ایرج پاکزاد، سویا بهمنی، سبحان غفوریان، حسن حسین زادگان،
دوره 14، شماره 7 - ( ویژه نامه بروسلوز 1390 )
چکیده
زمینه و هدف: بروسلوز یکی از مهمترین بیماریهای مشترک بین انسان و دام در دنیا و عامل زیانهای اقتصادی بسیاری به ویژه در نواحی اندمیک بیماری است. تشخیص بیماری به صورت سنتی به وسیله کشت خون و روشهای سرولوژیک انجام میگیرد که جهت تشخیص با حساسیت و اختصاصیت بالاتر روش PCR توصیه میگردد. در این مطالعه تشخیص بروسلوز در انسان به روش PCR با استفاده از ژنهای srRNA16و 12/L7L و روشهای سرولوژیک مرسوم مدنظر است.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی، 700 نمونه خون از بیماران تب دار مشکوک به بروسلوزیس که به بیمارستانها و آزمایشگاههای شهر ایلام جهت انجام آزمایشات سرولوژیک مراجعه نموده بودند جمعآوری گردید و به وسیله آزمایش رزبنگال غربالگری شد، سپس 50 نمونه مثبت رزبنگال تحت آزمایشات رایت، کومبس رایت و PCR با استفاده از دو ژن srRNA16 و 12/L7L قــرار گرفت و 50 نمونه منفی رزبنگال نیز به وسیله PCR با استفاده از دو ژن فوق الذکر آزمایش گردید.
یافتهها: از 700 نمونهای که به وسیله رزبنگال آزمایش شدند 125 نمونه مثبت و 575 نمونه منفی بود. 50 نمونه مثبت رزبنگال در PCR به وسیله هر دو ژن مثبت و 50 نمونه منفی رزبنگال در PCR به وسیله هر دو ژن منفی بودند. 47 نمونه در آزمایش رایت و 49 نمونه در آزمایش کومبس رایت تیتر بالای 60: 1 داشتند.
نتیجه گیری: روش PCR در مقایسه با روشهای سرولوژیک در تشخیص بروسلوز انسانی دارای حساسیت و اختصاصیت بالاتری است. PCR با استفاده از ژن12/L7L دارای حساسیت مشابه ژن srRNA16 میباشد و میتوان از آن در تشخیص بروسلوز انسانی استفاده نمود.