یکدیگر مقایسه شد. نتایج سنجش فعالیت آنزیمی نشان داد قدرت کاتالیتیکی آنزیم جهشیافته نسبت به آنزیم وحشی به میزان ۲/۵ برابر افزایش یافته است.
نتیجه گیری جایگزینکردن آمینو اسید فنیل آلانین به جای آمینو اسید آسپارژین در موقعیت ۷۷ منجر به افزایش قدرت کاتالیتیکی آنزیمی در راستای افزایش سرعت فرایند گوگردزدایی میشود.
زهره دهقانی، رضا تاجیک، رامین زارع،
دوره ۲۳، شماره ۱ - ( فروردین و اردیبهشت ۱۳۹۹ )
چکیده
زمینه و هدف: استرس شغلی زیاد تمرکز و قدرت تصمیمگیری کارگران را کاهش میدهد و در صنایعی که انجام کار مستلزم پذیرش ریسک بالا از نظر مواجهه با خطرات است، ممکن است پیامدهای منفی به همراه داشته باشد. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین نتایج ارزیابی استرس شغلی و ریسکهای ناشی از کار در صنعت فولاد لرستان انجام شده است.
مواد و روش ها: مطالعه حاضر به صورت توصیفی مقطعی است و در یکی از صنایع فولاد لرستان در سال ۱۳۹۶ انجام شده است. در این مطالعه برای ارزیابی ریسک و استرس شغلی بهترتیب از روش ۳D- ملبورن و پرسشنامه استرس شغلی اداره ایمنی و بهداشت انگلستان استفاده شد. تجزیهوتحلیل به وسیله آزمونهای همبستگی و آزمون کروسکال والیس با استفاده از از نرم افزار SPSS نسخه ۲۲ صورت گرفت.
ملاحظات اخلاقی: این مطالعه با کد اخلاق IR.NREC.۰۰۷.۱۳۹۴.۰۵ به تصویب کمیته اخلاق معاونت پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی اراک رسیده است.
یافته ها: درمجموع ۱۸۲ ریسک ناشی از کار در ۱۴ عنوان شغلی شناسایی شدند. نمره استرس شغلی ۳/۱۹ درصد از افراد مورد مطالعه در سطح ریسک بالا قرار داشت. بهعلاوه همبستگی آماری معناداری میان رتبه ریسک و نمره کلی استرس شغلی (۰/۰۳=P)، همچنین ابعاد کنترل(۰/۰۲=P) و تقاضا مشاهده شد (۰/۰۲=P). بین میزان استرس شغلی در بین گروههای سنی، سابقه کاری و سطح تحصیلات افراد مورد مطالعه، اختلاف آماری معناداری دیده نشد.
نتیجهگیری: وجود ارتباط بین میزان ریسک بهدستآمده و نمره استرس شغلی کارگران مورد مطالعه در صنعت فولاد نشان میدهد که برنامهریزی برای کنترل عوامل استرسزای محیط کار و مدیریت ریسکهای شغلی از طریق کاهش احتمال و پیامد خطرات ناشی از شغل ضروری به نظر میرسد.
رامین پرویزراد، سارا خلیلی درمنی، اعظم احمدی،
دوره ۲۳، شماره ۳ - ( مرداد و شهریور ۱۳۹۹ )
چکیده
زمینه و هدف: استافیلوکوکوس اورئوس به عنوان یک پاتوژن شایع عفونتهای بیمارستانی به شمار میرود. ناقلین بینی در کارکنان بیمارستان، از منابع اصلی عفونتهای بیمارستانی محسوب میشوند. هدف از انجام این مطالعه، تعیین میزان شیوع ناقلین نازوفارنکس استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متیسیلین و آلودگی باکتریایی سطوح تلفنهای همراه در کارکنان اورژانس بیمارستان ولیعصر اراک است.
مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی سواب بینی و همچنین سطح تلفنهای همراه هفتاد نفر از پرسنل اورژانس بیمارستان ولیعصر بررسی شد. ابتدا نمونههای سواب از بینی روی محیط مانیتول سالت آگار کشت داده شد، سپس سویههای استافیلوکوکوس ایزوله و با روشهای استاندارد میکروبشناسی (کاتالاز، کواگولاز، تخمیر مانیتول و DNase) شناسایی شدند. در ادامه حساسیت نمونهها نسبت به دیسک سفوکسیتین و اگزاسیلین بررسی شد و وجود ژن mecA در سویههای مذکور با روش واکنش زنجیرهای پلیمراز ارزیابی شد.
ملاحظات اخلاقی این مطالعه با کد اخلاق IR.ARAKMU.REC,۱۳۹۶.۲۸۲ به تصویب کمیته اخلاق معاونت پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی اراک رسید.
یافته ها: بر اساس نتایج، استافیلوکوکوس اورئوس از شانزده نفر از پرسنل جداسازی شد که در نفر نفر حساس به متیسیلین (MSSA) و در یازده نفر مقاوم به متیسیلین (MRSA) بود. همچنین سه تلفن همراه آلوده به استافیلوکوکوس اورئوس بود که یک نمونه مقاوم به متیسیلین و دو نمونه حساس به متیسیلین بود.
نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد فراوانی سویههای استافیلوکوکوس مقاوم به متیسیلین در کارکنان اورژانس بیمارستان ولیعصر اراک قابل توجه است؛ بنابراین با توجه به خطر عفونتهای بیمارستانی ناشی از آن، برنامهریزی جهت شناخت حاملین در میان کارکنان به منظور کنترل و پیشگیری از عفونتهای بیمارستانی ضروری به نظر میرسد.
انیس مرادی، پویا رامین،
دوره ۲۴، شماره ۵ - ( آذر و دی ۱۴۰۰ )
چکیده
زمینه و هدف: مطالعات اپیدمیولوژیک نـشان میدهد که مصرف دخانیات علاوه بر بروز عوارض قلبی و تنفسی، خطر پریودنتیت را نیز افزایش میدهد. سیگار خطر پوسیدگی دندان را افزایش داده و عاملی مهم در بیماری پریودنتال است. اختلال فوق بیش از نیمی از موارد پریودنتال در انسان را تشکیل میدهد. یافتههای میدانی و کوهورت، استعمال دخانیات را عاملی خطرناک در پریودنتیت اپیکال دانسته، اما هنوز چنین ارتباطی کاملاً قطعی نشده است. بنابراین این مطالعه در راستای تعیین ارتباط بین مصرف تنباکو و پریودنتیت اپیکال در روش تصویربرداری پانورامیک در بندرعباس انجام شد.
مواد و روش ها: ۱۹۸ تصویر پانورامیک در گروه فاقد و دارای پریودنتیت مطالعه شدند. تصاویر توسط متخصص از نظر تعداد دندان، دندان با درمان ریشه، کیفیت و طول پُرکردگی ریشه به صورت مناسب یا نامناسب بررسی شدند. سن، جنس، تعداد دندانها، مصرف سیگار، قلیان و جرم دندان مشخص شدند. دادهها توسط مربع کای، تی مستقل و رگرسیون لجستیک آنالیز شدند.
ملاحظات اخلاقی: با توجه به عدم مداخله درمانی و محفوظ بودن مشخصات بیماران (مشاهدهگر و محقق مشخصات بیمار را مد نظر قرار ندادهاند) ملاحظات اخلاقی با کد اخلاق IR.HUMS.REC,۱۳۹۹.۳۸۴ شامل حال این پژوهش نیست.
یافته ها: تنباکو، قلیان، تعداد دندان و تعداد دندان با درمان نامناسب در بین گروهها معنیدار (P<۰/۰۱) بود، ولی سیگار، جرم دندان، ریشه درمانشده و تعداد آنها و سن متفاوت نبودند. خانمها در گروه پریودنتیت، مصرف تنباکو، قلیان و تعداد دندان با درمان نامناسب بیشتری (P<۰/۰۵) داشتند. رگرسیون لجستیک نشان داد بر اساس نسبت شانس (Odd Ratio) تعداد دندان با درمان ریشه (۷/۳۹)، تعداد دندان با درمان نامناسب (۳۶/۸)، قلیان (۸/۱)، تنباکو (۶/۵۷)، جرم دندان (۳/۶۲)، سیگار (۳/۵۹)، دندان با درمان ریشه (۱/۴) و تعداد دندان (۰/۹۸) بالاترین تأثیر (P<۰/۰۱) را داشتند. سن و جنس بدون تأثیر بودند.
نتیجه گیری: مصرف قلیان در مقایسه با سیگار، بیشترین تأثیر منفی را در بافت پریاپیکال داشت. کاهش تعداد دندانها، افزایش جرم دندانها و دندانهای با درمان ریشه، از عوارض مصرف دخانیات بر بافت پریاپیکال بود. پریودنتیت اپیکال با سن و جنس مرتبط نیست.