Aminmansour B, Eslami K. The investigation of Association Between Craniotomy and Serum Cortisol and Growth Hormone Levels in Severe Traumatic Brain Injury. J Arak Uni Med Sci 2005; 8 (2) :1-7
URL:
http://jams.arakmu.ac.ir/article-1-161-fa.html
1- گروه جراحی مغز و اعصاب، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران. ، baminmansour51@yahoo.com
2- متخصص جراحی مغز و اعصاب.
چکیده: (16952 مشاهده)
مقدمه: بر اساس مطالعات انجام شده در ضربه مغزی شدید، پاسخهای هورمونی مختلفی به صورت افزایش یا کاهش سطح سرمی آنها ایجاد میگردد. از جمله این تغییرات افزایش هومون رشد و کورتیزول است. این تغییرات میتواند در دوره بهبودی و توان بخشی بیمار ادامه یابد و بر پیش آگهی و بقای وی تأثیر بگذارد. هدف از این مطالعه بررسی نقش کرانیوتومی بر پاسخ هورمونی است.
روش کار: مطالعه اخیر به شیوه همگروهی با نمونه گیری آسان بر روی دو گروه بیست نفری (کرانیوتومی شده و کرانیوتومی نشده) از بیماران ضربه مغزی شدید مراجعه کننده به بیمارستان های الزهرا(س) و کاشانی اصفهان در سال های ۸۱ و ۸۲ انجام شد. پس از انجام نمونهگیری، سطح کورتیزول و هورمون رشد سرم در روزهای اول و هفتم همراه با خصوصیات دموگرافیک افراد ثبت گردید. سطح سرمی هورمونهای رشد و کورتیزول به روش رادیوایمنواسی اندازهگیری شد. دادهها توسط آزمونهای آماری تی زوج و تی دانش آموزی تجزیه و تحلیل شدند.
نتایج: تفاوت معنیدار آماری بین میانگین هورمون رشد در روز اول در دو گروه کرانیوتومی شده و کرانیوتومی نشده وجود داشت (P<0/05)، اما تفاوت معنیدار آماری بین میانگین سطح سرمی کورتیزول در روز اول در دو گروه مورد مطالعه وجود نداشت. همچنین میانگین سطح سرمی هورمون رشد در روز هفتم در دو گروه مورد مطالعه اختلاف معنیدار با هم داشتند (P<0/05)، اما میانگین سطح سرمی کورتیزول در روز هفتم نیز در دو گروه فاقد اختلاف معنیدار بود. میانگین تغییرات سطح سرمی هورمون رشد و کورتیزول (هر دو) از روز یکم تا هفتم در دو گروه مورد مطالعه با هم تفاوت معنیدار آماری داشتند (P<0/05).
نتیجه گیری: یافتهها نشان داد که کرانیوتومی به عنوان یک عامل مستقل از تروما میتواند باعث تغییرات چشمگیرتر سطح هورمونهای کورتیزول و رشد به صورت افزایش سطح سرمی آنها بشود.
دریافت: 1387/11/29 | پذیرش: 1384/4/24