چکیده
زمینه و هدف: تریکومونیازیس از عفونتهای جنسی شایع و غیرویروسی در جهان است. هدف از این تحقیق، بررسی میزان تأثیر عصارههای بارهنگ سرنیزهای بر تریکوموناس واژینالیس بود.
مواد و روشها: در این مطالعه آزمایشگاهی پس از طی فرآیند جمعآوری، خشک کردن و تهیه عصارههای هگزانی، اتیلاستاتی، متانولی و هیدروالکلی بارهنگ سرنیزهای، غلظتهایی از عصارهها تهیه و برروی پنج ایزوله تریکوموناس واژینالیس در برابر مترونیدازول آزمایش گردید. آزمونهای حداقل غلظت مهارکنندگی و کشندگی برای هر غلظت و هر ایزوله انگل به صورت دوتایی و دومرتبه انجام شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که عصارههای بارهنگ سرنیزهای دارای اثر ضدتریکومونیایی بوده، بهطوریکه بعد از 48 ساعت مجاورت انگل با عصارهها، بیش ترین اثر مهارکنندگی به عصاره اتیلاستاتی با حداقل غلظت 500 میکروگرم بر میلی لیتر و میانگین 1525 میکروگرم بر میلی لیتر مربوط بود. هم چنین کم ترین فعالیت ضدتریکومونیایی به عصارهای هیدروالکی و متانولی با حداقل غلظت و میانگین 2000 میکروگرم بر میلی لیتر مربوط بود. نتایج آزمون حداقل غلظت کشندگی برای عصارهها هم مشابه نتایج آزمون حداقل غلظت مهارکنندگی بود که تاییدکننده اثر کشندگی عصارههای مورد آزمایش بر انگل است. نتایج آزمایش حساسیت دارویی مترونیدازول نیز حاکی از حساس بودن ایزولههای تریکوموناس واژینالیس به مترونیدازول بود و غلظت آن از طیف 1/3 تا 2/6 با میانگین و انحراف معیار 5/1 ± 2/4 میکروگرم بر میلی لیتر تعیین گردید.
نتیجهگیری: این مطالعه نشان داد که ترکیبات موجود در عصاره بارهنگ سرنیزهای دارای توان ضدتریکومونیایی قابل ملاحظهای میباشند که نیازمند انجام مطالعات بیشتر و کاملتر بر روی اجزای تشکیل دهنده این ترکیبات و مشخص نمودن خصوصیات ضدمیکروبی آنها است.