زمینه و هدف: به علت افزایش روزافزون مقاومت آنتی بیوتیکی، شناسایی خواص ضدمیکروبی گیاهان دارویی از اهمیت ویژهای برخوردار است. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی فعالیت ضدمیکروبی عصارههای گیاهان رازک معمولی و بلوط (گونه بُلَند مازو) علیه چند سویه استاندارد میکروبی انجام گردید.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، عصارههای الکلی و آبی گیاهان رازک و بلوط استخراج شدند. اثرات بازدارندگی عصارههای گیاهی علیه سویههای استاندارد میکروبی (اشریشیا کلی، استافیلوکوکوس اورئوس، سودوموناس آئروژینوزا و کاندیدا آلبیکانس) از طریق روشهای انتشار در آگار و ماکروبراث دایلوشن مورد بررسی قرار گرفت. غلظتهای مورد استفاده عصارههای گیاهی در روش انتشار در آگار برابر با 125، 250، 500 و 1000 میلیگرم در میلیلیتر بود. به منظور تعیین حداقل غلظت ممانعت از رشد نیز رقتهای سریالی از عصارهها با طیف 1 تا 512 میلیگرم در میلیلیتر تهیه گردید.
یافتهها: عصاره الکلی هر دو گیاه رازک و بلوط در مقایسه با عصاره آبی آنها، اثرات مهاری بالاتری را علیه سویههای میکروبی استاندارد نشان دادند. دو سویه استاندارد استافیلوکوکوس اورئوس ATCC 29213 و کاندیدا آلبیکانس ATCC 76615، حساسیت بالاتری را نسبت به هر دو نوع عصاره الکلی و آبی گیاهان نشان دادند. از لحاظ آماری تفاوت معنیدار در میزان حداقل غلظت ممانعت کنندگی از رشد (MIC) عصاره الکلی گیاهان در مقایسه با عصاره آبی آنها مشاهده شد(05/0p<).
نتیجهگیری: این مطالعه نشان داد که عصارههای گیاهی رازک معمولی و بلوط بُلَندمازو دارای اثرات مهاری قابل توجهی بر روی میکروارگانیسمها از جمله باکتریها و قارچها هستند. اگرچه تحقیقات بیشتری در این زمینه ضروری میباشد ولی میتوان از آنها به عنوان عوامل ضدمیکروبی جدید در پزشکی استفاده نمود.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |