فرشته شاه محمدی،
دوره 1، شماره 1 - ( 10-1375 )
چکیده
این مقاله چکیده ندارد.
حمید گرامی،
دوره 1، شماره 1 - ( 10-1375 )
چکیده
این مقاله چکیده ندارد.
فرشته شاه محمدی،
دوره 1، شماره 2 - ( 1-1376 )
چکیده
زن های بیش از 40 سال درصد بالایی دچار حاملگی ناخواسته و سقط جنین می شوند و نسبتا شانس محدودی در انتخاب روش های جلوگیری دارند. امروزه باید قرص ضد حاملگی خوراکی و همچنین IUD در اختیار افرادی که بررسی شده و واجد شرایط هستند قرار داده شود. متدهای مکانیکی در مواردی که مقاربت به ندرت و با برنامه ریزی انجام گیرد مفید خواهد بود. با انواع مختلفی از روش های جلوگیری از حاملگی که امروزه در دسترس می باشند و دلیلی وجود ندارد که حاملگی های ناخواسته و سقط های انتخابی در زنان بیش از 40 سال کاهش برجسته ای را نشان ندهد.
معصومه عابدزاده،
دوره 1، شماره 2 - ( 1-1376 )
چکیده
سرطان پستان شایعترین سرطان در بین زنان بوده و شایعترین عامل مرگ ناشی از سرطان در بین زنان 50-40 ساله میباشد. اتیولوژی این سرطان هنوز به خوبی شناخته نشده است ولی عوامل متعددی از جمله سن ، وزن، قد، سن منارک و یائسگی ، فاکتورهای هورمونی ، سن اولین زایمان ، سابقه خانوادگی سرطان پستان ، رژیم غذایی ، الکل ، سیگار ، اشعه و ..بعنوان عوامل مستعدکننده این سرطان شناخته شده اند. در این مقاله در رابطه با این عوامل بحث خواهد شد.
محمود پدرام،
دوره 1، شماره 2 - ( 1-1376 )
چکیده
در حاملگی احتباس تدریجی meq900-500 سدیم و Lit8-6 آب ، که بین مایع خارج سلولی مادر و جنین منتشر است، ایجاد می گردد. با وجود افزایش حجم پلاسما به میزان %45-30 در حاملگی، متوسط فشار خون حدود 15% تقلیل می یابد. در نیمه دوم حاملگی فشار خون به تدریج بالا می رود و در موقع ترم به حد قبل از حاملگی می رسد. در حدود هفته 12 حاملگی GFR حدود % 50-30 افزایش می یابد که این افزایش تا موقع زایمان باقی می ماند. در طول حاملگی ممکن است گلوگزاوری و آمینواسیدوری دیده شود. در جریان حاملگی حالب ها گشاد شده و تا 12 هفته بعد از زایمان ادامه خواهد داشت. در سه ماهه اول حاملگی برون ده قلبی بالا می رود و سپس در یک حد ثابت باقی می ماند. ازدیاد فشار خون در زمان حاملگی هنوز یک علت مهم مرگ و میر هم در مادر و هم در جنین است. بهترین تقسیم بندی برای فشار خون در زمان حاملگی توسط کالج آمریکایی متخصصین زنان و زایمان ارائه شده و بر چهار دسته است:
الف : فشار خونی که دقیقا وابسته به حاملگی است (پره اکلامپسی – اکلامپسی)
ب: فشار خون مزمن به هر علتی که باشد.
ج: فشار خون مزمنی که پره اکلامپسی نیز به آن اضافه شده است.
د: فشار خون موقتی در اواخر حاملگی (Pregnancy Induced hypertension)
مسئله مهم دیگری که در حاملگی با آن مواجه هستیم ایجاد نارسائی حاد کلیه در این زمان می باشد. نارسائی حاد کلیه در حاملگی ممکن است به واسطه ایسکمی کلیه فیا تاثیر عوامل نفروتوکسیک حاصل گردد. ممکن است ضایعه سلولی قابل برگشت بوده احتمالا با برگشت کامل کار کلیه همراه باشد و نیز احتمال دارد که غیر قابل برگشت بوده و منجر به نکروز کورتیکال کلیه گردد. علاوه بر علل معمول نارسائی حاد کلیه، بغضی انواع اختلالات کلیوی اختصاصا مربوط به حاملگی می باشند. سقط عفونی و جنایی و استفراغ بدخیم حاملگی از علل محتمل ایجاد کننده نارسائی کلیه در ابتدای حاملگی می باشند. در حالی که پره اکلامپسی شدید، جفت سر راهی و جدا شدن زودرس جفت از علل نارسایی کلیه در مراحل آخر حاملگی محسوب می گردند.
