زمینه و هدف: با استفاده روز افزون از نانو ذرات اکسید روی در صنعت، صنایع دارویی و بهداشتی، اثر این نانو ذره بر وابستگی به اوپیوئیدها و تداخل احتمالی آن با ویتامین C بررسی نشده است. هدف این مطالعه روشن شدن اثر نانواکسید روی بر وابستگی به مرفین در روش ترجیح مکانی شرطی شده در حضور و غیاب ویتامین C است.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی از موش سوری نر بالغ با وزن 3±25 گرم در گروههای دریافت کننده مقادیر مختلف مرفین(5/2، 5، 10 میلیگرم بر کیلوگرم)، نانواکسید روی (5/1، 2، 5 ،10 میلیگرم بر کیلوگرم) و ویتامینC&zwj&zwj (1، 5، 25 میلیگرم بر کیلوگرم) و دریافت توام ویتامین C و نانواکسید روی استفاده شد. تمامی گروهها مرفین 5 میلیگرم/کیلوگرم را برای ایجاد و تشخیص وابستگی در روش ترجیح مکانی شرطی شده دریافت نمودند.
یافتهها: نانو اکسید روی در مقادیر (5/2، 5، 10 میلیگرم بر کیلوگرم) سبب کاهش معنیدار بیان ترجیح مکان شرطی شده ناشی از مرفین شد(001/0p<، 01/0p<). ویتامین C در مقادیر 5 و 25 میلیگرم بر کیلوگرم باعث کاهش بیان ترجیح مکان شرطی شده ناشی از مرفین شد(01/0p<). نانواکسید روی در کلیه مقادیر در حضور دوز بی تاثیر ویتامین C اثر مهاری قویتری را در بیان ترجیح مکانی حاصل از مرفین نسبت به نانواکسید روی به تنهایی نشان داد.
نتیجهگیری: مصرف توام نانو اکسید روی و اسیداسکوربیک در کاهش وابستگی روانی به مرفین موثرتر و احتمالا میتواند رویکردی قابل بررسی در درمان پدیده اعتیاد باشد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |