زمینه و هدف: لوسمی میلوئیدی مزمن(CML)یک اختلال کلونال بدخیم سلولهای بنیادی خون ساز است که منجر به افزایش سلولهای میلوئید، سلولهای اریتروئیدی و پلاکتها در خون محیطی و هیپرپلازی در مغز استخوان میشود. این تحقیق به منظور بررسی اثر ضد سرطانی عصاره هیدروالکلی اندامهای هوایی گیاه پونه در مرحله قبل از گل دهی بر روی لاین سلولیK562 به عنوان مدل لوسمی میلوئید مزمن صورت گرفته است.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی آزمایشگاهی، اندامهای هوایی(برگ و ساقه) پونه از شهر افوس جمع آوری و با استفاده از روش خیساندن عصاره گیری شد. سلولهای K562 کشت داده شد و با غلظتهای عصاره(5/12-100میکروگرم بر میلیلیتر) و در فاصلههای زمانی مختلف(24، 48 و 72ساعت)تحت درمان قرار گرفتند. سمیت سلولی عصاره پونه قبل از گل دهی علیه سلولهای K562 لوسمی با استفاده از روش MTT برآورد شد. جذب با استفاده از دستگاه الایزا در طول موج 540 نانومتر اندازهگیری شد. بررسی دادهها با استفاده ازنرمافزار SPSS نسخه 15 و آنالیزیک طرفه ANOVA و آزمون توکی تست صورت گرفت p<0.001معنی دار در نظر گرفته شد.
یافتهها: عصاره هیدروالکلی گیاه پونه در مرحله قبل از گل دهی، بالاترین اثرسمیت سلولی را در 50 IC50=میکروگرم برمیلیلیتر و 72 ساعت پس از تیمار، از خودنشان داد. به عبارت دیگر، عصاره هیدروالکلی گیاه پونه در مرحله قبل از گلدهی اثرسمیت سلولی وابسته به دوز وزمان را بر رده سلولی K562از خود بروز داده است.
نتیجه گیری: با توجه به اثرسمیت سلولی اندامهای هوایی گیاه پونه در مرحله قبل از گل دهی برلاین سلولیK562 ، گیاه میتواند به عنوان یک کاندید بالقوه برای مطالعات بیشتر در مورد درمان سرطان لوسمی میلوئیدی مزمن در نظر گرفته شود. واژگان کلیدی: سمیت سلولی، لوسمی، خیساندن، پونه