صدیقه امینی رنجبر،
دوره 1، شماره 3 - ( 4-1376 )
چکیده
کمبور دوی ( اکتسابی ) در شیرمادر خواران بخصوص قبل از 6 ماهگی پدیده ای نادر می باشد مگر در نوزادان نارس و کسانی که سندرم اکرودرماتیت انتروپاتیکا دارند. (شایع ترین فرم کمبود روی ) شیرمادرخوار 4 ماهه مورد بحث در این مقاله بنظر می رسد که بدنبال اسهال طولانی ناشی از اشرشیاکلی دچار کمبود روی اکتسابی موقت و تظاهرات مربوطه گردیده است و علاوه بر تظاهرات شایع این سندرم علائمی چون هیپوترمی و اتساع شدید شکم (هیپوپلازی کولون چپ) و ترومبوسیتوزیس داشت که با دادن محلول روی خوراکی به میزان 50 میلی گرم روزانه ظرف 72 ساعت بهبودی چشمگیری در علائم مربوطه ایجاد شد و بعد از دو ماه درمان مداوم تمام علائم مربوطه و سه تظاهر فوق نیز کاملا برطرف گردیدند و تاکنون که حدود 2 سال سن دارد و مدت ها از قطع روی می گذرد یا عود بیماری روبرو نگردیده است. لذا باید در تمام شیرخواران حتی کسانی که شیر مادر دریافت می کنند در صورت وجود بثورات پوستی طول کشنده بi خصوص در اطراف سوراخ های بدن و اسهال طولانی که به درمان های معمولی پاسخ نمی دهد به فکر کمبود روی ثانویه بود و بدون توجه به یافته های آزمایشگاهی تست درمانی با روی خوراکی را شروع نمود و منتظر جواب بالینی بود.
عباس ارجمند شبستری،
دوره 1، شماره 4 - ( 7-1376 )
چکیده
یکی از وظایف اصلی سونوگرافی در بررسی جنین، تعیین سن حاملگی می باشد و این عمل با اندازه گیری معیارهای خاصی از بدن جنین یا محیط اطراف آن صورت می گیرد. یکی از این معیارها، طول فاصله بین سر تا انتهای بدن جنین Crown RumpLenght ) )CRL است. در بررسی 1081 اندازه گیری در 977 خانم حامله مراجعه کننده، جدول تعیین سن حاملگی بر اساس اندازه گیری CRL به دست آمد و مقایسه آن با جداول رایج انجام شد و در نتیجه، سن حاملگی در جنین های مراجعه کننده به طور متوسط 3 روز بیشتر از سن حاملگی در جنین های آمریکائی در محدوده ی سنی 7 تا 12 هفتگی تعیین شد. همچنین نحوه تاثیر متغیرهای مستقل شخصی خانم های حامله نیز بر روی این اندازه گیری، ارزیابی گردید.
فرشته شاه محمدی، محمدانور احمدی،
دوره 1، شماره 4 - ( 7-1376 )
چکیده
در این مطالعه 2510 نوزاد زنده به دنیا آمده از 2465 حاملگی یک قلوئی و چند قلوئی در بیمارستان طالقانی اراک به مدت چهار ماه مورد بررسی قرار گرفته اند. هر نوع نقص مادرزادی آشکار در بدو تولد فقط بعد از تایید به وسیله متخصص کودکان به عنوان ناهنجاری مادرزادی در نظر گرفته شده است. بر این اساس رقم 1/4 درصد برای میزان ناهنجاری های آشکار به دست آمده است .شایع ترین سیستم گرفتار، سیستم عضله – اسکلتی بوده است. میزان ناهنجاری های مادرزادی در نوزادان پسر تقریبا دو برابر دختران بود. در نوزادان با سن جنینی کمتر از 38 هفته با اختلاف معنی دار 0/0042P= شایع تر از نوزادان 38 هفته یا بیشتر بود. ناهنجاری های مادرزادی در نوزادان با وزن کمتر از 2500 گرم در هر دو جنس با اختلاف معنی دار 0/0264P= شایعتر از نوزادانی با وزن 2500 گرم یا بیشتر بود. بیم میزان ناهنجاری های مادرزادی در نوزادان با سن مادر و رتبه حاملگی مادر اختلاف معنی داری وجود ندارد. میزان ناهنجاری ها در زایمان های چند قلو با اختلاف معنی دار 0/0244P= بیش از زایمان های یک قلو می باشد. ناهنجاری های مادرزادی آشکار در نوزادان متولد شده از والدین خویشاوند نسبی با اختلاف معنی دار 05/0P< شایع تر از نوزادانی است که از والدین غیر خویشاوندی متولد شده اند.
