میرسعید عطارچی، فاطمه نجاتی فر، حمید محمدی کجیدی، زهرا عطرکار روشن، نیلوفر فرجی، مریم جوشن، فاطمه راحت طلب، روح اله امینی،
دوره 25، شماره 2 - ( خرداد و تیر 1401 )
چکیده
زمینه و هدف افزایش قابلتوجه استفاده از سموم دفع آفات، نگرانی در مورد اثرات احتمالی سوء آن بر سلامت انسان و محیط زیست را افزایش داده است. مواجهه مزمن با برخی آفتکش مانند حشرهکش ها عوارض جدی بر ارگآنهای مختلف بدن حتی پیش از بروز علائم بالینی دارد. در این مطالعه به ارزیابی یافتههای بیوشیمیایی در کارگران کارخانه تولید حشرهکش در گیلان پرداخته شد.
مواد و روش ها مطالعه بهصورت مقطعی بر روی 99 کارگر در مواجهه با حشرهکش و 107 فرد بدون مواجهه در یک کارخانه تولید حشرهکش در گیلان با روش نمونهگیری دردسترس و طی سال 2020 انجام شد. اطلاعات کارگران شامل شاخصهای پارامترهای بیوشیمیایی و علائم بالینی مانند علائم مسمومیت مزمن با حشرهکش با تمرکز بر سیستم تنفسی (سرفه، تنگی نفس و....)، سیستم نورلوژیک (خستگی، ترمور، کرامپ، ضعف عضلانی و....)، سیستم سایکولوژیک (اختلال خواب، اضطراب و....) و سیستم پوستی (قرمزی، خارش و....) از پرونده سلامت شغلی کارکنان جمع آوری شد. درنهایت به مقایسه یافتههای بیوشیمیایی و علائم بالینی در دو گروه مواجهه و غیرمواجهه در نسخه 16 نرمافزار SPSS پرداخته شد.
ملاحظات اخلاقی این طرح با کد اخلاقی IR.GUMS.REC. 1399.632 مورد تأیید کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی گیلان قرار گرفت.
یافته ها نتایج این مطالعه نشان داد فراوانی علائمی مانند سردرد، خارش پوستی، سرفه و اختلال خواب در گروه مواجهه بیشتر بود (0/05>P). براساس یافتههای بیوشیمیایی، مقادیر اوره و کراتینین خون، مقدار آلکالن فسفاتاز و قند ناشتای خون در گروه مواجهه بهطور معناداری از گروه غیرمواجهه بیشتر بود 0/05>P. ترومبوسیتوز در 9/09 درصد از کارگران در گروه مواجهه مشاهده شد و در کارگران با سابقه کار بیش از 11 سال رایجتر بود.
نتیجه گیری مواجهه مزمن با حشرهکشها ممکن است باعث ایجاد ترومبوز و تغییراتی در شاخصهای بیوشیمیایی مانند افزایش اوره و کراتینین خون و آلکالن فسفاتاز و قند ناشتای خون شود و ممکن است با علائم بالینی مانند سردرد و خارش و سرفه و اختلال خواب همراه باشد. پیشنهاد میشود انواع بیولوژیک مانیتورینگ در کارگران در مواجهه با حشرهکش در دوره کوتاهتری صورت گیرد.