1- گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه قم، قم، ایران.
2- گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه قم، قم، ایران. ، r.safari@qom.ac.ir
3- گروه علوم پایه، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران.
چکیده: (2086 مشاهده)
زمینه و هدف: تاموکسیفن از گروه داروهای تعدیلکنندهی انتخابی گیرنده استروژن و از داروهای مؤثر در پیشگیری و درمان برخی از سرطانها (مانند سرطان سینه) است. در این پژوهش، برهمکنش داروی تاموکسیفن با (دیانای) به صورت تجربی بررسی شد. همچنین، ساختار الکترونی سامانه مولکولی تاموکسیفن (در ابعاد اتمی) به صورت نظری با استفاده از نظریه اتم در مولکول (AIM) بررسی شد.
مواد و روش ها: ابتدا در بخش تجربی پژوهش، برهمکنش تاموکسیفن با دیانای با استفاده از تکنیک طیفسنجی (UV-vis) و روش هیدرودینامیکی ویسکومتری بررسی شد. سپس، در بخش نظری این پژوهش، با استفاده از روشهای شیمی محاسباتی برخی از خواص سامانه مولکولی تاموکسیفن، مانند چگالی حالات الکترونی (DOS)، انرژی اوربیتالهای مرزی (HOMO/LUMO) و انرژی پتانسیل الکترواستاتیک (ESP) و نقشه راه توزیع چگالی الکترونی و لاپلاسی آن مطالعه شد.
ملاحظات اخلاقی: این مقاله یک متاآنالیز با نمونه حیوانی است.
یافته ها: نتایج بهدستآمده تکنیک طیفسنجی UV-vis و روش ویسکومتری نشاندهنده وجود اثرهایپرکرومیسم و هایپوکرومیسم است. به علاوه، نتایج آزمایشات به غلظت داروی تاموکسیفن وابسته بود و در نوع پیوند شدن آن با دیانای تأثیر داشت. همچنین، تحلیل مطالعات محاسباتی روی داروی تاموکسیفن بیانگر این موضوع است که سازوکارهای توزیع بار و انرژی محلی در سامانه مولکولی تاموکسیفن نقش بسزایی در چگونگی پیوند این دارو با دیانای دارد.
نتیجه گیری: بر اساس نتایج تجربی حاصل از طیفسنجی UV-vis و ویسکومتری و همچنین با توجه به خواص الکترونی ارتعاشی سامانه مولکولی تاموکسیفن مشخص شد که داروی تاموکسیفن با بیشتر جایگاههای دیانای دارای برهمکنش قابل ملاحظه است.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1399/6/4 | پذیرش: 1400/3/2