زمینه و هدف: بیماری نیمن پیک (NPD)، به گروهی از بیماریهای ذخیره لیزوزومی اطلاق میشود که سبب متابولیسم غیرطبیعی لیپیدها میگردد. یکی از ژنهایی که در بروز این بیماری نقش دارد SMPD1 است که تا کنون بیش از صد جهش بیماریزا در این ژن شناسایی شده است. به علت تنوع زیاد وقوع جهشها در این ژن و وقتگیر بودن و پرهزینه بودن بررسی مستقیم آنها، بررسی غیر مستقیم با آنالیز پیوستگی نشانگرهای چند شکلی به عنوان روشی جایگزین جهت تشخیص مولکولی جهشها پیشنهاد میشود. در مطالعهی حاضر فراوانی آللی نشانگر rs1542705 در جمعیت ایران مورد بررسی قرار گرفت. هدف از تعیین فراوانی آللی این نشانگر، تعیین محتوای اطلاعاتی چند شکل (PIC) و امکان استفاده از آن در تشخیص غیرمستقیم بیماری نیمن پیک بود.
مواد و روشها: پس از انجام مطالعات بیوانفورماتیک بر روی ژن SMPD1 ، نشانگر rs1542705 جهت تعیین ژنوتیپ در جمعیت اصفهان انتخاب گردید. به منظور تعیین فراوانی آللی و ژنوتیپی این نشانگر، آزمایشات مولکولی با استفاده از تکنیک ARMS PCR بر روی 113 نمونه DNA فرد سالم غیر خویشاوند انجام گرفت. در نهایت اطلاعات مربوط به ژنوتیپ افراد وارد نرمافزارهای Genepop و Powermarker شد و تحلیلهای آماری لازم بر روی آنها انجام گرفت.
یافتهها: تحلیلهای انجام گرفته نشان داد که جمعیت مورد مطالعه برای این نشانگر در تعادل هاردی- واینبرگ قرار دارد. فراوانی آللی نشانگر rs1542705 برای آللهای T و C به ترتیب 24/71 و 76/28درصد و فراوانی هتروزیگوسیتی آن 36/43 درصد محاسبه گردید. همچنین مقدار محتوای اطلاعاتی چندشکلی (PIC) برابر با 325/0 به دست آمد.
نتیجهگیری: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که میتوان از نشانگر rs1542705 به عنوان یک نشانگر آگاهی دهنده در تشخیص مولکولی بیماری نیمن پیک با استفاده از روش تحلیل پیوستگی در جمعیت مورد مطالعه استفاده نمود.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |