سیدمحمدرضا علوی زاده، مژگان سپاه منصور، مصطفی نوکنی، دکتر سمیه انتظاری، مهرداد ثابت، محمدرضا صیرفی، رکسانا کارخانه، امیرشهاب شهابی،
دوره 24، شماره 4 - ( مهر و آبان 1400 )
چکیده
زمینه و هدف: سازمان بهداشت جهانی اخیراً کووید-19 را به عنوان بیماری جهانگیر شناسایی کرده است. شیوع این بیماری باعث شد افراد زیادی در نقاط مختلف جهان به شدت بترسند و علائم هراس نشان بدهند. هدف از این پژوهش، ساخت و هنجاریابی مقدماتی پرسشنامه هراس از میکروب در جمعیت ایران بوده است.
مواد و روش ها شرکتکنندگان 113 فرد (74 نفر زن) بودند که پرسشنامه هراس از میکروب و پرسشنامه وسواسی اجباری ییل براون را تکمیل کردند.
ملاحظات اخلاقی: همه اصول اخلاقی و سیاست محرمانگی نتایج به اطلاع شرکتکنندگان رسیده بود. این پژوهش در جلسه دوم اسفند 1399 کمیته روانشناسی ستاد مقابله با کرونای دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران تأیید و تصویب شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که پرسشنامه هراس از میکروب همسانی درونی قابل قبولی با آلفای کرونباخ (0/67=a)، ضریب پایایی دونیمهسازی (0/72)، ضریب بازآزمایی یکهفتهای (0/73=r) بود. به علاوه پرسشنامه هراس از میکروب ضریب اعتبار همزمان متوسطی با زیرمقیاس وسواس آلودگی (0/44=r) داشت و نهایتاً تحلیل عاملی اکتشافی سه عامل پرسشنامه هراس از میکروب را نشان داد. این سه عامل شامل فراباورهای منفی (نگرانی) در مورد هراس از میکروب، اجتناب از موقعیتهای مشکوک و فراباورهای مثبت در مورد هراس از میکروب میشود.
نتیجه گیری: بر اساس این یافتهها، پرسشنامه هراس از میکروب دارای خصوصیات روانسنجی قابل قبول و خوبی است. پژوهشگران میتوانند از پرسشنامه هراس از میکروب به عنوان ابزاری روا و پایا برای ارزیابی سطح هراس از میکروب در بحرانهای همهگیری و جهانگیری مانند کووید-19 استفاده کنند.