زمینه و هدف: در سالهای اخیر، مقاومتهای آنتیبیوتیکی رو به افزایش در ایزولههای کلبسیلا پنومونیه و نیز عوارض جانبی ناشی از سوءمصرف آنتیبیوتیکها، محققین را در مطالعه و کشف اثرات ضدمیکروبی گیاهان دارویی مصممتر ساخته است. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر عصاره آبی و اتانولی گیاه قرهقاط بومی ایران
(Vaccinium arctostaphylos) علیه ایزولههای کلبسیلا مولد بتالاکتامازهای وسیعالطیف و مولد عفونت ادراری بود.
مواد و روشها: از بین 143 ایزوله کلبسیلا جداسازی شده از نمونههای ادراری، باکتریهای مولد ESBLs با روش دابل دیسک دیفیوژن توسط دیسکهای ترکیبی مشخص شدند. یکی از ایزولههای مولد ESBL، با روش شناسایی مولکولی 16S rRNA، تعیین توالی شد. پس از تهیه میوهی گیاه قرهقاط و عصارهگیری از آن، MIC و MBC عصارههای آبی و اتانولی آن با روش میکرودایلوشن برای ایزولههای منتخب محاسبه شد.
یافتهها: درصد فراوانی مقاومت ایزولهها به سه آنتی بیوتیک سفتازیدیم، سفوتاکسیم و سفتریاکسون، یکسان و برابر با 7/14 درصد بود. 32 ایزوله (22 درصد) به عنوان نمونههای مولد ESBL تعیین شد. نتایج تستهای MIC و MBC نشان داد که هر دو عصاره آبی و اتانولی اثر مهاری روی ایزولههای کلبسیلا مولد ESBLs دارند. بررسیهای آماری اختلاف کاملاً معناداری را بین MIC وMBC این دو عصاره در بین گروههای مورد تحقیق نشان داد.
نتیجه گیری: میتوان وجود فعالیت آنتیباکتریال را در اکثر گیاهان دارویی ایران که به صورت سنتی در درمان استفاده میشوند تایید کرد و درمانهای سنتی را در نظام بهداشت و درمان عمومی به شیوهای نوین ادغام نمود.