وحید گوهریان، لیلا مقاره عابد، حمیرا فاضل نیا،
دوره 1، شماره 5 - ( 10-1376 )
چکیده
مقدمه و هدف: سزارین شایع ترین عمل جراحی در بخش زنان و زایمان است. شایع ترین علل آن سزارین تکراری، دیستوشی زایمان، نمای بریچ و زجر جنینی بوده است. با توجه به عوارض عمل سزارین بعنوان یک جراحی بزرگ، با کاهش شیوع سزارین و جهت دادن زایمان ها به سمت زایمان طبیعی می توان به سمت زایمان ایمن حرکت کرد. در این تحقیق در نظر است شیوع سزارین و علل آن را در استان مرکزی سنجیده تا بر اساس آن بتوان جهت انجام زایمان های ایمن برنامه ریزی نمود.
روش: در این مطالعه توصیفی، پرسشنامه ای با متغیرهای سن مادر، عامل زایمان، نوع زایمان، محل زایمان و علل سزارین طراحی شده و به مدت 20 روز در کلیه ی مراکز دولتی و خصوصی انجام دهنده ی زایمان در استان مرکزی توزیع شده و پس از انجام زایمان توسط عامل زایمان پاسخ داده شد.
نتایج: 721 مادر زایمان کرده با میانگین سنی 25/5 سال مورد بررسی قرار گرفتند. شیوع سزارین 29/3% به دست آمد. شایع ترین علل انجام سزارین به ترتیب عدم تناسب سر جنین با لگن مادر 27/4%، سزارین قبلی 24/17% و دیسترس جنینی 10/9% بوده است. شیوع سزارین در مراکز دولتی 25/82% و در مراکز خصوصی 74/5% بوده است.
بحث: شیوع سزارین در استان مرکزی نسبت به آمارهای کشورهای دیگر بیشتر بوده است. از نظر شیوع علل سزارین مثل بقیه ی مطالعات شایع ترین علت، عدم تناسب سر جنین و لگن مادر و عدم پیشرفت زایمان و سزارین تکراری بوده است. از علل قابل توجه دیگر، دیسترس جنینی بوده است. مطالعه ی ما نشان دهنده ی تاثیر فاکتورهای اقتصادی در افزایش شیوع سزارین می باشد.
مژگان هاشمیه، علی امانی،
دوره 1، شماره 5 - ( 10-1376 )
چکیده
تغذیه با شیر مادر به تنهائی برای 6-4 ماه اول زندگی و همراه با سایر غذاهای کمکی تا پایان دو سالگی بهترین روش تغذیه شیرخواران است. با اینکه همه ی مادران قادر به شیر دادن هستند، اما هنوز بسیاری از شیرخواران با شیر خشک تغذیه می شوند و یا غذای کمکی را از ماه های اول عمر دریافت می کنند. در این مطالعه 400 شیرخوار بین 6-4 ماه که به روش غیر انحصاری تغذیه با شیر مادر تغذیه می شوند به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. شایع ترین علت عدم تغذیه انحصاری با شیر مادر (non-ecclusive breast feeding) بی قراری شیرخوار است (36/2%) و علل بعدی به ترتیب شامل: اعتقاد به کم بودن شیر مادر (20/2%)، توصیه اطرافیان (19/7%)، وزن نگرفتن شیرخوار بر اساس برداشت مادر (7/7%)، شاغل بودم مادر (6/5%)، بیماری مادر و کودک (2/2%) و توصیه پزشکان (2%) می باشند. با اینکه 75% مادران در زمان حاملگی یا حوالی زایمان آموزش دیده بودند، باز هم تغذیه انحصاری با شیر مادر را ادامه نداده بودند. با توجه به اهمیت فراوان تغذیه انحصاری با شیر مادر (Eclusive breast feeding) می توان با آموزش های کافی به مادران و افزایش آگاهی آنان در بهبودی این امر کوشید.
مرضیه اکبرزاده، محبوبه خورسندی،
دوره 2، شماره 6 - ( 1-1378 )
چکیده
به منظور بررسی عوامل موثر در بروز حاملگی ناخواسته، پژوهشی توصیفی در سطح شهر اراک و روستاهای تابعه انجام شد و از کل 761 حاملگی، 235 مورد در سطح روستا بود که 132 مورد از این حاملگی ها (56/2%) ناخواسته بود. نتایج تحقیق نشان داد که بین وضعیت اقتصادی - اجتماعی، تحصیلات و تعداد فرزندان با حاملگی ناخواسته ارتباط معنی دار می باشد. (P<0.001) رایج ترین روش در جامعه ی روستایی قرص (53/7%) بوده است. بین نوع روش با حاملگی ناخواسته ارتباط معنی دار نشان داده شد. (p<0.001) مهم ترین منبع کسب اطلاعات در جامعه ی روستایی خانه بهداشت بوده است. بین مدت زمان استفاده از وسایل پیشگیری از بارداری و حاملگی ناخواسته ارتباط معنی دار وجود دارد. (p<0.001) بیشترین علت عدم استفاده از وسایل پیشگیری ترس از عوارض 34/5% و نامرتب بودن خوردن قرص و فراموشی 25/8% ، مخافت همسر 24/4% می باشد.
نعمت بیلان، پریسا یاوری کیا،
دوره 2، شماره 6 - ( 1-1378 )
چکیده
این پژوهش یک مطالعه توصیفی است که به منظور بررسی ارتباط بین برخی مشخصات فردی – اجتماعی مادر (سن، سواد، اشتغال ، تعدا فرزندان مادر )، فاصله گذاری بین موالید و تغذیه با شیر مادر، ( نوع تغذیه در 6 ماه اول ، مدت تداوم شیردهی مادر ، سن شروع غذای کمکی ) با وضعیت رشد کودکان در سال اول تولد در شهر تبریز انجام گرفته است. نمونه های پژوهش را 314 کودک که در سال اول تولد به 20 مرکز بهداشتی درمانی ارجاع داده شده بودند تشکیل دادند و اطلاعات لازم از طریق تکمیل برگه تنظمی ویژه ای جمع آوری و برای تجزیه و تحلیل آنها از گام روش آمادری رگرسیون گام به گام استفاده شد. نتایج حاصل نشان داد که ارتباط آماری معنی دار بین مشخصه ی سواد مادر با وضعیت رشد قدی (P=0/0497)، فاصله بین موالید با وضعیت رشد وزنی(P=0/0042) تداوم شیردهی مادر با وضعیت رشد قد و دور سر (P=0/0331) ،(P=0/0038) و نیز جنس کودک با وضعیت رشد وزن، قد و دور سر کودک در سال اول تولد وجود دارد. با توجه به نتایج پژوهش ارتقاء سطح تحصیلی مادران ، فاصله مناسب بین موالید و تداوم شیردهی مادر می تواند سرعت رشد کودکان را افزایش دهد.
افسانه زرگنج فرد، پوران هاشمی، معصومه فلاحیان،
دوره 2، شماره 8 - ( 7-1378 )
چکیده
کنترل جمعیت از زمانهای قدیم در جوامع مختلف با نژادها و مذهب های گوناگون مورد توجه بوده است. سازمان بهداشت جهانی در سال 1981 اعلام نمود استفاده از depo Medroxy Progestrone Acetate (DMPA) روش موثر پیشگیری از بارداری میباشد. در این تحقیق اثرات DMPA روی 55 نفر در بیمارستان امام حسین تهران در سال 72-71 مورد مطالعه قرار گرفت . تزریقات هر سه ماه یکبار به صورت عضلانی با دوز 150 میلی گرم بوده است . پیگیری بیماران در 4 ویزیت و مجموعا یکسال انجام گرفته و در هر نوبت عوارض مختلف ایجاد شده ، پذیرش دارو و یا علل قطع مصرف و سایر موارد مورد بررسی قرار گرفت.
در این بررسی 18 نفر (32/8%) 4 نوبت تزریق را انجام داده اند و 17 نفر (30%) فقط یکبار تزریق داشته اند. سن بیشتر مراجعه کنندگان بالای 30 سال بوده و 34 نفر از آنها داری یک یا دو فرزند بودند. بیشتر مراجعه کنندگان را افراد تحصیل کرده تشکیل می دادند. از جمعیت مورد مطالعه 88% اختلالات قاعدگی داشتند که شایعترین این اختلالات آمنوره بوده است . اکثریت افراد دچار افزایش وزن شدند که بطور متوسط 9/6 تغغیر کیلوگرم بوده است. بدنبال تزریق عارضه DMPA بارزو مشخصی در فشار خون مشاهده نگردید. بیشترین مشاهده شده پس از اختلالات قاعدگی سردرد و عصبانیت بوده است . شایعترین علت عدم ادامه تزریقات ، اختلال قاعدگی بخصوص آمنوره بوده است . عدم رضایت بیماران اکثرا بعلت اختلا قاعدگی بوده است . در 55 مورد تزریق یک مورد حاملگی مشاهده گردید.
عصمت مشهدی،
دوره 2، شماره 9 - ( 1-1378 )
چکیده
حاملگی خارج رحمی دومین علت مرگ مادران و شایع ترین علت مرگ بارداران در سه ماهه اول بارداری می باشد. در سال های اخیر میزان حاملگی های خارج رحمی افزایش یافته است اما شیوع و حاملگی مرکب حدود 1/30000 حاملگی و در بیماران تحت روش های سوپراوولاسیون ART حتی به مراتب بالاتر و نزدیک به یک درصد می باشد. در این نوشتار یک مورد حاملگی مرکب در خانم 33 ساله که در بیمارستان طالقانی تحت عمل جراحی قرار گرفته گزارش می شود.
افسانه زرگنج فرد،
دوره 3، شماره 1 - ( 1-1379 )
چکیده
عفونت ادراری شایع ترین عفونت باکتریال در دوران بارداری میباشد که می تواند بصورت باکتریوری بدون علامت (آسمپتوماتیک)، سیستیت یا پیلونفریت تظاهر یابد. اهمیت باکتریوری بدون علامت در ایجاد عفونتهای علامت دار بخصوص پیلونفریت در دوران بارداری یا پس از زایمان می باشد. این عفونت بیشتر ناشی از ارگانیسم هایی است که جزء ناحیه میان دو راه ، مهبل و مقعا هستند.
این مطالعه بر روی 1736 مورد از خانم های باردار در اولین مراجعه به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان اراک انجام گرفته است. این بررسی بر اساس آزمایش کامل ادرار و کشت ادرار بوده و همزمان پرسشنامه ای تنظیم شده است . تنظیم پرسشنامه توسط ماما یا پزشک درمانگاه و بر اساس سوالات پرسیده شده از مراجعین بوده است . در صورت کشت ادرار مثبت ، مراجعین با نظر پزشک درمانگاه تحت درمان آنتی بیوتیکی قرار گرفته و 2 هفته پس از پایان درمان کشت ادراری مجدد گرفته می شد تا میزان پاسخ به درمان بررسی گردد.
نتایج حاصل از این مطالعه بدین شرح می باشد. شیوع باکتریوری بدون علامت 6/3% بدست آمد. همچنین شیوع سیستیت 1/3% بود . در این مطالعه ( با توجه به p<0.02) بین عفونت ادراری قبلی و باکتریوری بدون علامت رابطه معنی داری بدست آمد ، ولی شیوع سنی و پاریتی خاصی در مبتلایان به باکتریوری بدون علامت بدسن نیامد. شایعترین عامل عفونت E-coli با شیوع 87/5% بود.
زهره مجیدی،
دوره 3، شماره 4 - ( 10-1379 )
چکیده
این مقاله چکیده ندارد.
حسن احترام، الهه مصداقینیا، طاهره مازوچی،
دوره 12، شماره 1 - ( 3-1388 )
چکیده
مقدمه: استفراغ شدید حاملگی یا هاپیرامزیس گراویداروم، استفراغ وخیم حاملگی است که سبب ایجاد عوارض زیادی در طی حاملگی میشود. با توجه به ناشناخته بودن علت اصلی آن، این پژوهش به منظور بررسی رابطه استفراغ شدید حاملگی و هیکوباکترپیلوری انجام شد. روش کار: در این مطالعه مورد شاهدی خانمهای حامله با سن حاملگی 7-16 هفته که در 3 ماهه اول سال 1387 به درمانگاه زنان و زایمان زایشگاه شبیهخوانی کاشان مراجعه کردند مورد بررسی قرار گرفتند. گروه مورد 40 نفر از خانمهای مبتلا به استفراغ شدید حاملگی و گروه شاهد به همان تعداد افراد فاقد استفراغ شدید حاملگی بودند. ملاک تشخیص بیماری، استفراغ بیش از 3 بار در روز و کتوناوری یک مثبت بود. تیتر سرمی ایمونوگولوبولین G ضد هلیکوباکترپیلوری در هر دو گروه به روش الایزا با کیت استاندارد اندازهگیری شد و سپس دو گروه مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج با استفاده از آزمون 2 بررسی شده و 05/0p< معنیدار تلقی گردید. نتایج: میانگین سنی در گروه مورد 5/4 ±4/25 و در گروه شاهد 6/4±4/22 سال بود. دو گروه از لحاظ سن، سن حاملگی، سابقه سقط قبلی، تعداد حاملگی و تعداد زایمان اختلاف معنیداری نداشتند. فراوانی عفونت هلیکوباکترپیلوری در گروه مورد 75 درصد و در گروه شاهد 35 درصد نشان داده شد که این تفاوت از لحاظ آماری معنیدار بود (001/0p=). نتیجه گیری: رابطه آماری معنیدار بین استفراغ شدید حاملگی و هلیکوباکترپیلوری مشاهده شد. با توجه به این که هلیکوباکترپیلوری عامل زخم معده است و استفراغ شدید حاملگی بعضی از علائم آن را تقلید میکند برای اثبات این رابطه، مطالعات بیشتری لازم است.
عصمت مشهدی، مرجان رفیق، علی قضاوی، محمد رفیعی، قاسم مسیبی،
دوره 12، شماره 1 - ( 3-1388 )
چکیده
مقدمه: اختلالات پرفشاری خون شایعترین عارضه طبی حاملگی به شمار میروند و پره اکلامپسی از علل مهم مرگ و میر در طول حاملگی میباشد. با وجود این که پاتوژنز این بیماری تاکنون به طور دقیق شناخته نشده ولی شواهدی در مورد نقش هورمونهای جنسی به خصوص تستوسترون در روند این بیماری موجود است. پژوهش حاضر نیز با هدف مقایسه تستوسترون سرم خانمهای مبتلا به پره اکلامپسی با خانمهای حامله با فشار خون طبیعی انجام شد. روش کار: در این مطالعه موردی – شاهدی 27 خانم حامله تک قلوی مبتلا به پره اکلامپسی که شامل 11 مورد پره اکلامپسی شدید و 16 مورد پره اکلامپسی خفیف بوده با 62 زن باردار سالم مشابه که از نظر سن مادر، سن بارداری و نمایه توده بدنی با هم شبیه بودند انتخاب شدند و تستوسترون سرم آنها به روش الایزا اندازهگیری شد. جهت بررسی تفاوتها در دو گروه از t-test استفاده شد و 05/0p< معنیدار تلقی گردید. نتایج : میانگین تستوسترون در بیماران مبتلا به پره اکلامپسی 66/1 و در گروه کنترل 26/1 نانوگرم در میلیلیتر بود. ولی اختلاف دو گروه از نظر آماری معنیدار نبود. همچنین میانگین تستوسترون در گروه پره اکلامپسی شدید 083/2 و در پره اکلامپسی خفیف 37/1 نانوگرم در میلی لیتر بوده که این اختلاف نیز معنیدار نبود. نتیجهگیری : نتایج این مطالعه نشان داد که به نظر نمیرسد تستوسترون در پاتوفیزیولوژی بیماری پره اکلامپسی نقش عمدهای را دارا باشد.
نورالسادات کریمان،
دوره 12، شماره 2 - ( 7-1388 )
چکیده
مقدمه: سرطان گردن رحم یک بیماری قابل پیشگیری است و کشف علل بیماری باعث شناسائی روشهای پیشگیری از آن بیماری میشود. تحقیقات محدودی در رابطه با مقاربت در دوران قاعدگی و سرطان گردن رحم در کشور انجام شده است، این تحقیق به منظور پاسخ به این فرضیه علمی که آیا بین مقاربت در دوران قاعدگی و ابتلاء به سرطان گردم رحم ارتباطی وجود دارد یا خیر؟ برروی خانمهای مراجعه کننده به مراکز آموزشی - درمانی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سال 1386- 87 انجام شد. روش کار: مطالعه به روش تحلیلی موردی - شاهدی برروی 100 نفر خانم مبتلا به سرطان گردن رحم (گروه مورد) و 100 نفر خانم سالم (گروه شاهد) صورت پذیرفت. کلیه نمونهها مسلمان، ایرانیالاصل و ساکن ایران بوده، سابقه رادیوتراپی و رادیولوژیهای مکرر لگنی نداشته و الکل مصرف نمیکردند و گروه شاهد به لحاظ سن، سن اولین ازدواج (اولین مقاربت)، سن اولین زایمان، تعداد زایمان و نوع زایمان همسان با گروه مورد انتخاب شد. اطلاعات از طریق مصاحبه ساختار یافته گردآوری و توسط آزمون کای دو و رگرسیون لجستیک تجزیه و تحلیل گردید. نتایج: 40 درصد گروه مورد و 10 درصد نمونههای شاهد در دوران قاعدگی مقاربت داشتند. سابقه مقاربت در دوران قاعدگی در زنان مبتلا به سرطان گردن رحم 6 برابر زنان سالم بود (9/12-7/2=CI، 0/6=odds ratio، 0001/0p<). نتیجهگیری: انجام مقاربت در دوران قاعدگی احتمال ابتلاء به سرطان گردن رحم را افزایش میدهد. تحقیق برای یافتن بهترین روش آموزشی جهت پیشگیری از این بیماری توصیه می شود
طوبی حیدری، نورالسادات کریمان، زهرا حیدری، لیلا امیری فراهانی،
دوره 12، شماره 4 - ( 11-1388 )
چکیده
چکیده مقدمه: مطالعات متفاوتی عدم توانایی روش سخنرانی سنتی را نسبت به روشهای یادگیری فعال در انتقال مفاهیم حیطههای بالاتر یادگیری نشان دادهاند. هدف از این پژوهش مقایسه تاثیر دو روش سخنرانی با باز خورد و سخنرانی به روش سنتی بر میزان یادگیری و کیفیت تدریس بود. روش کار: در یک مطالعه تجربی27 نفر دانشجویان ترم چهارم کارشناسی مامایی به طور تصادفی به دو گروه "تدریس به روش سخنرانی با بازخورد" و" تدریس به روش سخنرانی" تقسیم شدند. مبحث مورد نظر توسط یک مدرس به صورت سخنرانی 90 دقیقهای در گروه سخنرانی به روش سنتی و بلافاصله دو سخنرانی 35 دقیقهای همراه بایک بحث 10 دقیقهای پس از هر سخنرانی در گروه سخنرانی با بازخورد ارائه گردید. فرم اطلاعاتی، پیش آزمون، پس آزمون و فرمهای نظر سنجی یکسان به ترتیب جهت بررسی مشخصات دموگرافیک، میزان یادگیری کوتاه مدت (بلافاصله پس از تدریس) و بلند مدت ( 4 ماه بعد) و کیفیت تدریس از دیدگاه دانشجویان استفاده شدند. نتایج: اطلاعات دموگرافیک، کیفیت تدریس از دیدگاه دانشجویان، نمرات کلی و طبقهای پیش آزمون، نمرات کلی پس آزمون (بلافاصله پس از تدریس) در دو گروه مشابه بود. نتایج نمرات طبقات یادگیری این پس آزمون در سطوح دانش و درک- فهم مشابه بودند، ولی نمرات طبقات کاربرد و تجزیه- تحلیل تفاوتهای معنیداری را در دو گروه نشان دادند(011/0 p=). همچنین نمرات کلی و طبقهای پس آزمون 4 ماه بعد در دو گروه متفاوت نبود. نتیجه گیری: یافتهها حاکی از تاثیر روش سخنرانی با باز خورد در مقایسه با روش سخنرانی سنتی بر میزان یادگیری کوتاه مدت دانشجویان در طبقات کاربرد و تجزیه-تحلیل است.